Vești bune pentru companiile din România. Potrivit ultimelor informații, acestea pot beneficia de finanţare suplimentară prin leasing în valoare de 370 milioane de euro. Cum s-a ajuns la o astfel de oportunitate?
Companiile din România se bucură de o veste bună. Acestea vor putea beneficia de finanţare suplimentară prin leasing în valoare de 370 milioane de euro, în urma unei noi cooperări dintre Banca Europeană de Investiţii (BEI), Fondul European de Investiţii şi Deutsche Leasing România.
Mai exact, potrivit unui comunicat de presă transmis de BEI, prima cooperare dintre Grupul BEI şi Deutsche Leasing România va contribui la consolidarea investiţiilor companiilor româneşti active în sectoarele afectate de COVID-19. Sprijinul Grupului BEI este susţinut de o garanţie de la Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS).
În același timp, noua iniţiativă are rolul de a spori rezilienţa întreprinderilor româneşti la impactul economic, social şi asupra sănătăţii al COVID-19 şi face parte din răspunsul Grupului BEI către sectorul privat în privinţa pandemiei.
„Deutsche Leasing este prezentă în România de peste 12 de ani, iar în această perioadă a fost partenerul de finanţare preferat al IMM-urilor locale pentru investiţiile în echipamente. Datorită specializării noastre în finanţarea echipamentelor agricole, majoritatea debitorilor noştri se află în zonele rurale şi, prin leasing şi alte soluţii de finanţare, ne-am adus contribuţia la dezvoltarea acestor zone.
Cooperarea cu parteneri puternici precum Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii consolidează şi mai mult capacitatea Deutsche Leasing România de a sprijini în mod eficient investiţiile întreprinderilor locale, chiar şi în aceste vremuri dificile”, a declarat Laurenţiu Zaharia, directorul general al Deutsche Leasing România.
Cea mai bună veste pentru companiile din România
Totodată, Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru România, a precizat că această tranzacţie de securitizare cu impact ridicat demonstrează angajamentul Grupului Băncii Europene de Investiţii de a se asigura că investiţiile IMM-urilor din întreaga Europă pot continua în perioade dificile.
„Cooperarea inovatoare dintre instituţiile financiare europene şi partenerii locali de leasing va ajuta companiile româneşti să depăşească dificultăţile provocate de COVID-19”, a subliniat Thomsen.
De cealaltă parte, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a precizat că acest acord dintre Grupul BEI şi Deutsche Leasing, susţinut de Planul de investiţii pentru Europa, va pune la dispoziţia întreprinderilor locale din România finanţări suplimentare prin leasing.
„Acestea vor ajuta în primul rând IMM-urile din mediul rural să finanţeze echipamentele specializate de care au nevoie pentru operaţiunile lor, contribuind astfel la susţinerea dezvoltării economice şi a locurilor de muncă în această perioadă dificilă”, a adăugat el.
De menționat este faptul că aceasta este prima tranzacţie de securitizare sintetică din România şi permite Grupului BEI să furnizeze un instrument alternativ de gestionare a capitalului pentru un partener de servicii financiare din ţară.
Un lucru important de menționat este faptul că securitizarea va ajuta la asigurarea capitalului reglementat şi totodată va aduce Deutsche Leasing România capacitate de finanţare suplimentară pentru a sprijini investiţiile întreprinderilor locale.
În ceea ce priveşte sprijinirea investiţiilor întreprinderilor în vederea reducerii consumului de energie şi a emisiilor, noua iniţiativă include un sprijin în valoare de 25 milioane euro orientat către investiţiile în combaterea schimbărilor climatice.
„Noul sistem face parte dintr-un program mai amplu de finanţare prin titluri garantate cu active al Grupului BEI, în valoare de 2 miliarde EUR, pentru a acoperi capitalul circulant, nevoile de lichiditate şi provocările în materie de investiţii cu care se confruntă întreprinderile din întreaga Europă, exacerbate de pandemia COVID-19. Acest lucru va viza sprijinul acordat regiunilor de coeziune”, se menţionează în comunicat.