Chiriţoiu: Cea mai mare amendă din UE aplicată petroliştilor. 3% din afaceri, în total 880 milioane de lei

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat astăzi că plenul instituţiei a decis să amendeze companiile petroliere care s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium. Amenzile aplicate se ridică la 880 milioane de lei (205 mil. euro) şi vizează companiile: OMV Petrom, Rompetrol Downstream, Lukoil România, Mol România şi Eni România (fosta Agip).

UPDATE 6 Petrom şi Rompetrol au închis în scădere, pe rulaje modeste
Deşi au revenit la tranzacţionare cu puţin timp înainte de închiderea şedinţei, mai exact la ora 16:17, acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au făcut obiectul unei singure vânzări, „aruncate în bid”, ultima cotaţie fiind de 0,0380 lei, în scădere cu 5%. Practic, un investitor a aruncat spre vânzare 8.500 de acţiuni către şapte cumpărători pe care i-a găsit în piaţă cu cele mai bune cotaţii, rulajul fiind de numai 324 lei, o sumă ridicol de mică pentru o companie de talia Rompetrol.
Totodată, chiar dacă au revenit la tranzacţionare cam cu 20 de minute mai devreme decât Rompetrol, acţiunile OMV Petrom (SNP) au înregistrat ceva fluctuaţii, toate pe scădere, însă de asemenea rulajul a fost modest. Dacă la un moment dat acţiunile SNP scădeau cu 3,24%, închiderea sesiunii le-a găsit în scădere cu 2,12%, la 0,2903 lei. În total s-au tranzacţionat 251.500 acţiuni, pentru suma de 73.300 lei, incredibil de mică pentru cea mai mare companie din România, ceea ce demonstreză cât de puţin dezvoltată e piaţa de capital de la noi şi cât de scăzut e interesul pentru ea.
UPDATE 5 Titlurile Rompetrol, în scădere cu 5%

Acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au revenit la tranzacţionare la ora 16:17, scăzând brusc cu 5%, până la cotaţia 0,0380 lei. În cazul OMV Petrom, la ora menţionată, scăderea se temperase la 1,25%.

UPDATE4 Acţiunile OMV Petrom au revenit la tranzacţionare, scăzând cu 3%
După ce în prima parte a şedinţei acţiunile OMV Petrom au fost suspendate de la tranzacţionare, pe fondul unei anchete derulate de Consiliul Concurenţei, în primele 15 minute de la reluarea tranzacţionării pe BVB, acestea scădeau cu 3,24%, dar pe o lichiditate extrem de modestă.
Titlurile SNP au revenit la tranzacţionare la ora 15.50, la cotaţia de 0,2949 lei, iar după un sfert de oră preţul a coborât la 0,2870 lei, în scădere cu 3,24% faţă de ultima cotaţie de ieri. Totuşi, lichiditatea pe titlurile OMV Petrom era la un nivel infim, de doar 54.000 lei.
Practic, în ciuda amenzii de 3% pe cifra de afaceri, anunţată de Consiliul Concurenţei pentru jucătorii din domeniul petrolier de la noi, acţiunile Petrom nu au resimţit un impact prea mare din partea investitorilor de pe bursă.
UPDATE 3: Amenzile totale se ridică la aproximativ 880 milioane de lei, amenda aplicată în cazul fiecărei companii fiind în jur de 3%. Cea mai mare amendă a fost aplicată companiei Petrom de peste 3%, iar la alte companii sancţiunea a fost puţin mai mică.
UPDATE 4: În cazul în care companiile petroliere vor obține în instanță o amânare a plății amenzii, vor trebui să plătească o cauțiune de până la 20% din cuantumul amenzii. Atât amenda cât și cauțiunea trebuie plătite către ANAF. În cazul în care, după un eventual proces, se stabilește că amenda a fost nejustificată, ANAF va trebui să restituie banii companiilor.
Companiile sancţionate sunt: Petrom, OMV, Rompetrol Downstream, Lukoil, Mol şi Eni (fosta Agip).
Conform şefului Consiliului Concurenţei, în cazul Rompetrol a fost aplicată o amendă mai mică întrucât reprezentanţii companiei nu au participat la discuţiile Asociaţiei Română a Petrolului.

