Companiile petroliere incalzesc din nou atmosfera la Bursa

Efectul rezultatelor financiare bune este atenuat de scandalurile din ultima vreme Paradoxal, intr-o perioada de acalmie la Bursa, o mare parte dintre emitenti este in plina fierbere. E drept, e vorba de controverse legate strict de companiile respective, sectoarele campioane la acest capitol fiind cel petrolier si cel al SIF-urilor. Emitentii din sectoarele in cauza sunt dublati si de numeroasele societati care au ales sa se delisteze, beneficiind de Dispunerea de Mas



Efectul rezultatelor financiare bune este atenuat de scandalurile din ultima vreme

Paradoxal, intr-o perioada de acalmie la Bursa, o mare parte dintre emitenti este in plina fierbere. E drept, e vorba de controverse legate strict de companiile respective, sectoarele campioane la acest capitol fiind cel petrolier si cel al SIF-urilor.




Emitentii din sectoarele in cauza sunt dublati si de numeroasele societati care au ales sa se delisteze, beneficiind de Dispunerea de Masuri Nr. 2/2006 a CNVM.
Dupa ce, o buna perioada de timp, SIF-urile i-au pus in umbra pe ceilalti investitori, a venit randul companiilor petroliere sa tina prim-planul. Anchetei procurorilor in dosarul Rompetrol i s-a alaturat cearta de la Petrom, avand ca miza controlul asupra unui pachet de 8% din actiunile companiei.
Un alt eveniment din zona companiilor petroliere, dar care a trecut in cele din urma neobservat, este propunerea de delistare a Rafinariei Astra Romana. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, convocata pentru a delibera asupra subiectului, a decis, surprinzator, ca actiunile sa ramana la tranzactionare. Nu se stie, insa, pana cand, pentru ca rafinaria nu are o situatie economica stralucita si nici nu mai indeplineste de ceva vreme criteriile pentru mentinerea la Cota Bursei.


Petrom a reusit sa ajunga anul trecut la o cifra de afaceri de aproape trei miliarde de euro. In lei, cifra de afaceri a celei mai mari companii romanesti a crescut in 2005 cu 23,8%, rezultat care pentru o companie consolidata pe piata este foarte bun.
Despre profit, nici nu mai incap comentarii. Acesta a depasit 400 de milioane de euro, dupa ce in 2004 Petrom terminase anul pe pierdere. Iar venirea la conducerea executiva a societatii a unei persoane noi va avea, probabil, si ea efecte benefice in perioada urmatoare.
Pe de alta parte, insa, austriecii de la OMV au profitat de rezultatele bune ale companiei pentru a mai trage o parte din profit catre compania-mama, prin cumpararea recenta a unor benzinarii OMV de catre Petrom.


Evolutia bursiera a SNP s-a ghidat in ultima perioada mai mult dupa mersul Bursei in ansamblu, decat dupa rezultatele financiare. In plus, scandalul celor 8% din actiuni care vor fi vandute salariatilor nu avea cum sa nu fie pus si el in pretul titlurilor SNP.
Dupa ce compania a ajuns la o valoare totala de piata de peste zece miliarde de euro, pretul actiunilor a scazut treptat, aducand-o in acest moment la circa 8,7 miliarde. Cea mai importanta scadere a avut loc odata cu aparitia variantei guvernamentale de vanzare a pachetului de actiuni catre salariati, lasand libere in acest fel cateva miliarde de actiuni pe piata, la vanzare.

Datoriile jeneaza in continuare Rompetrol

Rompetrol Rafinare, la randul ei, a crescut puternic in anul care a trecut, ajungand la o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro, mai mare de jumatate din cea a Petrom. Nu trebuie uitat, insa, ca Rompetrol Rafinare este doar o rafinarie din grupul Rompetrol, chiar daca e cea mai mare entitate a acestuia. Profitul a cunoscut o crestere exploziva, fiind de sapte ori mai mare decat in 2004. Rentabilitatea a crescut si ea semnificativ comparativ cu 2004.


“Din punctul de vedere al profitabilitatii, RRC pare sa stea mai bine, avand un per de 7,5, fata de 21 al SNP”, observa Andrei Anghel, analist la Confident Invest. “Din pacate insa, pare doar a avea niste indicatori mai buni, deoarece situatia este mult mai complexa. Pe de o parte, PER-ul redus exprima o incredere mai mica a actionarilor in ce priveste capacitatea managerilor de a mentine sau spori rata profitabilitatii companiei”. Pe de alta parte, in opinia analistului, PER-ul calculat si publicat de RRC omite un lucru extrem de important, anume efectul convertibilitatii obligatiunilor detinute de stat. “Dupa parerea mea, compania da dovada de o transparenta redusa in aceasta privinta, care ar putea fi eventual considerata rea vointa. Este drept, standardele contabile ii permit probabil sa nu specifice anumite posturi de bilant – iar raportul auditorului ar trebui sa fie cel care confirma acest lucru”, spune Anghel.


La Bursa, Rompetrol Rafinare ramane deocamdata mai degraba o actiune pentru cei dornici de adrenalina. Incercarile repetate de arestare a actionarului majoritar al companiei, Dinu Patriciu, acuzatiile privind manipularea pietei bursiere si sechestrul pus in urma cu ceva vreme pe o parte din actiunile RRC au mentinut valoarea companiei la un nivel scazut si volatilitate foarte ridicata.
In plus, problema indatorarii apasa in continuare pe umerii rafinariei constantene. “RRC este una din putinele companii listate (daca nu singura) in care diferenta dintre profitul pe actiune si profitul diluat pe actiune este majora – dupa calculele mele, in cazul convertirii actiunilor, numarul acestora aproape ca s-ar dubla. In aceasta situatie, PER-ul de 7,5 ar deveni aproximativ 15, si asta in conditiile in care a scazut mult in ultimul timp”, concluzioneaza Andrei Anghel.

RRC

Scadere abrupta in lunile februarie si martie ale anului 2006 pentru Rompetrol Rafinare. Dupa ce parea ca a depasit perioada slaba de anul trecut, compania a avut un recul puternic, de la peste
0,12 lei/actiune la 0,078 lei/actiune, din cauza aceluiasi “dosar Rompetrol” de la procuratura.

sursa: KTD invest

SNP

Directia in care se va indrepta pretul actiunilor Petrom in perioada urmatoare depinde in mare masura de decizia Guvernului referitoare la pachetul de 8% ce va fi vandut salariatilor. Oricum, compania ramane suficient de atractiva pentru a rezista, pe termen mediu, unei presiuni mari la vanzare.

sursa: KTD invest




Indicatorii financiari plaseaza cele doua mari companii petroliere Intr-o pozitie buna

Indicatorul
Petrom l
Rompetrol Rafinare
Active totale

(mil. RON)

17.740
3.868
Capital propriu (mil.RON)
10.727
555
Cifra de afaceri (mil.RON)
10.760
5.791
Profit net (mil. RON)
5.791
269
Rata datoriilor
12,77%
86,21%
Lichiditatea curenta
3,2
1,56
Viteza incasarii creantelor (zile)
38,37
90,57
Rentabilitatea activelor (ROA)
7,98%
6,97%
Rentabilitatea capitalului propriu (ROE)
13,2%
48,47%
Profit pe actiune (EPS) (RON)
0,0253
0,0128
PER
21,14
7,42
Pret/Valoare contabila (P/BV)
2,79
3,60
Indice BETA*
1,41
0,91



*Masoara corelatia dintre evolutia pretului actiunii si evolutia indicelui BET


Sursa: www.confidentinvest.ro, www.intercapital.ro