Deşi a aplicat în prima jumătate a anului amenzi de aproape 50 de milioane de lei, Garda Naţională de Mediu nu a reuşit să-i sperie pe recidivişti. Instituţia are clienţii săi fideli, care apar frecvent pe lista companiilor cu probleme de mediu.
„Cåinii latră, caravana trece“ este proverbul care ar putea defini activitatea comisarilor de la Garda Naţională de Mediu. În luna iulie, companii precum Amonil Slobozia, Gallaher Romånia, Impact Developer & Contractor şi MGV Distri-Hiper (operatorul reţelei Auchan) au fost amendate cu cåte 100.000 de lei pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse la controale anterioare, în timp ce ArcelorMittal Galaţi a fost sancţionată cu plata a 200.000 de lei. Nu este însă cea mai mare amendă, compania Distri-Hiper primind trei amenzi, care, cumulate, sunt în valoare de 260.000 lei, iar Petrom, cinci amenzi, în valoare totală de 280.000 lei. Cele peste 4.300 de controale efectuate de instituţie în luna iulie s-au finalizat cu aplicarea a 94 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 2,27 milioane de lei şi patru propuneri de suspendare a autorizaţiei. „Sunt companii la care au fost găsite nereguli la controalele anterioare şi care au primit un avertisment, cu un termen pånă la care problemele să fie remediate“, explică Daniel Fiţa, purtător de cuvånt la Garda Naţională de Mediu.
De-a v-aţi ascunselea cu Garda
Printre sancţiunile „de sezon“ se numără şi incendierea miriştilor. Acest lucru este interzis, cu excepţia unor cazuri deosebite, pentru care poate fi obţinută o aprobare de la Direcţia Agricolă Judeţeană. Încălcări există însă, şi chiar la nume mari. Grivco, de exemplu, a ars 30 de hectare de mirişte de orzoaică la Perişoru, iar sucursala din Ploieşti a Interagro, 20 de hectare, pentru care a primit o amendă de 40.000 lei.
Companiile sunt foarte reticente în a face declaraţii pe aceasta temă. Printre societăţile care au fost sancţionate cu suspendarea activităţii se numără şi Concefa, sucursala Cluj-Napoca. Însă Claudiu Cioncan, directorul sucursalei, spune că în „raportul instituţiei trebuie să se fi strecurat o greşeală, deoarece compania nu a primit decåt un avertisment pentru o lucrare care se efectuează la Ulmeni, în judeţul Cluj“.
Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi nu au făcut niciun comentariu în legătură cu amenda primită, spunånd însă că producătorul a demarat, anul acesta, proiecte de peste 36,5 milioane de dolari pentru protecţia mediului, investiţiile totale pe care compania le va face în 2008 pentru proiecte de mediu fiind de 48 de milioane de dolari. Amenda a fost însă contestată în instanţă de către companie.
În total, amenzile aplicate de Garda Naţională de Mediu în primele şapte luni ale anului totalizează 49,4 milioane de lei, fiind întocmite zece sesizări penale.
Lista neagra
2.853 de amenzi au fost date de Garda Naţională de Mediu pånă în luna iulie, în valoare totală de 49,4 milioane de lei. Amenzile pot fi contestate, suma finală ce va fi încasată de stat putånd fi mai mică