Comunitatea turcă de afaceri este interesată să participe la procesul de privatizare şi atragere de investiţii la Oltchim, Cupru Min, Poşta Română, precum şi în sistemul medical din România, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a avut miercuri o întâlnire cu ambasadorul Republicii Turcia în România, Ömür Şölendil, la care au participat şi reprezentanţii conducerii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).
“Ambasadorul Ömür Şölendil a adus la cunoştinţa ministrului Andrei Gerea câteva dintre problemele cu care se confruntă comunitatea oamenilor de afaceri turci în România, solicitând, în acest sens, sprijinul oficialului român. Ministrul Economiei l-a asigurat pe diplomatul turc de interesul său în susţinerea mediului de afaceri si investiţional şi a lansat, cu acest prilej, o invitaţie către oamenii de afaceri turci de a participa la procesele de privatizare şi atragere de investiţii aflate în derulare la companiile din portofoliul Ministerului Economiei. De asemenea, oficialul român a transmis oamenilor de afaceri prezenţi la întâlnire dorinţa Guvernului român de a atrage investitori turci în diferite domenii de interes economic – industria minieră, industria petrochimică, industria textilelor”, se arată în comunicat.
În acest sens, Ministerul Economiei va transmite Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România o listă a proiectelor actuale de interes pentru economia românească, partea română fiind deschisă, totodată, propunerilor venite din partea mediului de afaceri turc.
“La rândul lor, reprezentanţii TIAD au prezentat ministrului român al Economiei viziunea comunităţii turce de afaceri asupra economiei, accentuând asupra importanţei stabilităţii economice pentru creşterea încrederii investitorilor şi, astfel, a volumului investiţional adus pe piaţa românească. Aceştia au transmis ministrului Economiei interesul comunităţii turce de afaceri de a participa la procesul de privatizare şi atragere de investiţii la Oltchim, Cupru Min, Poşta Română, precum şi în sistemul medical din România”, se mai arată în comunicat.
Turcia este primul partener comercial extracomunitar al României şi al cincilea partener în relaţiile comerciale totale cu alte state, fiind totodată ţara de origine a unor investiţii importante în economia românească.
Valoarea schimburilor comerciale româno-turce în primele 8 luni ale acestui an a însumat 3 miliarde de euro, cu 3,5% peste nivelul perioadei similare din 2012. Exportul a fost de 1,73 miliarde de euro, în creştere cu 2,9%, iar importul a ajuns la 1,24 miliarde de euro, mai mare cu 4,3%. Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea Romaniei şi s-a cifrat la 0,49 miliarde euro.
La data de 30 septembrie 2013, în România erau înregistrate 13.355 de societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind de 497 milioane de euro (702 milioane de dolari), Turcia ocupând locul 3 în topul ţărilor de rezidenţă, după numărul societăţilor înregistrate în România.
Sursa: Agerpres