Peste 5.300 de persoane au rămas fără loc de muncă în primele trei luni ale acestui an. Cel puţin 17.000 de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi în lunile următoare. Angajatorii mizează pe economii de zeci, chiar sute de milioane de euro. Printre companiile care au anunţat reduceri de personal se numără Gold Corporation, care, după ce a pierdut procesul legat de proiectul Roşia Montană, a decis să renunţe la o treime din totalul de 325 de angajaţi, Agricola Bacă
Peste 5.300 de persoane au rămas fără loc de muncă în primele trei luni ale acestui an. Cel puţin 17.000 de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi în lunile următoare. Angajatorii mizează pe economii de zeci, chiar sute de milioane de euro.
Printre companiile care au anunţat reduceri de personal se numără Gold Corporation, care, după ce a pierdut procesul legat de proiectul Roşia Montană, a decis să renunţe la o treime din totalul de 325 de angajaţi, Agricola Bacău, care disponibilizează un sfert din cei 2.357 de salariaţi, dar şi UPC, care a renunţat la peste 600 de angajaţi.
La un alt nivel, unele dintre cele mai mari companii de pe piaţa autohtonă continuă şi în acest an procesul masiv de restructurare. Cel mai puternic efect va fi resimţit în interiorul grupului InterAgro, care, în urma închiderii celor trei combinate de îngrăşăminte chimice, va renunţa la 6.000 de angajaţi. Între timp, continuă procesul de restructurare şi la Romtelecom, Petrom şi BCR. Privatizate în ultimii ani, toate cele trei organizaţii se află încă în tranziţie, iar motivele reducerii de personal sunt evidente. Este de ajuns să amintim discrepanţa din cazul Petrom. În momentul achiziţiei pachetului majoritar de către OMV, grupul austriac avea 6.137 de angajaţi şi un profit net de 393 de milioane de euro, în timp ce Petrom, cu un profit de zece ori mai mic, avea peste 57.000 de angajaţi. În luna martie a acestui an, la peste trei ani de la privatizare, compania avea cu 22.000 de angajaţi mai puţin şi realizase un profit trimestrial de peste 260 de milioane de euro.
„Motivele care stau în spatele deciziei de restructurare a companiilor ţin de dorinţa acestora de a-şi eficientiza activitatea“, spune Andreea Ionescu, avocat în cadrul societăţii Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, concedierile colective fiind, de obicei, însoţite de „înlocuirea tehnologiilor utilizate cu altele mai performante, externalizarea anumitor activităţi-suport, transferarea unităţilor de producţie în zone în care forţa de muncă este mai ieftină sau în care nivelul fiscalităţii este mai redus“, explică ea.
Compensaţiile, între trei şi 40 de salarii medii
O reducere a personalului cu o cincime, aşa cum este prevăzută pentru acest an de Romtelecom, se va traduce într-o economie anuală de circa 40 de milioane de euro. Până la apariţia rezultatelor, însă, procesul de disponibilizări dă bătăi de cap atât angajaţilor, cât şi companiei. „E greu să te îngrijeşti în acelaşi timp şi de nevoile celor care rămân, şi de ale celor care pleacă“, spune Anca Georgescu, director executiv de resurse umane al companiei de telecomunicaţii. „La noi lucrează, în general, oameni buni. E greu să îi cerni în aşa fel încât să rămână cei mai buni“, spune Anca Georgescu.
Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Banca Mondială, costurile medii ale concedierii unui angajat în România sunt cele mai mici din Europa: echivalentul salariului pe trei săptămâni. Suma este de trei ori sub cea oferită de companiile din Bulgaria, de 12 ori mai mică decât în Cehia şi de 23 de ori raportat la Germania. Lucrurile se schimbă însă în cazul marilor companii. „Din experienţa noastră, numărul mediu de salarii compensatorii de care pot beneficia cei concediaţi este de 12-16“, spune reprezentanta Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, firmă ce oferă consultanţă companiilor care au trecut prin procese ample de disponibilizări, precum Petrom, BCR sau Mittal. Potrivit Ordonanţei nr. 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, acestea beneficiază de o sumă minimă în cuantum de două salarii medii nete pe economie pe luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea. Există însă şi situaţii mai fericite: în cazul Romtelecom, de exemplu, ar fi vorba de 40 de salarii, potrivit unor surse sindicale.
Anca Georgescu, director executiv HR Romtelecom
Punct ochit, punct lovit
120 de milioane de euro este economia realizată de Petrom prin reducerea schemei de personal cu aproape 9.000 de persoane, între 2006 şi 2007
Peste 17.000 de oameni vor fi disponibilizaţi până la finalul acestui an. 80% dintre aceştia provin din doar patru companii.
6.000 – InterAgro
2.500 – ROMTELECOM
2.600 – Posta Româna
1.400 – BCR
Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008