La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la regulile legate de impozitarea companiilor multinaționale.
Mai exact, acestea vor fi obligate să prezinte veniturile, dar și taxele pe care le plătesc în cele 27 de state UE, inclusiv în țările considerate paradis fiscal. De menționat este faptul că, noile reguli vor impune companiilor multinaționale obligația de a lista profiturile acumulate, impozitele plătite și numărul de persoane pe care le angajează în fiecare stat al Uniunii Europene, scrie romania.europalibera.org.
Această inițiativă face parte din eforturile Uniunii Europene în contextul combaterii evaziunii fiscale a marilor corporații. Legea nu este una nouă, ea fiind propusă de Comisia Europeană încă din 2016, însă a intrat într-un blocaj în Parlamentul European.
În luna februarie a acestui an, majoritatea necesară adoptării a susținut măsura punând astfel capăt impasului. Astfel, marți, 1 iunie, a fost încheiat un acordul pentru finalizarea legislației.
În același timp, Comisia Europeană a anunțat lansarea Observatorului Fiscal European. Acesta este practic un „laborator de cercetare” menit să ajute UE împotriva abuzului fiscal. Scopul Observatorului îl reprezintă analiza și schimbul de date de ultimă generație în interiorul UE pentru a combate evaziunea fiscală și frauda.
Totodată, trebuie menționat faptul că noua lege privind transparența fiscală intră în forță la un moment în care UE are nevoie de numerar pentru finanțarea redresării economice după pandemia de COVID-19.
Cum vor fi afectate companiile multinaționale
Din punct de vedere financiar, legea nu va genera mai multe taxe pentru multinaționale ci doar le va obliga să fie mai transparente și să declare care sunt țările de unde provin cele mai mari profituri. Pe de altă parte, noua lege va afecta companiile cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane EUR (916 milioane USD) în doi ani consecutivi.
Astfel, companiile multinaționale vor trebui să declare venituri detaliate doar pentru țările care sunt state membre UE sau pentru țările de pe lista neagră a paradisuruilor fiscale. Doar date de ansamblu vor fi furnizate pentru țările din afara UE.
O reacție în acest sens a venit din partea Grupului Oxfam. Acesta a criticat decizia de a nu furniza venituri mai detaliate pentru alte țări, spunând că multe dintre paradisurile fiscale ale lumii nu se află pe lista neagră a UE.
Sursa citată atrage atenția că acele companii cu cele mai mari probleme privind transparența ar putea rămâne neinvestigate.
„Transparența pentru doar cele 27 de state membre ale UE și pentru cele 21 de jurisdicții aflate în prezent pe lista neagră sau pe lista gri înseamnă păstrarea secretului corporațiilor pentru peste 3 din 4 din cele aproape 200 de țări ale lumii”, a declarat grupul de caritate Oxfam.
Totodată, expertul fiscal al Oxfam, Chiara Putaturo susține că UE a acordat corporațiilor multinaționale multe oportunități de-a lungul anilor.
„Legiuitorii UE au acordat corporațiilor multinaționale multe oportunități de a evita în continuare taxele prin transferarea profiturilor în paradisuri fiscale din afara UE, cum ar fi Bermuda, Insulele Cayman și Elveția”, a declarat expertul fiscal al Oxfam, Chiara Putaturo.
Potrivit Tax Justice Network, în momentul de față, țărilor UE le sunt datorate 36% din taxele pierdute global din cauza abuzurilor corporațiilor. De menționat este faptul că aceste fraude cauzează global pierderi de 154 de miliare de dolari pentru că firme mari își mută profiturile în jurisdicții cu taxe mai mici cum ar fi Irlanda, Luxembourg și Olanda.