In medie, produsul intern brut pe cap de londonez este de peste 34.000 de lire sterline anual. Cu doar 2.687 de lire sterline, cat produce in medie intr-un an, un locuitor al capitalei Romaniei reuseste sa atinga doar 18% din media Uniunii Europene.
Practic, la realizarea unui astfel de raport se are in vedere costul vietii din regiunea sau orasul respectiv, laolalta cu valoarea investitiei pe care trebuie sa o faca o companie pentru a fi sigura ca va obtine un profit cat de cat acceptabil.
In contrast cu PIB-ul pe cap de locuitor realizat, Londra este si cea mai scumpa capitala din Europa. Frankfurt, Paris si Bruxelles ar fi, in aceasta ordine, orasele cu cel mai ridicat standard de viata din Uniunea Europeana.
Investitia minima pe care o firma trebuie sa o realizeze in zona centrala a Bucurestiului este de 100.000 de dolari. In aceasta valoare intra inchirierea terenului sau a spatiului pentru magazin, facturile telefonice si pentru utilitati publice in primele cinci luni de functionare, sumele (taxe si impozite) care trebuie platite la autoritatile locale, dar si micile atentii aferente trecerii peste birocratia excesiva din Romania.
Cel mai recent exemplu este al firmei Lacoste, care a inaugurat primul sau magazin din Romania, pe bulevardul Magheru din Bucuresti. „Investitia totala este in jur de 250.000 dolari, investiti atat in noul magazin, cat si in alte lucruri necesare”, a declarat George Repidonis, reprezentantul companiei Notos Romania, care detine franciza pentru celebra marca franceza. El spune ca cea mai importanta cheltuiala a fost reprezentata de inchirierea spatiului comercial situat in apropierea hotelului Intercontinental. In momentul de fata, cea mai dura lupta pentru terenuri si locatii in Bucuresti este purtata de companiile care distribuie produse petroliere si de firmele de retail si de distributie a bunurilor de larg consum.
Grupul austriac OMV a anuntat recent ca intentioneaza sa mai construiasca si alte benzinarii in Romania. Costul unei astfel de statii de distributie a carburantilor este estimat la peste un milion de dolari, iar profitul se poate obtine dupa cel putin trei ani.
Metro, Selgros sau Carrefour poarta la randul lor o lupta apriga pentru descoperirea de noi „vaduri” comerciale in Bucuresti. Pana acum, grupul german a reusit sa gaseasca trei astfel de locatii, iar Carrefour si Selgros, doar doua.    

Privatizare
Noble Ventures, actionarii americani ai Combinatului Siderurgic Resita, au declarat ca, in eventualitatea in care BCR nu acorda imprumutul de 15 milioane de dolari, se retrag din Romania, urmand sa ceara statului roman despagubiri de circa 200 milioane dolari.
In replica, premierul Adrian Nastase a spus ca Guvernul nu se ocupa de acordarea unor credite, asa cum nici Guvernul american nu se implica in astfel de probleme.
„Guvernul nu se ocupa de dat credite si nu cred ca dansii, in Statele Unite, ar discuta pentru un credit cu Guvernul american. Noi vom continua sa sprijinim toti investitorii din Romania si sper ca, in final, lucrurile se vor rezolva”, a spus Nastase. Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a adoptat o pozitie similara. „APAPS nu poate influenta relatia dintre doua societati comerciale, chiar daca una dintre acestea se afla in portofoliul sau”, a declarat Victor Ciutacu, purtatorul de cuvant al institutiei.

Actionarii americani ai CSR au obtinut de la BCR un imprumut de 15 milioane dolari, care urmeaza sa fie utilizat pentru plata salariilor restante si pentru lansarea programului de investitii. Potrivit declaratiilor lui Michael McNutt, reprezentantul Noble Ventures, BCR a acceptat, pana in prezent, posibilitatea acordarii unui credit de 5,5 milioane dolari, suma pe care Noble Ventures o considera insuficienta. Surse apropiate negocierilor au declarat ca acordarea de catre BCR a creditului de 5,5 milioane dolari nu fusese finalizata, deoarece firma americana nu a depus toate actele necesare. Reprezentantii Noble Ventures si cei ai sindicatului Vatra au renegociat unele prevederi din pactul social incheiat in data de 6 decembrie 2001, pentru detensionarea situatiei cauzate de intarzierea platii salariilor. Printr-un addendum la pactul social renegociat, Noble Ventures se obliga sa plateasca angajatilor CSR toate salariile curente si restante calculate pana la 31 decembrie 2001, estimate la circa 64 miliarde lei. Actionarul american se mai angajeaza sa efectueze plata in termen de cel mult 72 de ore dupa obtinerea unui credit de la BCR. Ca termen limita pentru plata salariilor a fost avansata ziua de 31 ianuarie, dupa aceasta data pactul social devenind nul si fara efecte. In cazul onorarii acestei prevederi, personalul CSR urmeaza sa fie trecut in somaj, incepand cu data de 1 februarie, pentru trei luni, timp in care actionarul american sa deruleze un program de relansare a activitatii.    

