Companiile-mamă investesc tot mai puţin în România

Investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România au totalizat în primul semestru circa două miliarde de euro, în scădere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, realizate în principal prin majorări de capital. Companiile-mamă au investit în firmele din România, de la începutul anului, din ce în ce mai puţini bani, luna iunie fiind prima în care se înregistrează o creştere faţă de lunile anterioare. Astfel, în luna iunie,

Investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România au totalizat în primul semestru circa două miliarde de euro, în scădere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, realizate în principal prin majorări de capital.

Companiile-mamă au investit în firmele din România, de la începutul anului, din ce în ce mai puţini bani, luna iunie fiind prima în care se înregistrează o creştere faţă de lunile anterioare.

Astfel, în luna iunie, aportul la firmele cu capital străin a fost de 221,5 milioane de euro, în urcare cu peste 50% faţă de luna aprilie, când s-a consemnat un volum de 147,4 milioane de euro.

Fluxul de capital în luna iunie 2009 este comparabil cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2008, respectiv 221,4 milioane de euro. În primele 6 luni din 2008, investiţiile au totalizat 2,6 miliarde de euro.

Retailul a atras cele mai mari fonduri

Printre domeniile care au mai atras fonduri în luna iunie se numără retailul, serviciile financiare şi bancare şi distribuţia de hârtie şi hârtie tipografică.

Astfel, cel mai mare aport a fost realizat în iunie pentru reţeaua de magazine cash&carry Selgros, 30,9 milioane de euro, pe poziţia secundă plasându-se Banca C.R Firenze România, cu 12,5 milioane de euro. De asemenea, Star Foods a investit în firma din România 11,6 milioane de euro, iar acţionarul francez al firmei din domeniul distribuţiei de hârtie şi hârtiei tipografice Antalis a realizat un aport de 8,3 milioane de euro.

La nivelul primelor 6 luni, industria constructoare de maşini şi componente auto continuă să se menţină pe prima poziţie după capitalul străin atras, cu investiţii de peste 335 de milioane de euro, în timp ce la bănci au fost subscrise fonduri de circa 165 milioane de euro, iar la firmele de asigurări şi administrare a fondurilor de pensii private peste 160 milioane de euro.

Firmele de retail au investit peste 130 milioane de euro în subsidiarele din România, iar cele de dezvoltare imobiliară aproape 120 milioane de euro. Aporturi de importante de capital au primit şi instituţiile financiare nebancare specializate în credite de consum, care în ultimele două luni au beneficiat de infuzii totalizând aproape 30 de milioane de euro.

Ford, infuzie de capital de peste 200 de milioane de euro în ianuarie

În topul celor mai mari subscrieri, pe prima poziţie se menţine constructorul american de maşini Ford, care a realizat în ianuarie o infuzie de capital de peste 200 de milioane de euro la uzina de la Craiova.

Pe locul doi se află firma din domeniul siderurgic TMK-Artrom, deţinută de o companie înregistrată în Germania, care a subscris în februarie circa 57 de milioane de euro, iar pe poziţia a treia Bancpost, al cărui investitor majoritar, originar din Grecia, a realizat în martie un aport de capital de 53,6 milioane de euro.

Alte subscrieri importante au fost efectuate de producătorul de componente auto Schaeffler România din Braşov, cu acţionari din Germania (circa 50 milioane de euro), şi de Pirelli Tyres România (46,7 milioane de euro).

S-au înfiinţat mai puţine firme cu participare străină

Numărul firmelor nou înfiinţate cu participare străină s-a redus în primul semestru de la 6.531 în 2008 la 3.827.

În iunie au fost înfiinţate doar 571 firme noi, jumătate din numărul din aceeaşi lună din 2008, la care străinii au subcris doar trei milioane de euro. În ceea ce priveşte radierile, în iunie au dispărut 494 firme, cu un un capital de 15,9 milioane de euro.

Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România a totalizat anul trecut 3,9 miliarde de euro, cu 62,5% mai mult faţă de nivelul din 2007.

SURSA: Mediafax