Programul pilot „E rindul tau sa schimbi lumea”, desfasurat de-a lungul a cinci saptamini, i perioada mai-iunie 2000, s-a adresat elevilor din anii terminali de liceu, avind ca principal obiectiv idrumarea lor spre o serioasa evaluare a potentialului propriu si sprijinirea i alegerea unei cariere profesionale. Organizat cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale si CODECS, programul companiei Coca-Cola s-a derulat i 21 de licee din Bucuresti, Timisoara si Oradea. Moderatorii au discutat cu aproximativ 3.000 de elevi, pe teme foarte concrete privind integrarea profesionala. Optiunea lor de abordare interactiva si neconventionala a subiectelor s-a dovedit o modalitate foarte agreata nu numai de elevi, ci si de profesorii invitati sa ia parte la dezbateri. „Varianta de lucru aleasa de noi s-a dovedit extrem de eficienta. Am ales numai moderatori tineri, care s-au realizat i viata, din rindul consilierilor de la CODECS – explica directoarea de training Madi Radulescu. Ei au putut prezenta pe viu ce iseamna alegerea unui traseu profesional si construirea unei cariere de succes, pas cu pas.”
Exemplul personal prinde bine
in timpul sesiunilor, desfasurate i cadrul orelor de dirigentie, au fost abordate diverse teme: ce iseamna piata fortei de munca, care sunt sursele de informare pentru gasirea unui loc de munca, autoevaluarea aptitudinilor si cunostintelor, planificarea unei cariere de succes etc. Elevii au fost implicati i jocuri de rol, simulari sau analize prin intermediul carora au putut sa-si dea seama mai bine cum functioneaza piata muncii sau cum isi pot pune i valoare aptitudinile pentru a ajunge mai usor la implinirea aspiratiilor profesionale. Cele mai apreciate teme de discutie au ramas totusi interviul de angajare si scrierea unui CV. Organizatorii spun ca acestea sunt teme despre care elevii nu mai avusesera prilejul sa discute cu persoane avizate. Ei si-au exprimat dorinta ca asemenea itilniri sa poata avea loc mai des, idee evidentiata si prin intermediul chestionarelor de evaluare: 95,3% din elevii care au participat la programul-pilot au raspuns ca ar recomanda colegilor lor acest tip de dezbateri la orele de dirigentie.
Succesul i-a mobilizat pe initiatorii proiectului „E rindul tau sa schimbi lumea” sa iceapa pregatirea unei alte editii, chiar i primul trimestru al anului 2001. Irina Ionescu, manager afaceri externe de la Coca-Cola Rominia, spune ca echipa de proiect lucreaza deja la revizuirea materialelor si structurii celei de-a doua sesiuni, astfel icit subiectele de discutie sa poata fi abordate i mod eficient pe parcursul celor 45 de minute disponibile itr-o ora de curs. Elevii si-au exprimat dorinta ca sesiunea sa dureze mai mult de o ora, iar organizatorii cauta acum modalitati diferite de lucru pentru a pune la punct „o sesiune ideala”. Interlocutoarea noastra a constatat ca elevii au fost atrasi de faptul ca fiecare moderator a avut o modalitate originala de abordare a subiectelor, ceea ce a condus la ideea ca selectia viitorilor consilieri trebuie facuta tot din rindul tinerilor care si-au construit singuri cariere de succes.
A doua etapa a programului educational „E rindul tau sa schimbi lumea”, proiectat sa se desfasoare pe parcursul a trei ani i toata tara, va fi gazduita de 100 de licee din Bucuresti, Brasov si Iasi. Organizatorii apreciaza ca, i luna februarie, 23.000 de elevi vor avea prilejul sa discute cu persoane avizate despre oportunitatile i cariera si vor putea pune impreuna la cale, pe termen lung, planuri de dezvoltare profesionala.
Companiile multinationale si-au propus sa schimbe lumea
16 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 16 noiembrie 2000, 14:00
Programul pilot "E rindul tau sa schimbi lumea", desfasurat de-a lungul a cinci saptamini, i perioada mai-iunie 2000, s-a adresat elevilor din anii terminali de liceu, avind ca principal obiectiv idrumarea lor spre o serioasa evaluare a potentialului propriu si sprijinirea i alegerea unei cariere profesionale. Organizat cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale si CODECS, programul companiei Coca-Cola s-a derulat i 21 de licee din Bucuresti, Timisoara si Oradea. Moderatorii au discutat cu ap
Etichete: arhiva,
industrial wage differentials
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook