Preşedintele SUA, Joe Biden, le va cere companiilor petroliere să investească o parte din profituri în programe sociale, în caz contrar urmând să le aplice sancţiuni fiscale, afirmă surse politice de la Washington.

Companiile petroliere din SUA vor trebui să își investească profitul în programe sociale

Astfel, liderul de la Casa Albă le va cere companiilor petroliere, care au raportat încasări uriaşe pe fondul majorării preţurilor la carburanţi, să redirecţioneze o parte din profituri pentru acţiuni „de atenuare a impactului preţurilor pentru familiile americane şi în creşterea volumului producţiei”, afirmă un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului, potrivit publicaţiei The Hill.

În cazul în care grupurile petroliere nu se vor conforma, preşedintele Joe Biden va cere Congresului să analizeze acţiuni de impunere a unor „sancţiuni fiscale sau alte restricţii”, a precizat oficialul citat.

Totuşi, iniţiativa preşedintelui Biden va întâmpina dificultăţi în Camera Reprezentanţilor şi în Senat chiar dacă Partidul Democrat va menţine controlul asupra Congresului după scrutinul parlamentar. Însă acţiunea preşedintelui Biden are rolul de a atrage voturi pentru politicienii din Partidul Democrat în scrutinul programat pe 8 noiembrie.

Joe Biden are susținere din partea Congresului SUA

Congresmanul democrat Ro Khanna a salutat imediat planul preşedintelui.

„Eu şi senatorul democrat Sheldon Whitehouse am cerut de luni întregi o taxă pe profit pentru marile companii petroliere, sunt încântat că preşedintele va anunţa public că analizează această iniţiativă”, a declarat Ro Khanna, membru al Camerei Reprezentanţilor.

Cu toate acestea, Jeff Eshelman, preşedintele Asociaţiei independente a companiilor petroliere (IPAA), a catalogat planul președintelui SUA drept unul extrem”profund viciat”.

„Cred că preşedintele ar trebui să înceteze acest joc al atribuirii vinei şi să ajute companiile petroliere americane să crească volumul producţiei aici, în Statele Unite”, a mai spus Jeff Eshelman.

SUA se pregătesc de concedieri masive?

În SUA, s-a vorbit mult despre disponibilizările care se profilează pe piața muncii. Cele mai recente sondaje arată că aproximativ jumătate dintre marii angajatori se gândesc la reducerea costurilor cu forța de muncă, pe măsură ce economia încetinește.

Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă create de angajatorii din SUA, în septembrie, a depăşit estimările analiştilor, iar rata şomajului a scăzut, ceea ce arată că Rezerva Federală a SUA este în grafic pentru o nouă majorare a dobânzii.

Șeful Departamentului Muncii, Marty Walsh, nu se așteaptă la concedieri în masă și susține că creșterea locurilor de muncă va continua și anul viitor, relatează CNBC.

„Încă mai cred că vom avea câștiguri în ceea ce privește locurile de muncă, pe măsură ce ne îndreptăm spre sfârșitul acestui an. Mulți oameni continuă să caute locuri de muncă”, a declarat el.

„Am văzut multe mișcări în ultimele luni. Oamenii își părăsesc locurile de muncă și merg la job-uri mai bune, așa că nu cred că ne îndreptăm spre concedieri în masă”, a afirmat Marty Walsh.