Companiile europene, afectate grav de războiul din Ucraina. Au pierdut 100 de miliarde de euro

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Companiile europene sunt grav afectate de către războiul din Ucraina provocat de Federația Rusă. Problemele companiilor sunt de natură financiară, ele pierzând milioane de euro din cauza conflictului armat.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat pierderi directe de cel puțin 100 de miliarde de euro în ceea ce privește marile companii europene.

Presa internațională scrie că a fost realizat un studiu bazat pe 600 de rapoarte anuale și situații financiare din acest an ale grupurilor europene care arată că 176 de companii au înregistrat deprecieri de active, taxe de schimb valutar și alte cheltuieli unice care au avut loc pe fondul închiderii sau reducerii operațiunilor din Federația Rusă.

Pe fond, pierderile marilor companii europene se ridică la 100 de miliarde de euro. Totuși, această cifră nu include și impactul macroeconomic indirect al războiului, aici fiind vorba despre creșterea costurilor cu energia și materiile prime.

Vremuri grele pentru companii

Decizia Moscovei de a prelua controlul asupra afacerilor din Rusia ale importatorilor de gaze Fortum și Uniper în aprilie, urmată de exproprierea Danone și Carlsberg luna trecută, sugerează că urmează mai multe suferințe, potrivit analiștilor.

Mai mult de 50% din cele 1.871 de entități cu capital european din Rusia de dinainte de război încă mai funcționează în această țară, potrivit datelor compilate de Școala de Economie din Kiev. Printre companiile europene încă prezente în Rusia se numără UniCredit din Italia, Raiffeisen din Austria, Nestlé din Elveția și Unilever din Marea Britanie.

„Chiar dacă o companie a pierdut mulți bani plecând din Rusia, cele care rămân riscă pierderi mult mai mari”, a declarat Nabi Abdullaev, partener la firma de consultanță strategică Control Risks. „Se pare că „cut and run” a fost cea mai bună strategie pentru companiile care decideau ce să facă la începutul războiului. Cu cât plecai mai repede, cu atât pierderile erau mai mici”.

Cele mai grele costuri ale retragerii sunt concentrate în câteva sectoare expuse

Cele cu cele mai mari deprecieri și cheltuieli sunt grupurile petroliere și de gaze, unde numai trei companii – BP, Shell și TotalEnergies – au raportat cheltuieli combinate de 40,6 miliarde de euro. Pierderile au fost cu mult depășite de prețurile mai mari la petrol și gaze, care au ajutat aceste grupuri să raporteze anul trecut profituri agregate de aproximativ 95 de miliarde de euro (104 miliarde de dolari). Acțiunile companiilor din domeniul apărării au fost susținute de conflict, scrie The Financial Times.