Realizat la jumătatea lunii noiembrie în rândul a 123 companii mari de export, și publicat recent, sondajul a arătat că doar 4% dintre acestea continuă să aibă afaceri în Rusia.
Datele arată că 81% dintre companiile finlandeze și-au încheiat deja operațiunile în țară, iar 15% au spus că urmează să părăsească Rusia, în curând, potrivit Euractiv.
Exporturile către Rusia reprezentau doar 5% din exporturile totale ale Finlandei
Plecarea firmelor finlandeze a fost rapidă și a avut loc mai ales în vară. În luna mai, 24% dintre companii mai făceau afaceri în Rusia. În august, procentul a scăzut la 6%.
Dar, potrivit șefei Camerei de Comerț a Finlandei, Leena Toivakka, în momentul în care a izbucnit războiul, exporturile către Rusia reprezentau doar 5% din exporturile totale ale Finlandei. Companiile finlandeze au început să-și reducă operațiunile din Rusia la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea, în 2014.
Comerțul cu Rusia se confruntă acum cu o eră glaciară
„Comerțul cu Rusia se confruntă acum cu o eră glaciară. Asta poate dura zeci de ani, chiar și generații la rând. Deoarece încrederea a dispărut, ar trebui să se schimbe multe lucruri în spatele graniței de est pentru ca relațiile comerciale ale Finlandei cu Rusia să revină la viață”, a spus Toivakka.
Finlanda a făcut și pasul către NATO
Războiul Rusiei din Ucraina nu a determinat doar plecarea unor firme finlandeze din Rusia. Așa cum se știe, Finlanda și Suedia au cerut să devină membre NATO, considerând Rusia o amenințare tot mai mare la adresa lor. La începutul acestei luni, guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO, potrivit ministrului de Externe Pekka Haavisto.
Propunerea a venit după ce au fost analizate aproximativ 1.600 de răspunsuri la un plan inițial. Propunerea recomandă ratificarea Tratatului Atlanticului de Nord și a Acordului de la Ottawa, cele două documente care formează nucleul Alianței.
La mâna Turciei și Ungariei
Guvernul prim-ministrului Sanna Marin a transmis parlamentarilor că semnarea celor două tratate nu va afecta suveranitatea Finlandei și nici nu o va împiedica să participe la afacerile internaționale.
Până acum, 28 de membri NATO au aprobat eventuala aderare a Finlandei și Suediei. Ungaria și Turcia nu au făcut-o încă. Ankara s-a declarat îngrijorată că cele două țări au sprijinit grupări teroriste.
Turcia a cerut Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane care fac parte din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi mişcării „Fetö” a lui Fethullah Gulen, pe care le consideră teroriste. Ungaria, celălalt stat NATO care nu a ratificat până acum aderările Suediei și Finlandei, a promis că va face acest lucru la începutul anului viitor.