Cel mai important sector din activitatea economică a României este industria. Aproape un sfert din PIB este realizat de companiile din acest sector. Capital îi va prezenta și premia pe cei mai importanți jucători din industria grea în cadrul Galei Premiilor Industriei Românești.
CONFIND CÂMPINA
Confind Câmpina, companie specializată în producerea de utilaje, instalații și echipamente pentru industria petrolieră, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro și un profit de 0,9 milioane de euro. Performanța este de remarcat deoarece piața în care activează este una foarte dificilă. “Confind, ca producător de echipament petrolier, resimte deplin influența prețului redus al țițeiului. Cei care extrag țiței și gaze, din România și din alte țări, își reduc programele de investiții și de mentenanță și, în acest fel, cererea de echipamente și servicii s-a redus dramatic”, a explicat Ioan Simion, acționarul majoritar și președintele Consiliului de Administrație, care a mai arătat și care este secretul prin care a reușit să mențină compania pe profit: “În aceste condiții, Condind și-a extins masiv activitatea în domeniul EPCC (n.r. de proiectare, achiziție, construcții-montaj și punere în funcțiune) , reușind să câștige licitații din ce în ce mai importante”.
ARCELORMITTAL
Investițiile majore în modernizare și noi capacități de producție au devenit o constantă pentru ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din România. Însă, anul trecut, media obișnuită, de 40 de milioane de euro, a fost cu mult depășită. „Recent am realizat una dintre cele mai mari investiții industriale în țara noastră din ultimele decenii: modernizarea Furnalului 5. Proiectul a fost dificil și amplu, dar a dat rezultatele așteptate: acum, echipamentul este unul dintre cele mai bune din Europa. Valoarea financiară a fost de aproximativ de 120 de milioane de euro”, au declarat reprezentanții companiei. În prezent, se lansează un alt proiect de anvergură, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, care are ca obiectiv o serie de modernizări la oțelărie. ”Vom investi într-un nou convertizor, un cap de turnare la Turnarea Continuă, un nou pod rulant de mare capacitate dar și altele. În acest scop, vom opri temporar fluxul primar, fără a influența clienții sau activitatea laminoarelor”, au precizat reprezentanții ArcelorMittal.
FORJA NEPTUN SA
Înființată în urmă cu 15 ani, Forja Neptun SA este o firmă cu capital integral privat românesc fiind specializată în furnizarea de piese forjate de înaltă calitate, piese prelucrate și componente, pentru o gamă largă de domenii. Forja Neptun a încheiat anul trecut cu un profit de un milion de euro, la un rulaj al afacerilor de peste 10 milioane de euro. Pentru anul în curs, investitorul prahovean Mihai Anastasescu, acționarul majoritar al companiei se așteaptă la o majorare cu 12% a cifrei de afaceri, ca urmare a creșterii volumului exportat. Obținerea acestor rezultate vin ca urmare a investițiilor constante în cercetare și dezvoltare și a modernizării echipamentelor pentru eficiență maximă, care permit societății să optimizeze procesul de producție, asigurând menținerea celor mai înalte standarde calitative în acest domeniu industrial. În acest an, compania a derulat un program de investiții de circa 800.000 de euro, care a vizat punerea în funcțiune a două utilaje moderne: o linie automată pentru producerea bilelor din oțel și un cuptor de tratamente termice. În prezent, compania are 162 de angajați, iar odată cu punerea în funcție a celor două utilaje moderne vor fi create cel puțin 15 noi locuri de muncă.
TENARIS SILCOTUB
Tenaris Silcotub este unul dintre cei mai mari producători români de ţevi din oţel fără sudură de diametre mici utilizate atât în industria mecanică, auto-moto cât și în industria petrolului şi a gazelor naturale, industria chimică şi petrochimică. Grupul Tenaris este pe piața românească din 2004, având la Zalău o fabrică pentru producția ţevilor fără sudură, cu o capacitate anuală de producţie de 180.000 de tone, la Călăraşi – o oţelărie, cu o capacitate anuală de producţie de 470.000 de tone și Câmpina, unde a achizionat, în 2012, de la un investitor american, fabrica de prăjini de pompare, cu o capacitate de producție de 500.000 de bucăți pe an. Din vara anului trecut, compania are un manager român, respectiv pe Mihaela Popescu. Este prima femeie care ocupă o poziție de Area Manager în Tenaris, la nivel global, și va coordona operațiunile celor trei fabrici din România (Zalău, Călărași, Câmpina), a centrelor de servicii (Ploiești, Cluj) și birourilor comerciale (București). Anul acesta, la Zalău, Tenaris Silcotub a început construcția unei universități pe platforma companiei, dedicată în mod special angajaților, o investiție de 18 milioane de euro.
DAN STEEL
DAN Steel este una dintre cele mai importante companii ale industriei metalurgice din România. De peste 25 de ani, DAN Steel activează în domeniul metalurgic al producției de sârmă și produse din sârmă. Cu o capacitate de producție ce depășește 100.000 tone/an, compania acoperă nevoile clienților din diferite domenii precum industrie, construcții și agricultură. În ultimii doi ani, din cauza lipsei de lucrări de anvergură în infrastructură, piața în care activează compania a avut de suferit. Compania a reușit să se mențină în zodia rezultatelor pozitive în anul trecut și în 2017, pregătind terenul pentru perioada următoare prin noi investiții. Astfel, eforturile companiei s-au concentrat pe inovație tehnologică, eficientizare și dezvoltare. În acest sens, s-a început înlocuirea echipamentelor cu altele mai performante și liniile de producție au fost modernizate. Obiectivele companiei pentru perioada următoare sunt: maximizarea eficienței energetice, reducerea costurilor de producție și încadrarea în normele europene de mediu. “Strategia noastră a prevăzut investiții în dezvoltare și retehnologizare, astfel: în 2016, s-au investit 6,5 milioane de euro, iar în 2017 o sumă de încă 4 milioane de euro”, ne-au transmis reprezentanții companiei.
