Companiile românești, neafectate de pana de la Microsoft. Bogdan Ivan: Suntem pregătiți

bogdan ivan

SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan

Pana informatică de la Microsoft nu a afectat entități guvernamentale sau companii de stat importante din România, spune ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Acesta spune că România este pregătită și pentru cel mai nedorit scenariu.

România nu a fost afectată semnificativ

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a asigurat vineri, 19 iulie, că România nu a fost afectată semnificativ de recenta pană informatică globală provocată de un upgrade de sistem al Crowdstrike.

Conform declarațiilor sale, niciuna dintre entitățile guvernamentale sau companiile de stat esențiale din România nu au suferit de pe urma acestei defecțiuni.

Bogdan Ivan a explicat că problemele întâmpinate la Aeroportul Otopeni sunt consecințe ale defecțiunilor din alte aeroporturi internaționale care aveau zboruri de legătură cu Otopeni.

Aceste probleme fac parte dintr-un context mai larg, afectând mai multe regiuni la nivel mondial după upgrade-ul sistemului Crowdstrike.

„Nu avem o situație în care să fie afectate entități guvernamentale sau companii de stat esențiale din România.

Problemele de la aeroportul Otopeni vin că urmare a defecțiunii sistemelor informatice de pe alte aeroporturi care aveau curse de legătură cu Otopeni,” a spus ministrul Ivan la Antena 3.

Bogdan Ivan (SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan)

Măsurile de precauție și planul B

Ministrul a subliniat că autoritățile române au activat imediat un plan de măsuri pentru a gestiona eventualele vulnerabilități și sunt pregătite pentru posibilele defecțiuni care ar putea apărea în infrastructura critică a țării.

De asemenea, Ivan a precizat că autoritățile sunt pregătite și pentru scenariile cele mai sumbre, asigurându-se că serviciile publice online vor rămâne funcționale chiar și în cazul unor defecțiuni majore.

”Suntem pregătiți și pentru eventuale defecțiuni ale companiilor la sisteme care folosesc tehnologia de la Crowdstrike, suntem pregătit și cu varianta B – sisteme suport care să preia sarcina principală a sistemelor informatice dacă vor fi  afectate de breșă de la Crowdstrike.

Suntem pregătiți și pentru scenariul negru.

Probleme conexe pot să apară și în alte sisteme care pot folosi în mod indirect infrastructură de la Crowdstrike.

Nu avem probleme acum, suntem în siguranță, dacă apar probleme care să ne afecteze avem varianta B de a menține serviciile publice online”, spune ministrul.

SURSA FOTO: Dreamstime

În ceea ce privește situația de la Aeroportul Otopeni, Ivan a menționat că remedierea defecțiunilor depinde de soluționarea problemelor din alte state afectate.

”Pentru aeroportul Otopeni, depindem de cum vor fi rezolvate problemele în alte state, se lucrează”, a declarat ministrul Digitalizării.

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Microsoft?

O pană globală a afectat sistemele informatice ale companiilor aeriene, de comunicații, băncilor și spitalelor din întreaga lume. Aceasta a fost cauzată de un update al companiei de securitate cibernetică Crowdstrike la sistemele Microsoft Cloud.

În urma acestui incident, acțiunile Crowdstrike au înregistrat o scădere semnificativă. Compania a pierdut până la 21% din valoare, echivalentul a 16 miliarde de dolari.

Problema nu a fost rezultatul unui incident de securitate sau al unui atac cibernetic. Problema a fost legată de un update la platforma Microsoft Cloud.

Compania a subliniat că problema a fost identificată, izolată și că o remediere a fost implementată rapid. De asemenea, au precizat că sistemele Mac și Linux nu au fost afectate de această pană.

Aceasta este una dintre cele mai mari pene globale din 2017 până în prezent, conform BBC.