Bugetele companiilor feroviare de stat, CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători, nu au prevăzute în acest an sume pentru plata a 24 de salarii compensatorii, condiţie impusă de sindicate pentru eventuale disponibilizări, a declarat, luni, subsecretarul de stat din MTI Constantin Axinia."CFR-urile nu au în buget aceste sume pentru plata salariilor compensatorii. Mă voi consulta cu un coleg de la Ministerul Muncii, să vedem dacă există acolo nişte bani", a spus Axinia, după o întâlnire
Bugetele companiilor feroviare de stat, CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători, nu au prevăzute în acest an sume pentru plata a 24 de salarii compensatorii, condiţie impusă de sindicate pentru eventuale disponibilizări, a declarat, luni, subsecretarul de stat din MTI Constantin Axinia.
„CFR-urile nu au în buget aceste sume pentru plata salariilor compensatorii. Mă voi consulta cu un coleg de la Ministerul Muncii, să vedem dacă există acolo nişte bani”, a spus Axinia, după o întâlnire cu sindicatele feroviare.
El a afirmat că mâine sindicatele se vor întâlni cu conducerile celor trei companii, urmând ca săptămâna viitoare să se ia o decizie în privinţa restructurării societăţilor.
Sunt posibile reduceri de 40% al fondurile de salarii
Dacă sindicaliştii vor accepta disponibilizările propuse de companii, respectiv 1.000 de persoane la CFR SA, 1.300 de salariaţi la CFR Călători şi 8.500 la CFR Marfă, ar însemna o reducere de 40% la fondul de salarii.
Referitor la angajaţii pensionabili, Axinia a spus că operatorii au „rămas puţin în urmă”, deoarece angajaţii preferă să stea încă în companie, pentru a primi eventualele plăţi compensatorii, în cazul disponibilizării.
Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, recent, că sindicatele feroviare sunt de acord cu disponibilizările doar dacă vor avea loc anul viitor şi cu condiţia plăţii a 24 de salarii compensatorii. Ministerul Transporturilor vrea să disponibilizeze aproximativ 11.000 de angajaţi de la căile ferate.
SURSA: Mediafax