Conform UHY, cota de bază a impozitului pe profit în România a fost de 16% calculat la un profit impozabil de 1.000.000 USD pentru exercițiul fiscal încheiat în 2015. Acest nivel este cu mult mai scăzut raportat la cota medie globală a impozitului pe profit, de 27%, și la media europeană de 25,3%. Media la nivelul statelor G7 este chiar mai mare, ajungând la 32,3%.
UHY explică faptul că acest impozit redus pe profit poate ajuta țările să-și creeze un avantaj competitiv și să genereze creștere, deblocând sume mai mari obținute ca profit pentru a fi reinvestite și descurajând astfel companiile care operează pe plan intern să-și transfere investițiile peste granițe, precum și atrăgând companii străine să-și dezvolte operațiuni aici.
De asemenea, regimul de impozitare pe profit din Romania este unul favorabil comparativ cu alte economii din Europa. Acesta este cu 12,8 puncte procentuale mai mic decât în Germania (care încasează 28,8%) și cu 21,8 puncte procentuale mai mic decât în Franța (care percepe un impozit de 37,8%). Experții pe probleme fiscale din cadrul UHY au studiat datele privind impozitele pe profit aplicate la o sumă de 1.000.000 USD din 31 de țări care fac parte din rețeaua lor internațională, inclusiv din toate statele membre G7, precum și din economii emergente cheie.
Emiratele Arabe Unite înregistrează cel mai mic nivel al impozitului pe profit din toate țările participante la studiu – întrucât nu percepe un astfel de impozit – urmate de Irlanda (12,5%) și câteva țări est-europene inclusiv România, Cehia și Croația.
“România deține o poziție favorabilă care îi permite să valorifice avantajul competitiv pe care îl are în fața vecinilor noștri vest-europeni precum Franța, Italia și Germania, care percep impozite mult mai mari și unde costurile sunt de asemenea mult mai ridicate comparativ cu cele de aici. Având în vedere îmbunătățirea infrastructurii și dezvoltarea nivelului de aptitudini, România a devenit o locație de afaceri din ce în ce mai dinamică și mai profitabilă, iar cota redusă a impozitului pe profit înclină balanța chiar mai mult în favoarea noastră”, spune Andreea Tudose din cadrul UHY Audit CD S.r.l., membru al UHY.
Statele Unite se află pe prima poziție în clasamentul economiilor cu cel mai ridicat nivel al impozitului pe profit, conform acestui studiu, colectând un impozit de bază de 41,4%. Cu toate acestea, UHY subliniază faptul că acest lucru este atenuat de o varietate de scheme și deduceri care au ca efect taxe chiar mai scăzute la nivelul mai multor companii.
SUA sunt urmate de Japonia, deși aceasta a redus impozitul pe profit cu 2,5% într-un an ca urmare a politicii „Abenomics” inițiată de Primul Ministru Shinzo Abe cu scopul de a stimula creșterea la nivelul economiei din Japonia după mai mult de două decenii de stagnare. Andreea Tudose mai adaugă că „la nivel global există o concurență între țări de a oferi o cotă mai mică a impozitului pe profit. Nu este ușor pentru o țară cu un buget restrâns să performeze într-o asemenea concurență, însă există avantaje uriașe pentru cei care se plasează în fruntea grupului. O țară care permite companiilor să rețină mai mult din profiturile obținute, le încurajează să-și reinvestească capitalul în propria afacerea, fapt ce stimulează inovația”
Cu un impozit pe profit cu 11 puncte procentuale mai mic față de impozitul pe profit mediu înregistrat la nivel global, România are în prezent unul dintre cele mai competitive regimuri din lume. Acest lucru aduce beneficii companiilor de toate dimensiunile care operează în România. “România încearcă să-și sporească baza internă de companii, încercând în același timp să atragă mai multe investiții străine de la companii mai mari”, spune reprezentantul UHY Audit CD. UHY menționează că din cele 31 de țări care au făcut obiectul studiului, majoritatea (74%) și-au menținut nivelul impozitului pe profit în ultimii doi ani. Șase (19%) dintre ele au redus acest nivel anul trecut, în vreme ce doar două țări (Israel și India) au optat pentru o majorare (consultați tabelul de mai jos).