"Este cea mai mare amendă aplicată de Consiliul Concurenţei. În 2011, amendată aplicată companiilor Orange şi Vadofoine a fost de circa 64 milioane de euro".
Ce a descoperit Consiliul Concurenţei
Bogdan Chiriţoiu a explicat că sancţionarea companiilor de pe piaţa românească reprezintă cea mai mare amendă aplicată companiilor petroliere din Uniunea Europeană. "A mai existat un caz, în Cipru, dar pe probe indirecte, care a şi fost anulat în instanţa. Amenda din Cipru s-a ridicat la 43 milioane de euro", a spus Chiriţoiu.

Conform lui Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei a strâns mai multe probe care incriminează companiile amendate că s-ar fi înţeles să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină.

“Suntem singurii din Europa care au dovezi clare. Avem schimburi de mesaje, de mailuri, minutele întâlnirilor Asociaţiei Române a Petrolului”, a spus şeful Concurenţei.

Potrivit preşedintelui instituţiei, companiile petroliere vor primi în termen de 30 de zile motivarea deciziei şi au la dispoziţie alte 30 de zile pentru a contesta sancţiunile în instanţă.

“În mod normal ar tebui să plătească imediat amenda iar apoi să ne judecăm, un proces ce durează aproximativ 3 ani”, a menţionat Chiriţoiu.
"Fiecare are voie să facă ce vrea, cu condiţia să nu comunice cu concurentul direct. Probabil că pentru a nu pierde cotă de piaţă ele au convenit să retragă concomitent un produs de pe piaţă", a completat acesta. Logica econonomică spune că dacă o companie nu ştie ce face concurentul ei nu va putea să facă ceva care să prejudicieze consumatorul, a explicat preşedintele CC.

Potrivit preşedintelui CC, este foarte posibil ca decizia Consiliului să fie contestată în instanţă. Acesta a precizat că firmele au fost anunțate ieri cu privire la acest aspect și vor primi decizia detaliată zilele următoare, şi din momentul acela vor decide dacă contestă decizia în instanţă sau nu.

"De asemenea, companiile au posibilitatea de a recunoaşte fapta, pentru a obţine o reducere de pedeapsă, dar din moment ce nu au recunoscut până acum aşteptarea mea este să se ajungă în instanţă", a mai spus Chiriţoiu.

UPDATE 2: În urma informațiilor apărute în presă privind părezentarea concluziilor Consiliului Concurenței de pe piața carburanților, acțiunile listate la Bursa de la București ale Petrom (SNP) și Rompetrol (RRC) au fost suspendate de la tranzacționare.
UPDATE: Amenzile s-ar putea ridica la circa 3% din cifra de afaceri a fiecărei companii, informează hotnews.ro, care citează “surse familiare cu investigaţia Consiliului Concurenţei”.

Având în vedere că amenzile se aplică la cifra de afaceri din anul anterior deciziei Consiliului Concureţei, valoarea totală a sancţiunilor va fi de până la 861 milioane de lei (204 milioane de euro, la un curs valutar de 4,2099 lei/euro – valoarea medie anuală pe anul 2010).

Posibile amenzi

Companie    amendă 3% din cifra de afaceri (mil. euro)

OMV Petrom              99,4

Rompetrol                 50,58

Lukoil    România       32,5

Mol România              19,06

Eni                              3,06

Citeşte şi: DEZBATERE: Există CARTEL pe piaţa carburanţilor din România? BONUS. Vezi ce au descoperit Autorităţile de Concurenţă din alte ţări În urmă cu o săptămână, şeful instituţiei menţiona că raportul de investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării carburanţilor nu recomandă aplicarea amenzii maxime, de 10% din cifra de afaceri totală, pe anul anterior sancţionării. Potrivit acestuia, însă, plenul Consiliului poate lua o altă decizie.

