Companiile din România plătesc 23% din salariul angajaţilor sub formă de contribuţii sociale, cu peste 10% mai mult decât media la nivel mondial, de 20,5% din salariu, arată un studiu realizat de o companie internaţională de contabilitate şi consultanţă.
Potrivit sursei citate, România are unele dintre cele mai ridicate taxe şi costuri obligatorii cu asigurările dintre toate ţările care au făcut obiectul studiului, plătind în medie 6.930 dolari pentru un salariu de 30.000 dolari pe an, mai mult decât în alte state est-europene membre ale Uniunii Europene. Astfel, în Croaţia şi Polonia costurile cu angajaţi similari sunt de 17,2% şi 20,7% din salariu, arată compania UHY Audit CD. Documentul vorbeşte, însă, de o scădere încurajatoare de peste o treime, de la 35,3% în 2012 la 23,1%, a sumei pe care societăţile din România trebuie să o plătească în plus faţă de salariile angajaţilor, sub forma contribuţiilor salariale.
”A existat o scădere încurajatoare a procentului de contribuţii salariale pe care trebuie să le plătească angajatorii din România, însă mai sunt multe de făcut. În caz contrar, Guvernul României riscă să submineze creşterea atât de necesară dacă va continua să descurajeze crearea de locuri de muncă şi să sufoce salariile cu contribuţii salariale uriaşe. Într-o perioadă în care economia globală abia începe să se însănătoşească iar redresarea în multe ţări este în continuare foarte fragilă, acest lucru este mai important ca oricând”, menţionează Camelia Dobre, managing partner în cadrul companiei citate.
Potrivit studiului, din 2012, costurile companiilor cu contribuţiile s-au redus de la 21,6% la 20,5% la nivel mondial iar astfel de costuri salariale proporţional ridicate ar putea pune în pericol crearea de locuri de muncă şi creşterea veniturilor reale. UHY a studiat datele din 29 de ţări din reţeaua sa internaţională, calculând valoarea plăţilor pe care trebuie să le efectueze companiile, cum ar fi plăţile contribuţiilor la asigurări sociale, pe lângă salariul brut plătit angajaţilor individuali.
Pe de altă parte, multe ţări încearcă să combată şomajul şi să minimizeze impactul acestuia asupra bugetelor de asigurări sociale, prin oferirea de stimulente angajatorilor pentru crearea de noi locuri de muncă. Acestea se adresează adesea unor grupuri specifice, precum şomerii sau cei aflaţi la început de carieră. Potrivit Cameliei Dobre, deşi Guvernele recunosc logica reducerii contribuţiilor salariale, multe se tem că nu îşi pot permite reduceri ale tuturor taxelor, mai ales având în vedere costurile asociate cu îmbătrânirea populaţiei.
”De exemplu, Guvernul României subvenţionează companiile să angajeze anumite grupuri de şomeri, inclusiv adulţi cu vârsta de peste 45 de ani sau părinţi care sunt singurii întreţinători în familiile monoparentale. Chiar şi angajatorii din Marea Britanie plătesc acum mai puţin asigurări naţionale pentru angajaţii sub 21 de ani, începând cu 2015”, a explicat reprezentantul firmei de consultanţă. Brazilia are în continuare cele mai mari taxe şi costuri cu asigurările obligatorii pentru angajatori, dintre toate ţările studiate, de 71,4% dintr-un salariu de 30.000 dolari, fără schimbări semnificative din 2012 şi până în prezent, în afara unei politici guvernamentale de instituire a unor excepţii de la plata anumitor contribuţii salariale. Cu o sumă de 21.408 dolari reprezentând plăţi în plus faţă de salariu, această rată este de 19 ori mai mare decât în ţara cu costurile salariale cele mai mici din studiu – Egipt, unde firmele plătesc doar 3,7% în plus (1.108 dolari).
UHY Audit CD SRL este o firmă de audit, consultanţă fiscală şi contabilitate, membră a Camerei Auditorilor Financiari din România, Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, precum şi a Camerei Consultanţilor Fiscali. Înfiinţată în 1986 şi având sediul central în Londra, Marea Britanie, UHY este o reţea de firme independente de audit, contabilitate, consultanţă fiscală şi în afaceri, cu birouri în peste 296 de centre de afaceri importante din 89 de ţări. (Sursa: Agerpres)