Companiile energetice pleacă cu dreptul în 2011

Cotația barilului de petrol va ajunge până la 100 de dolari înainte să revină la nivelurile actuale de circa 90 de dolari, ceea ce va afecta pozitiv acțiunile companiilor energetice listate.

Sectorul energetic, în special cel al petrolului, atât extracție, cât și rafinare, reprezintă principalul subiect al analizelor de la începutul acestui an. Cotația barilului de petrol a depășit 90 de dolari, iar toate estimările indică o continuare a acestui trend de apreciere a țițeiului. De aici, însă, decurg o mulțime de probleme, cele mai importante fiind legate de  încetinirea revenirii economiilor dezvoltate.
„Întreaga lume depinde de SUA, deoarece prețul barilului se stabilește la americani“, spune Christian Blaabjerg, chief equity strategist la Saxo Bank. O diferență importantă între piața energiei din SUA și cea din UE este dată de consumatori. În timp ce în SUA gospodăriile sunt predominante pentru cererea de petrol și derivate (inclusiv încălzirea locuințelor se face în multe cazuri cu dispozitive bazate pe kerosen), în Europa, industria este cea care dictează.
Astfel, prețul combustibililor este foarte important în SUA inclusiv pentru partidele politice. „Președintele american în mandatul căruia prețul galonului de benzină depășește trei dolari are foarte puține șanse să fie reales“, spune Christian Blaabjerg. Iar un preț la pompele din SUA de peste trei dolari pe galon (3,8 litri) este atins în momentul în care cotația barilului depășește 100 de dolari.
Decalaj de nouă luni între UE și SUA
Va ajunge barilul la 100 de dolari, adică o creștere de circa 10% față de prezent? „Da, în următoarele luni va depăși pragul de 100 de dolari, după care se va corecta până spre 80 de dolari pe baril“, arată analistul Saxo Bank, care adaugă că la un nivel atât de mare țările din cadrul OPEC vor majora producția pentru a deprecia prețul. Nici statele producătoare de petrol nu au nevoie de economii cu probleme.
Nivelul de echilibru al barilului este considerat a fi între 80 și 90 de dolari. Acesta este prețul la care atât companiile din extracție, cât și cele din rafinare obțin profit. Un alt motiv pentru menținerea în acest tunel de variație chiar și după o majorare de până la 100 de dolari este întărirea monedei americane în raport cu euro și cu celelalte valute. Această apreciere a fost așteptată și în 2010, însă evoluția oscilantă a economiei americane nu a permis o modificare substanțială. Totuși, dolarul s-a apreciat cu circa 6,5% față de euro, de la un curs de 1,43 dolari/euro până la 1,33 dolari/euro.
Mai mult decât atât, economiile din UE au o evoluție întârziată față de cea a SUA cu aproximativ nouă-zece luni. Un motiv în plus pentru aprecierea dolarului față de o monedă care se străduiește să iasă din criza datoriilor suverane, tradusă prin ajutoare financiare de sute de miliarde de euro.
Creșterea cotației barilului și stabilizarea acestuia în jurul nivelului de 90 de dolari pentru cea mai mare parte a acestui an este benefică pentru companiile de profil listate la bursă. Cum un baril scump înseamnă profituri mai mari pentru companiile din downstream, este de așteptat ca investitorii să se îndrepte către acestea pentru achiziții.
Perspective bune pentru OMV Petrom
La București, cotația OMV Petrom (simbol SNP), principala companie de profil, ar putea primi un impuls și de la preconizata vânzare a unui pachet de circa 10% din totalul de 20% deținut de Ministerul Economiei. Numărul acțiunilor libere la tranzacționare ar crește spectaculos, în prezent acestea reprezentând doar 6-7%. Evident, doar în cazul în care titlurile deținute de stat vor fi vândute în piață și nu către acționarul majoritar, OMV Viena, care deține 51%.
De altfel, în primele nouă ședințe de tranzacționare din acest an, cotația SNP a crescut cu aproape 9%, de la 0,335 lei până la o,3648 lei. Scandalul legat de prețul carburanților din benzinării a scos în evidență, printre altele, și profitul pe care Petrom îl obține an de an. Profitul net după plata intereselor minoritare din primele trei trimestre ale anului trecut s-a ridicat la 1,4 miliarde lei.