Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Oficiul Național de Statistică (Eurostat), România se numără printre statele cu cea mai mică pondere a companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C.
Mai exact, potrivit sursei citate, în anul 2019, 21% din companiile din UE care aveau cel puţin 10 angajaţi au declarat că sunt asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C.
În ceea ce privește statele membre cu cea mai mare pondere a companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C, acestea sunt Danemarca (56% din toate companiile), urmată de Irlanda, Franţa şi Suedia (toate cu 39%).
De cealaltă parte, mai puţin de 5% din companii erau asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C în Bulgaria (3%), Lituania, Ungaria şi Slovenia (toate cu 4%) şi România (5%).
Marile companii sunt mai predispuse
Totodată, sursa citată mai subliniază faptul că, la nivelul UE, ponderea companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C variază între 20% în cazul micilor companii, 28% pentru companiile de talie medie şi 35% din marile companii. De asemenea, acest lucru poate fi explicat în parte şi prin faptul că în cazul marilor companii este mai probabil să fie afectate de probleme care rezultă din incidente de securitate cibernetică.
În România situația este similară. Mai exact, în țara noastră ponderea companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C variază între 4% în cazul micilor companii, 8% pentru companiile de talie medie şi 14% din marile companii.