Dividendele aferente anului trecut oferite de societăţile listate la bursă au fost afectate de dificultăţile întâmpinate de com­panii în 2009, multe preferând varianta capitalizării profiturilor.

Valoarea dividendelor oferite de companiile listate la bursă nu avea cum să scape de efectele recesiunii, care, anul trecut, a tăiat din veniturile şi din profiturile societăţilor. Astfel, partea din câştigul obţinut în 2009 cuvenită de acţionari nu are un randament mai  mare de 5% decât în foarte puţine cazuri (randament calculat ca procent din cotaţie).

Suma totală a dividendelor oferite anul acesta este cu o treime mai mică decât cea din 2009, ridicându-se la aproape 700 milioane lei. Recordul istoric al dividendelor date de companiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) rămâne suma din 2007: 2,3 miliarde lei. Reducerea masivă a venit şi ca urmare a deciziei OMV Petrom de a utiliza profitul pentru acoperirea nevoilor financiare ale companiei (profitul aferent 2009 redus consistent de crearea unor provizioane menite să acopere eventualele cheltuieli cu litigiile faţă de salariaţi).

Chiar şi în aceste condiţii, piaţa a fost animată luna trecută de tranzacţiile efectuate cu acţiunile societăţilor de la care erau aşteptate dividende. Mai mult decât atât, societăţile de investiţii financire (SIF), care au decis să mărească nivelul dividendelor de anul trecut, au avut parte de o lichiditate sporită.

Dividende mari tot de la bănci

„Există câţiva parametri importanţi pentru următoarea perioadă la bursă, şi anume: bursa a cunoscut aprecieri importante în ultimul an pe fondul scăderii aversiunii investitorilor la risc, deşi în economie nu se simte încă o revigorare; creşterea a dus la diminuarea potenţialului fundamental al companiilor, iar majoritatea recomandărilor din prezent sunt de hold“, spune Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest.

Creşterea peste medie a companiilor de la BVB de anul acesta, când bursele europene au fost lovite şi de problemele euro generate de criza din Grecia, s-a datorat şi anunţurilor legate de dividendele oferite. Transgaz a stabilit valoarea dividendelor la 13,02 lei pe acţiune, respectiv un total de 153 milioane lei, în creştere cu circa 24% faţă de anul trecut, când câştigul din profit a fost de 10,5 lei pe acţiune. Dividendele oferite de Transgaz sunt mult peste cele de la cealaltă societate din sectorul de utilităţi de la bursă, Transelectrica, care propune doar 0,05 lei pe acţiune, valoare aferentă unui total de 3,66 milioane lei. Faţă de dividendele de anul trecut, când s-au acordat 0,3 lei pe acţiune, scăderea valorii este de peste 80%.

Cele mai mari dividende vin de la Ban­ca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale (BRD), cu un total de aproape 195 milioane lei, aferent unui profit brut de 0,2795 lei pe acţiune. Chiar şi aşa, faţă de 2009, valoarea este cu 61,5% mai redusă, în scădere de la 0,728 lei pe acţiune. Partea pozitivă pentru investitori este că banca francezilor intenţionează să ofere acţionarilor o parte din profit, în timp ce Banca Tansilvania doreşte încorporarea profiturilor în capitalizarea companiei. Conducerea Băncii Transilvania, care doreşte şi listarea la bursa de la Viena, vrea să majoreze capitalul social cu 391,5 milioane lei, din care 173,9 milioane reprezintă profiturile din anii anteriori, 97,7 milioane, primă de emisiune, iar 120 milioane, aport din partea acţionarilor.

Nici Banca Carpatica nu are intenţia de a oferi dividende acţionarilor, urmând să opereze o majorare de capital social în cuantum de 62,25 milioane lei, sumă acoperită integral prin aport în numerar.

Influenţe bancare şi la SIF-uri

Deşi nu este listată la BVB, Banca Comercială Română (BCR) influenţează semnificativ sectorul dividendelor de la bursă. Cele cinci SIF-uri deţin 31% din capitalul social al BCR, iar profitul lor este influenţat puternic de banii pe care îi încasează de la banca austriecilor. Anul acesta însă, BCR intenţionea­ză să nu dea dividende, ci să încorporeze circa 237 milioane lei în capitalul social din profitul net total de 871 milioane lei, o treime faţă de cel din 2008.

SIF-urile urmează să ofere dividende cel puţin la valoarea de anul trecut. Astfel, SIF Banat-Crişana (SIF1) va da 0,05 lei pe acţiune, adică un total de 27,4 milioane lei, în creştere de la 0,03 lei pe acţiune anul trecut. SIF Moldova (SIF2) va da 0,06 lei pe acţiune, respectiv un total de 31,1 milioane lei, în urcare de la 0,045 lei anul trecut, în timp ce SIF Oltenia (SIF5) oferă 0,08 lei, respectiv 46,4 milioane lei, faţă de 0,06 lei în 2009. SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF4) nu au schimbat valorile de anul trecut, oferind 0,03 lei pe acţiune, respectiv 0,04 lei în cazul SIF 4.

Previziuni de creştere în 2010

Conform bugetelor propuse de conduceri, situaţia ar trebui să fie mai bună anul viitor, când vor fi date dividendele aferente acestui an. Aproape toate societăţile listate şi-au bugetat majorarea veniturilor faţă de anul trecut, ceea ce, teoretic, va însemna şi o creştere a profiturilor.

OMV Petrom şi-a prevăzut o cifră de afaceri mai mare cu 9% anul acesta, până la 14 miliarde lei, deşi estimează o reducere a producţiei de ţiţei şi gaze de 4%, o scădere a vânză­rilor de carburanţi de 7% şi un profit net în urcare cu 18%, până la 1,6 miliarde lei. Transelectrica vede o cifră de afaceri majorată cu 8%, până la 2,71 miliarde lei, dar un profit net în scădere cu 28%, până la 4,4 milioane lei.

Alro Slatina, care oferă anul acesta dividende de 0,1876 lei pe acţiune, adică un total de 133,9 milioane lei, cu aproape 30% mai mici decât anul trecut, şi-a bugetat o cifră de afaceri în creştere cu 29%, până la 1,74 miliarde lei, şi un profit net de 170 milioane lei, dublu faţă de cel din 2009.

204-50031-26_andreeagheorghe_13_rp.jpgBursa a cunoscut aprecieri importante în ultimul an, deşi în economie nu se simte încă o revenire, situaţie care a diminuat potenţialul fundamental.
Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest

195 milioane lei este valoarea dividendelor oferite de Banca Română pentru Dezvoltare, cea mai mare dintre
companiile listate la bursă