Companiile care activează în România şi au disponibilitate de certificate de emisii CO2 trebuie să se înregistreze în sistemul european până la finele lunii aprilie 2014, a declarat, joi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, într-o conferinţă de specialitate.
'De când am preluat Directiva europeană de comercializare a certificatelor de gaze cu efect de seră, companii importante din România, indiferent că sunt de stat sau private, au trebuit să se conformeze la reglementări şi reguli similare cu companii din Suedia. Din cauza unor abordări neprofesioniste, a trebuit ca anul acesta, după patru luni de diligenţe cu Comisia Europeană, să ne trimită o amendă de 32 de milioane de euro pentru Termocentrale Oradea. Concluzia este una singură: fără profesionişti, care să fie permanent în aceste companii, nu va exista niciodată o instituţie publică sau privată să poată să îndeplinească aceste responsabilităţi (…) Deja, responsabilităţile se măsoară în bani şi este normal să se măsoare astfel, pentru că aceste responsabilităţi derivă din politicile publice europene de a întări zona protecţiei mediului în serviciul cetăţeanului european. Am adus în prim-plan acest exemplu pentru că vine sfârşitul lui aprilie, când companiile pentru anul 2013 trebuie să se închidă pe balanţă şi din nou trebuie să încarce certificatele de gaze cu emisii cu efect de seră în sistemul european', a afirmat Korodi.
Potrivit oficialului, în România trebuie să existe profesionişti în toate domeniile, inclusiv în cel al mediului, pentru a se lua deciziile cele mai potrivite.
'Din punctul de vedere al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, dacă nu există un profesionalism în abordările în toate domeniile tehnice pe care le avem, şansele ca să putem să gestionăm bine domeniul sunt aproape zero. Sunt şi câteva urgenţe ce derivă din directive europene, dar în marea majoritate a cazurilor trebuie să luăm deciziile cele mai bune anul acesta şi invit asociaţiile de mediu să participe alături de noi, în acest sens. Toţi cei care au proiecte în România trebuie să aleagă cei mai buni specialişti ca să ducă la bun sfârşit o procedură de autorizare', a spus Attila Korodi.
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a participat, joi, la Adunarea Generală a ENEP – Reţeaua Europeană a Profesioniştilor de Mediu (European Network of Environmental Professionals).
România a găzduit pentru prima dată lucrările semestriale ale acestei organizaţii, în cadrul sesiunii fiind dezbătută misiunea, rolul şi contribuţia specialiştilor de mediu din Uniunea Europeană la configurarea şi implementarea legislaţiei de mediu comunitare şi naţionale.
SURSA: Agerpres