Reprezentanţi ai Consiliului ne-au precizat că plenul instituţiei a luat decizia de a aplica amenzi companiilor petroliere, procentul urmând să fie anunţat de preşedintele instituţiei.

 Anul trecut, investigaţia deschisă în urmă cu 5-6 ani de Consiliul Concurenţei pe piaţa comercializării carburanţilor a fost disjunsă în două investigaţii distincte. Investigaţia finalizată se referă la o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa comercializării carburanţilor privind retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

În a doua parte a lunii decembrie, echipa de investigaţie a prezentat raportul, iar avocaţii companiilor şi-au susţinut punctul lor de vedere.

În legătură cu cealaltă componentă a investigaţiei declanşată cu mai mult de şase ani în urmă, preşedintele autorităţii de concurenţă a afirmat, săptămâna trecută, că “partea care priveşte preţurile este amplă, priveşte ani de zile de fapte care trebuie analizate”, iar autorităţile încearcă să o finalizeze cât de curând posibil.

La jumătatea lunii noiembrie, OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a anunţat, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, că inspectorii Consiliului Concurenţei au descoperit o încălcare a concurenţei referitoare la retragerea de pe piaţă a benzinei fără plumb aditivată cu substitut de plumb, adică sortimentul Eco Premium.

"Pretinsa încălcare priveşte o serie de actori importanţi ai pieţei de carburanţi. Concluziile investigaţiei Consiliului Concurenţei, inclusiv posibilele sancţiuni, vor fi cuprinse în decizia finală a Consiliului Concurenţei, care va fi emisă după formularea răspunsului OMV Petrom cu privire la forma actuală a raportului de investigaţie şi după audierea în faţa Consiliului Concurenţei", se menţionează în sursa citată.

Reprezentanţii companiei Petrom susţineau, la acea dată, că această pretinsă încălcare este lipsită de temei şi va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o reprezentare corectă a faptelor relevante care să fie reflectate în decizia finală a Consiliului Concurenţei.

La cât se ridică amenzile

În conformitate cu reglementările în vigoare în materie de concurenţă sancţiunile maxime pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

În 2010, compania OMV Petrom a raportat o cifră de afaceri de aproape 14 miliarde de lei, astfel că, în cazul în care se va constata o încălcare a legislaţiei, amenda maximă care poate fi aplicată OMV Petrom este de 1,4 miliarde de lei (325 milioane de euro).

Cea de-a doua companie, după numărul de staţii, Rompetrol a obţinut în 2010 o cifră de afaceri de aproape 7,1 miliarde de lei, iar Lukoil a avut în 2010 afaceri de 4,5 miliarde de lei. Mol România a înregistrat afaceri de 2,67 miliarde de lei, iar cea de-a cincea companie de pe piaţa românească, Eni, 430 milioane de lei.

Astfel, afacerile cumulate a celor cinci companii se ridică la 28,72 miliarde de lei. Amenda maximă nu poate depăşi suma de 2,87 miliarde de lei, adică 10% din cifra de afaceri.

Companie        Cifră de afaceri (milioane lei)
OMV Petrom        13.953
Rompetrol             7.099
Lukoil    România   4.563
Mol România          2.675
Eni                            430    

Citește și: OMV Petrom, amendată cu 503,8 milioane de lei. Compania va ataca în instanţă decizia Consiliului Concurenţei Rompetrol: Decizia Consiliului Concurenţei este nelegală şi neîntemeiată Mol, amendată cu 80,26 mil. lei de Consiliul Concurenţei Tampiza, Lukoil: Decizia nu are argumente. Vom ataca în instanţa amenda de 134 mil. lei aplicată de Consiliul Concurenţei