rezultate financiare
JT International Romania a inregistrat anul trecut vanzari in valoare de peste 3.600 miliarde lei, in crestere fata de anul 2000, cand valoarea vanzarilor s-a ridicat la aproximativ 2.500 miliarde lei, a declarat Gilda Lazar, corporate affairs director al companiei.
„In ultimii trei ani compania a inregistrat pierderi, dar in acest an speram sa recuperam din aceste pierderi si sa incepem sa facem profit”, a mai spus Gilda Lazar, care a precizat ca, anul trecut, compania a platit la bugetul de stat circa 2.100 miliarde lei reprezentand doar contravaloarea accizelor. Preturile tigaretelor produse de JTI vor creste, incepand cu 1 februarie, cu 1.000 – 2.000 de lei/pachet. Gilda Lazar spune ca majorarea este cauzata de cresterea accizelor cu 2% in luna decembrie si cu 8% in ianuarie. „In Romania exista niste particularitati ale pietei, date in primul rand de puterea de cumparare a populatiei. Marci de succes pe plan international nu se vand la fel de bine din cauza pretului”, considera Gilda Lazar. Principalele probleme cu care se confrunta JTI Romania, afirma oficialul companiei, sunt instabilitatea mediului legislativ, fiscalitatea ridicata, tratamentul discriminatoriu aplicat diversilor producatori si faptul ca „acciza ramane o permanenta amenintare”.
Compania, care produce marcile More, Winchester, Monte Carlo, Winston si Camel, este prezenta pe piata romaneasca din anul 1993. Volumul investitiilor realizate de JTI in Romania se ridica la peste 80 milioane dolari.    

Transparenta: topul fondurilor de investitii*
Mercury ST EMG Europe A        37,23%
Pioneer Eastern Europe Fund EQ E        32,88%
Schroeder Eastern European        32,29%
JP Morgan Eastern Europe EQ A        31,38%
DIT-Dresdner Osteuropa        28,47%
ABN Amro Eastern Europe        27,978%
*fonduri de investitii care au realizat plasamente in Europa Centrala si de Est    
** in dolari americani, inclusiv dividende si crestere a valorii companiilor in care au investit
Pierderile imense raportate de majoritatea investitorilor care si-au plasat lichiditatile pe bursele occidentale au fost compensate anul trecut de performantele actiunilor companiilor din Europa Centrala si de Est. Cele mai mari cresteri au venit din partea actiunilor companiilor rusesti, cum ar fi Gazprom si Lukoil. Acesta este si motivul pentru care mai mult de 10 fonduri de investitii cu capital de risc au raportat, la sfarsitul lui 2001, obtinerea de randamente interesante pe aceste piete. Despre Romania, managerii fondurilor respective spun ca imbunatatirea productivitatii muncii si a practicilor in afaceri a contribuit semnificativ la cresterea valorii de piata a unor companii in care au investit.

STIRI

Profitul BCR a crescut cu 57%r
Banca Comerciala Romana (BCR) a r
obtinut anul trecut un profit net de 4.615 miliarde lei, echivalentul a 146 milioane dolari, inregistrand o crestere in lei cu 56,8% comparativ cu 31 decembrie 2000, cand profitul net calculat a fost de 2.944 miliarde lei (113,6 milioane USD). La finele exercitiului financiar 2001, r
activele bilantiere ale BCR au insumat aproape 108.000 miliarde lei (peste 3,4 miliarde dolari), de 1,55 ori mai mari fata de bilantul la 31 decembrie 2000, cand au totalizat 69.700 miliarde lei (aproximativ 2,7 miliarde dolari). r
Ca urmare, ponderea BCR in totalul r
activelor sistemului bancar din Romania s-a consolidat la peste 33%, fata de aproximativ 32% in decembrie 2000. „Parcursul foarte bun inregistrat si anul trecut confirma, prin realizari, realismul obiectivelor noastre strategice”, spune presedintele BCR, Nicolae Danila. r
r
Se schimba … falimentulr
Guvernul a aprobat o ordonanta privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, prin care se extind atributiile administratorului desemnat si conditiile in care procedura poate fi declansata. Prin aplicarea prevederilor acestui act normativ, care modifica si completeaza Legea nr. 64/1995, Executivul urmareste realizarea unui echilibru intre protejarea intereselor creditorilor si incurajarea reorganizarii activitatii debitorilor, de care beneficiaza si o parte din r
angajatii acestuia. Ordonanta stabileste inlocuirea sintagmei „incetare de plati”, folosita de textul actual al legii, cu cea de „insolventa”, pe care o defineste ca fiind „starea patrimoniului debitorului, caracterizata prin imposibilitatea reala de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile”.r
r
Romanii au baut mai mult vin in 2001r
Producatorii romani de vin estimeaza o crestere semnificativa a vanzarilor de vin pentru anul 2001, datele r
preliminare indicand o crestere de peste 25%, informeaza Asociatia r
Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR). Potrivit datelor ADAR, tendinta de crestere a vanzarilor de vin a fost mai accentuata in ultima parte a r
anului 2001, fiind estimata o majorare de 35% in trimestrul IV, fata de trimestrul anterior. In opinia r
reprezentantilor ADAR, principalii factori care au dus la cresterea consumului de vin sunt calitatea r
productiilor ultimilor ani si campaniile mai agresive de promovare, remarcandu-se in special interesul crescut al pietei pentru vinurile seci. Dan Boboc, presedintele ADAR, a declarat ca tendinta de crestere a vanzarilor de vin pe piata romaneasca se inscrie in trendul ascendent al consumului de vin de calitate inregistrat pe piata europeana, in detrimentul vinurilor de masa, slabe calitativ.r