ALRO SA
După patru ani consecutivi cu rezultate negative, Alro – cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est-, a reușit în 2016 să obțină un profit net de 15 milioane de euro. Anul trecut, compania a fost selectată ca furnizor de aluminiu de către Airbus, cel mai important producător de aeronave. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de mai mulți ani, începând cu 2017. În acest an, Alro a îmbrăcat haina de sărbătoare. Compania a aniversat luna trecută 20 de ani de la listarea pe Bursa de la București și 15 ani de la privatizare. În cele două decenii, Alro a realizat investiții continue în modernizare și dezvoltare, de aproximativ 680 mil. dolari. Doar anul acesta, compania și-a pregătit investiții de peste 41 milioane de dolari, mai mult de jumătate din buget fiind alocat pentru achiziția de tehnologie pentru extinderea gamei de produse. În felul acesta, Alro își poate extinde portofoliul de clienți, cu accent pe industrii sofisticate, cum sunt cea aeronautică și auto, poate crește eficiența echipamentelor și menține continuitatea proceselor tehnologice. Pentru pregătirea profesională a potențialilor viitori angajați, compania a încheiat mai multe parteneriate cu universități din România.
FAIST MEKATRONIC
Faist Mekatronic este unul dintre cei mai mari furnizori de piese turnate din aluminiu pentru infrastructura telecom şi industria auto și este parte a grupului britanic Faist. Anul trecut a angajat alți 200 de oameni la fabrica din Oradea, unde lucrează, în total, circa 1.600 de angajați. Tot în 2016, compania a investit aproximativ 10 milioane de euro în realizarea propriei matriţe pentru dezvoltarea produselor și într-o secție de asamblare. Grupul britanic Faist, care produce componente pentru companii precum Nokia Siemens Network şi Ericsson Network, a venit în România în 2005, iar șase ani mai târziu a investit 25 de milioane de euro în fabrica de componente din Oradea. Britanicii sunt prezenţi pe piaţa locală şi prin companiile Faist Metalworking din Oradea (producător de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice) şi Faist România din Topoloveni, judeţul Argeş (producător de piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare).
ROMARM
Principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, Compania Naţională Romarm a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale Industriei Româneşti de Apărare şi este principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere. ROMARM este o structură tip holding cu capital 100% românesc, care are în subordine 15 filiale, sub autoritatea Ministerului Economiei. Compania de stat are, în total 7.300 de angajați și a făcut recrutări și în acest an, conform site-ului companiei. Cifra de afaceri a fost de 111,4 milioane de lei (24,5 milioane de euro) în 2016 iar profitul a fost de 131 de mii de lei (29 de mii de euro). În 2015, cifra de afaceri a fost de 111,5 milioane de lei (24,6 milioane de euro), însă profitul a fost semnificativ mai mare, respectiv de 4,9 milioane de lei (1,08 milioane de euro). Tot anul trecut, Compania Națională Romarm a discutat cu americanii de la Fiat-Chrysler cu care ar dori un parteneriat pentru contrucția unui model militar de Jeep într-o fostă fabrică de tancuri din București. Masina care ar putea să fie produsă la filiala Romarm, este Jeep J8.
PROINVEST GROUP SRL
Proinvest Group, companie specializată în prelucrarea oţelului, a fost înființată de soții Vasile şi Petronela Sandu în anul 2000 ca o companie privată pentru a oferi servicii de proiectare în construcţii. Astăzi, Proinvest Group a ajuns o companie multiprodus, care dezvoltă, produce şi comercializează o gamă diversă de componente şi sisteme din oţel pentru construcţii, inginerie şi industrie, de la simple componente pentru construcţii şi până la scule şi componente de înaltă precizie. Compania a avut, în 2016, o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro şi un profit net de circa 700 de mii de euro. Produsele fabricate la Paşcani au ajuns în 28 de ţări precum Germania, Ucraina, Madagascar, Arabia Saudită sau chiar SUA. Mai mult, extinderea companiei continuă, având un plan de investiţii, început în anul 2015 și care va dura până în 2020, de circa 22 de milioane de euro. Sumele vor fi direcţionate către modernizarea, retehnologizarea şi dezvoltarea de noi produse pentru fabrica de scule, dispozitive şi accesorii pentru prelucrarea oţelului, creşterea capacităţii de producţie profile speciale pentru tehnica liniară, şi dezvoltarea de noi produse pentru domeniul construcţiilor (panouri sandwich şi parapeţi metalici).
TMK-ARTROM SLATINA
ArtRom Slatina este o uzină de țevi, din perioada comunistă, care aproape de pragul falimentului, și-a găsit în anul 2006, un investitor străin, respectiv, grupul rusesc TMK. După un program amplu de investiții, care se ridică la câteva sute de milioane de euro, compania a reușit să ajungă unul dintre cei mai importanți producători de țevi din otel fără sudură pentru aplicații industriale din Europa, având o capacitate de 200.000 tone țeavă pe an. Doar în acest an, TMK-Artrom a investit 40 de milioane de euro într-o nouă secție de tratamente termice. Aproape 80% din producție pleacă la export spre țările Uniunii Europene dar și în SUA, Canada, Rusia, Brazilia, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Egipt. În primele șase luni din acest an, compania ArtRom Slatina a raportat un profit de 18 milioane de lei şi o cifră de afaceri de peste 516 milioane de, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2016.