Potrivit unui comunicat remis vineri, situaţia economică a ţării, situaţia propriei companii şi cea a propriei branşe sunt apreciate mai bine de către firmele germane faţă de anul trecut.
'Rămân încă multe domenii care trebuie îmbunătăţite, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, achiziţiile publice, predictibilitatea politicilor fiscale, stabilitatea sistemului juridic şi infrastructura. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru o dezvoltare pozitivă ţării. Un procent de 15% din companiile germane din România participante la chestionar apreciază situaţia economică ţării ca fiind bună, iar peste jumătate (56%) sunt de părere că economia românească va evolua mai bine decât anul trecut. În ce priveşte situaţia propriei firme pentru anul în curs aşteptările sunt, de asemenea, pozitive. Numărul celor care consideră situaţia propriei firme ca fiind bună în prezent a crescut la 54% (în 2014: 50%, 2013: 36%, 2012: 42%), iar în ce priveşte situaţia de anul acesta comparativ cu anul trecut, 75% sunt de părere ca aceasta se va îmbunătăţi (în 2014: 54%)', se arată în chestionar.
Conform AHK România, ţara noastră a înregistrat în 2014 progrese importante în domeniul justiţiei, percepute ca atare şi de mediul de afaceri.
'Măsurile şi evoluţiile din ultimii doi-trei ani în ce priveşte combaterea corupţiei au schimbat percepţia companiilor în bine. Totuşi, 43% din companii sunt încă nemulţumite când vine vorba de corupţia din România. În ce priveşte stabilitatea juridică se observă o uşoară îmbunătăţire faţă de chestionarul din 2014, totuşi majoritatea companiilor germane (49%) sunt în continuare nemulţumite de acest factor (2014: 61%). Legislaţia rămâne în multe privinţe greoaie şi birocratică. Referitor la transparenţa în domeniul achiziţiilor publice, 25% din companii sunt foarte nemulţumite (în 2014: 36%), în timp ce un procent de 44% sunt nemulţumite (în 2014: 30%)', arată chestionarul.
Investitorii germani sunt nemulţumiţi mai ales de infrastructură, şi în special de infrastructura rutieră.
'România, cu cei doar 700 km de autostrăzi, se situează la coada Uniunii Europene în această privinţă. Acest lucru este un dezavantaj important. Pe de altă parte, salariile mici – în comparaţie cu alte state ale Uniunii Europene – se numără printre avantajele amplasamentului investiţional. În ce priveşte costurile cu forţa de muncă, firmele germane din România sunt şi în acest an mulţumite (37%, în 2014: 31%) sau foarte mulţumite (5%, în 2014: 7%). În ce priveşte productivitatea muncii, România se situează peste media celorlalte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE) participante la chestionar: 50% dintre companii sunt mulţumite, şi doar 10% se arată nemulţumite, restul fiind indecise', mai relevă chestionarul AHK România.
AHK România a fost înfiinţată în septembrie 2002 şi numără în prezent peste 530 de firme membre.AGERPRES