Revenirea cotaţiilor din ultima perioadă nu a reuşit să compenseze decât în mică măsură scăderea de anul trecut, acţiunile rămânând subevaluate la BVB.

Majoritatea produselor se ieftinesc în perioadă de criză, iar acţiunile şi unităţile fondurilor de investiţii nu fac excepţie. Persoanele care au rezerve de bani în astfel de perioade pot beneficia de toate avantajele acestei situaţii. Achiziţionarea unei companii sau a unui fond este însă o operaţiune dedicată persoanelor juridice cu disponibilităţi şi experienţă pe măsură. Pentru persoanele fizice care doresc să profite de context, principala modalitate rămâne piaţa de capital. Prin Bursa de Valori sau prin unităţile fondurilor mutuale, cei interesaţi  îşi pot valorifica profitabil economiile dacă  descoperă la timp oportunitatea.

La începutul anului, printre acţiunile recomandate  se găseau şi cele ale companiilor din sectorul energetic, cu precădere cele cu poziţii de monopol. Cinci luni mai târziu, observăm că indicele energetic de la BVB, BET-NG, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii energetice, a reuşit o creştere de 25% faţă de începutul anului, dar mai are mult de recuperat până la valoarea de 1.200 de puncte de la începutul lui 2008. În aceeaşi perioadă, unele societăţi din portofoliul indicelui au crescut chiar mai mult. Petrom, spre exemplu, a consemnat o apreciere de circa 50% la mijlocul acestei luni, când a atins maximul anual de 0,273 lei pe acţiune, mult peste cotaţia de închidere a anului trecut, de 0,181 lei pe acţiune. Totuşi, cotaţia rămâne mult sub maximul de anul trecut, de 0,55 lei.

Perspective stabile de la evaluatori

Ultimul raport de evaluare al Moody‘s pentru Europa Centrală şi de Est (ECE) include şi companiile energetice importante deţinute încă de stat. Din România sunt luate în calcul doar Transelectrica şi Hidroelectrica, ambele cu ratinguri neschimbate.  Compania de transport a energiei electrice este cotată cu Baa3, iar Hidroelectrica, cu Ba1. Transelectrica a reuşit o creştere de peste 8% anul acesta, fără a se apropia însă de cotaţia de la începutul anului trecut, de 38,6 lei. În ciuda faptului că ratingurile nu au fost îmbunătăţite, menţinerea lor cu perspectivă stabilă arată că riscurile asociate cu o astfel de investiţie sunt relativ scăzute. Un semnal de alarmă este tras de analiştii Moody‘s în privinţa riscului valutar. „Dintre companiile legate de stat din zona ECE, cele mai vulnerabile la riscul valutar sunt Transelectrica şi Hidroelectrica din România şi Latvenergo din Lituania. O posibilă depreciere a monedelor locale va duce la o majorare semnificativă a datoriilor“, se arată în raportul Moody‘s din luna iunie. Stabilizarea cursului valutar ar putea elimina o bună parte a acestui risc, însă absenţa instrumentelor financiare de hedging face aproape imposibilă protejarea respectivelor societăţi.

Noi listări, doar anul viitor

Alături de companiile listate, unde nivelul de discount al cotaţiei este calculat la zi şi de către BVB, oportunităţi vor apărea şi din piaţa nelistatelor. Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai bune exemple. Preţul de tranzacţionare al unei acţiuni FP pe piaţa neoficială se ridică la aproximativ 13% faţă de valoarea nominală, nivel, cel puţin teoretic, mult mai mic decât o cotaţie de pe piaţa reglementată. Bineînţeles, Fondul trebuie să ajungă la cota bursei înainte de a putea vorbi despre o valoare de piaţă. „Dacă nu mai apar evenimente neprevăzute, am putea tranzacţiona acţiuni FP la BVB începând cu prima jumătate a anului viitor”, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. Evenimente ce nu sunt excluse din moment ce au apărut deja voci de oficiali care contestă alegerea administratorului.

În cazul în care piaţa globală nu va reintra pe un trend descendent abrupt, piaţa locală va continua aprecierile şi în a doua jumătate a anului. Ceea ce face ca scăderile de săptămâna trecută să fie un moment bun de deschidere de noi poziţii. Trebuie găsite însă şi oportunităţile care apar.

164-32158-27_razvanpasol_25_cc.jpgDacă nu apar evenimente neprevăzute, am putea tranzacţiona acţiuni FP la BVB din prima jumătate a anului viitor.
Răzvan Paşol, preşedinte Intercapital Invest

345 milioane lei este valoarea Bursei de Valori Bucureşti, conform ultimelor oferte de vânzare de acţiuni. În 2008, BVB era evaluată la 1,15 miliarde lei

164-32159-capital_27.jpg