Ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a anunţat că reforma pensiilor pe care o are în vedere va penaliza companiile care plătesc femeilor salarii mai mici decât bărbaţilor pentru acelaşi tip de muncă, transmite Reuters. "Problema nu este perioada de timp în care femeile sunt remunerate. Problema o reprezintă salariile. Salariile femeilor sunt mai mici decât cele ale bărbaţilor care fac aceeaşi muncă. Această situaţie reprezintă o insultă asupra democraţiei şi a modelul
Ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a anunţat că reforma pensiilor pe care o are în vedere va penaliza companiile care plătesc femeilor salarii mai mici decât bărbaţilor pentru acelaşi tip de muncă, transmite Reuters.
„Problema nu este perioada de timp în care femeile sunt remunerate. Problema o reprezintă salariile. Salariile femeilor sunt mai mici decât cele ale bărbaţilor care fac aceeaşi muncă. Această situaţie reprezintă o insultă asupra democraţiei şi a modelului social francez”, a afirmat Woerth la postul de radio Europe 1.
El a precizat că textul reformei pensiilor va prevedea amendarea companiilor care fac diferenţă între salariile bărbaţilor şi cele plătite femeilor.
Guvernul francez a iniţiat o campanie pentru apărarea reformei controversate a pensiilor pe care o are în vedere, notează Reuters.
Worth a respins criticile care spun că reforma face discriminare între femei şi bărbaţi, prin forţarea femeilor să lucreze mai mult pentru a acumula anii necesari primirii pensiilor.
Potrivit proiectului, femeile care şi-au luat concediu de maternitate vor beneficia de perioadă suplimentară de doi ani în care vor primi pensie.
Woerth consideră că sindicatele şi Partidul Socialist, de opoziţie, derutează populaţia susţinând că majorarea vârstei de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani, pe care o are în vedere guvernul, poate fi evitată. Parisul apreciază că sistemul de pensii va pierde 45 de miliarde de euro anual, până în 2020, în cazul în care vârsta de pensionare nu este ridicată.
Sindicatele franceze au organizat marţi o grevă la nivel naţional şi au stabilit să protesteze din nou pe 27 septembrie pentru a forţa modificarea reformei. Guvernul a refuzat să abandoneze ideea majorării vârstei de pensionare.
„Francezii ştiu că trebuie să modificăm sistemul de pensii. Sindicatele spun că ar trebui sa facem reformă fără creşterea vârstei de pensionare, dar în toate statele lumii s-a facut tocmai asta”, a adăugat ministrul muncii.