Un studiu realizat de compania O+K Research în luna martie 2012 dezvăluie faptul că peste jumătate din business-urile europene, care au adoptat sau urmează să adopte o tehnologie de virtualizare, nu au nicio intenţie să implementeze o soluţie de securitate creată special pentru astfel de medii.
Cercetarea arată că gradul de adoptare a infrastructurilor virtuale este ridicat. Mai exact, 62% dintre companiile europene sunt în plin proces de implementare sau au implementat deja o soluţie de virtualizare pentru servere, 35% au în plan virtualizarea desktop, iar 33% urmează să folosească o soluţie de virtualizare pentru stocarea datelor. De asemenea, studiul dezvăluie că business-urile din Europa au o experienţă de aproximativ doi ani în folosirea tehnologiilor de virtualizare.
42% dintre specialiştii IT care au participat la studiu sunt de părere că riscurile de securitate din mediul virtual sunt mici sau considerabil mai mici decât cele specifice infrastructurii fizice. În acelaşi timp, 36% dintre aceştia cred că riscurile sunt egale pentru ambele tipuri de infrastructuri.
Nivelul de adoptare a unei soluţii de securitate specializate pentru mediile virtualizate este alarmant de scăzut. 55% dintre companiile europene fie nu sunt interesate de suite de securitate fără agent integrat (agent-less) pentru infrastructuri virtuale, fie sunt interesate, dar nu au în plan instalarea unei astfel de soluţii. Numai 18% dintre companii au confirmat că îşi protejează mediile virtualizate cu o suită dedicată.
„Acest studiu ne arată că percepţia riscurilor asociate securităţii mediilor virtualizate este alarmant de scăzută”, spune Konstantin Voronkov, Senior Product Manager of Virtualization Solutions la Kaspersky Lab. „În ceea ce priveşte securitatea, infrastructura virtuală trebuie tratată în aceeaşi măsură ca şi cea fizică, deoarece ignoranţa poate duce la pierderi majore”, completează acesta.