Investitorii de la bursă preferă speculaţiile pe termen scurt în locul investiţiilor pe termen mediu şi lung, iar rezultatele financiare ale companiilor nu mai sunt foarte importante.
Analiza fundamentală, care ar trebui să fie baza tuturor investiţiilor în acţiunile listate, pare să nu mai fie luată în calcul de nimeni. Deşi rezultatele aferente primelor nouă luni, publicate de către companiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt, în cea mai mare parte, pozitive, volatilitatea, cu variaţii de peste 10% într-o singură şedinţă, arată că investitorii nu iau în calcul indicatorii economici. „Avem parte de o volatitilitate ieşită din comun în această perioadă. Nu numai noi, s-a văzut că si indicatorul american DJIA are variaţii de 10% într-o singură şedinţă“, spune Stere Farmache, preşedintele BVB. Ceea ce arată că tranzacţionarea se face, în prezent, în funcţie de sentimentul schimbător al investitorilor.
SNP Petrom este un exemplu la îndemånă pentru acest tip de tranzacţionare. Rezultatele aferente primelor nouă luni arată o creştere a profitului operaţional cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 1,63 miliarde lei pånă la 2,5 miliarde lei. De asemenea, profitul net s-a majorat cu 48%, pånă la 2,29 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproximativ 95% din profitul bugetat pentru acest an. „Înainte de publicarea rezultatelor, Reuters făcea public un sondaj care arăta că Petrom ar putea afişa o scădere cu 21% a profitului net în al treilea trimestru. Raportat la estimările analiştilor, profitul net al Petrom pe trimestrul al treilea a fost cu 16% mai mare“, spune Andreea Gheorghe, analist Intecapital Invest. Practic, analiştii preconizau o scădere semnificativă a profitului Petrom, mult mai mare decåt cea înregistrată. Profitul net înregistrat în al treilea trimestru, de 626 milioane lei, este cu 7% mai mic decåt cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, cånd s-a ridicat la 661 milioane lei. Însă valoarea investiţiilor, a cifrei de afaceri nete şi chiar a numărului de angajaţi, au înregistrat creşteri.
Cotaţia SNP dinainte de publicarea rapoartelor trimestriale consemna o revenire, urcånd de la 0,18 lei, închiderea din prima şedinţă de tranzacţionare a lunii curente, pånă la 0,19 lei, la data de 5 noiembrie. Urcarea a continuat cåteva şedinţe şi după aflarea rezultatelor oficiale, ajungånd pånă la 0,218 lei, dar aprecierea nu a rezistat. Acţiunea a coboråt din nou la 0,18 lei joia trecută, recuperånd o parte din scăderi. Investitorii care au speculat titlul SNP şi-au marcat profiturile foarte repede, ceea ce arată că nu se mai gåndesc la investiţii pe termen lung. De la începutul anului şi pånă la sfårşitul săptămånii trecute, titlurile SNP au pierdut aproape 61% din valoare.
BVB îşi pregăteşte propria listare anul viitor
Perioada de criză financiară, care în prezent se răsfrånge şi asupra economiei reale, a dus încrederea în bursă a investitorilor la cote minime. Şi nu numai a investitorilor, din moment ce multe oferte publice iniţiale (IPO) au fost amånate pentru la anul sau pe termen nelimitat. Nici măcar listarea Fondului Proprietatea, operaţiune decisă odată cu înfiinţarea instituţiei acum trei ani, nu mai este sigură pentru 2009, în condiţiile în care alegerea administratorului de fond se prelungeşte pånă anul viitor.
Între timp, conducerea BVB încearcă să readucă, pe cåt posibil, încrederea în råndurile investitorilor. „Am decis convocarea Adunării Generale a Acţionarilor la jumătatea lunii viitoare pentru a lua o hotăråre asupra listării Bursei de Valori“, spune Stere Farmache. Principalul semnal dat investitorilor prin această mişcare este de încredere în piaţa de capital autohtonă, pe de o parte arătånd investitorilor că instituţia este profitabilă şi rămåne pe un trend de creştere, iar, pe de altă parte, indicånd posibililor emitenţi modalitatea de a se finanţa prin intermediul bursei. „Orice ofertă publică iniţială are succes şi în prezent, dar trebuie ca societăţile să prezinte un plan clar de afaceri şi, mai ales, un program de dividende. Investitorii sunt foarte interesaţi de dividende în acest moment“, spune Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Listarea nu va avea, însă, loc mai repede de a doua parte a anului viitor. „Dacă decizia acţionarilor va fi favorabilă, Consiliul Bursei va fi mandatat să se ocupe de procesul de listare, proces care va dura circa şase luni. Numai după aceea se va lua o decizie referitoare la data de intrare la tranzacţionare“, arată Stere Farmache. Pånă la sfårşitul acestui an, conducerea bursei mai pregăteşte un set de noi reglementări şi introducerea de noi instrumente de tranzacţionare, cum ar fi contul global sau împrumutul de acţiuni (short selling). De asemenea, pentru anul viitor, se planifică şi lansarea unui nou indice, în colaborare cu London Stock Exchange, indice menit să susţină lichiditatea derivatelor de la BVB.
«Avem parte de o volatilitate ieşită din comun. Nu numai noi, dar şi indicatorul american DJIA are variaţii de 10% într-o singură şedinţă.»
Stere Farmache, preşedintele BVB
46,4 mld. lei este valoarea capitalizării BVB la sfårşitul săptămånii trecute, coborånd la aproape o treime din maximul anului, de 134 miliarde lei