Potrivit acestui studiu, Europa a fost responsabilă pentru doi din fiecare cinci dolari plăţi sub formă de dividende la nivel global. Henderson Global Investors susţine că plăţile totale au crescut cu 44,6 miliarde de dolari, până la valoarea record de 426,8 miliarde de dolari. Dacă se exclud dividendele speciale, plăţile cu crescut cu 10,2% în ritm anual.



'2014 se pregăteşte să devină anul cu cea mai rapidă creştere a dividendelor globale de după 2011, doar că de data aceasta cea mai mare parte a creşterii va fi asigurată de majorarea plăţilor venite de la firme mai degrabă decât de pe urma fluctuaţiilor valutare', a declarat Alex Crooke de la Henderson Global Investors.



Pe regiuni, în timp ce dividendele plătite de companiile europene au crescut cu aproape o cincime comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, în America de Nord dividendele au crescut cu 12%, până la 98,5 miliarde de dolari iar în Japonia au crescut cu 18,5%, până la 25,2 miliarde de dolari. În schimb, dividendele plătite de companiile de pe pieţele emergente au scăzut cu 14,6%, tendinţa de scădere fiind agravată de fluctuaţiile valutare.



În interiorul Europei, cea mai mare creştere procentuală a dividendelor, de aproape 30%, s-a înregistrat în cazul companiilor franceze care i-au recompensat pe investitori cu 40,7 miliarde de dolari. Cele mai mari majorări de dividende s-au înregistrat în cazul companiilor din sectorul financiar precum Société Générale şi Crédit Agricole, care fie au dublat fie au reluat plata dividendelor.



Performanţele impresionate înregistrate de companiile europene la capitolul dividende vin după ce săptămâna trecută au fost publicate o serie de date statistice conform cărora zona euro a stagnat în al doilea trimestru. Potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut al zonei euro a stagnat în perioada aprilie-iunie 2014, sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,1%. 

 

Sursa: Agerpres