Marile companii petroliere din Rusia ar putea înfiinţa un consorţiu pentru a rezvolva problemele care le împiedică să investească în Irak, a declarat ministrul Energiei, Serghei Şmatko.

„Companiile noastre ar putea înfiinţa un consorţiu pentru a facilita rezolvarea problemelor pe care le întâmpină în Irak”, a spus Şmatko, prezent la forumul de discuţii pe teme economice Valdai.

O delegaţia rusă care a participat recent la o vizită în Irak a inclus şi reprezentanţi ai companiilor Rosneft, LukOil şi TNK-BP.

LukOil încearcă să obţină deblocarea unui contract din 1997 pentru dezvoltarea câmpului petrolifer West Kurna-2, din sudul Irakului, după ce acest proiect a fost îngheţat în 2002, la căderea regimului Saddam.

Principalele dificultăţi ale companiilor din Rusia în Irak sunt securitatea precară şi mecanismele financiare insuficiente care reglementează respectarea obligaţiilor contractuale, a spus ministrul.

Totodată, şi Irakul „vrea întoarcerea companiilor ruseşti”, a adăugat el.

Cele mai importante oportunităţi sunt în domeniul dezvoltării sistemului energetic, întrucât întreaga infrastructură energetică a Irakului a fost construită de Rusia în perioada sovietică.

SURSA: Mediafax