Piaţa globală de capital îşi revine după căderea din luna mai şi tot mai multe companii caută finanţare pe bursă. România este în continuare o excepţie, cu listări inexistente sau amânate.

Finanţarea companiilor private pare să se fi întors puternic pe piaţa de capital. Cum lichiditate exită, dar investitorii se abţin de la achiziţii importante din cauza incertitudinii, companiile mari şi cu perspective pozitive încearcă şi reuşesc să utilizeze cât mai mult resursele disponibile. Cel mai recent exemplu este cel al Panasonic Corp., care a făcut o ofertă de cumpărare a Sanyo Electric şi Panasonic Electric Works contra sumei de 9,4 miliarde dolari. Compania japoneză intenţionează să strângă o mare parte din bani, respectiv 5,7 miliarde dolari, printr-o emisiune de noi acţiuni.

Cele mai mari oferte publice iniţiale (IPO) vin din China, unde mărimea giganţilor naţionali dă şi dimensiunea listărilor. Luna trecută a avut loc subscrierea ofertei Agricultural Bank of China, care s-a ridicat la 19,2 miliarde dolari, valoare cu care ocupă locul secund în istoria IPO. Pe prima poziţie se află o altă bancă din China, ICBC, care a adunat din piaţă ceva mai puţin de 22 miliarde dolari, în 2006. Banca Agricolă a Chinei a reuşit să depăşească oferta iniţială a companiei Visa din 2008, care a adunat 17,9 miliarde dolari, în ciuda situaţiei dificile din acest an, când piaţa de capital chineză este invadată de noi acţiuni ale companiilor prezente la bursă şi care doresc să se capitalizeze.

Polonezii continuă privatizarea prin bursă

Anul acesta nu a excelat încă în finanţare bursieră. Companiile care intenţionau să se listeze, dar nu au lansat ofertele în primul trimestru, au preferat să amâne momentul din cauza problemelor apărute în Europa. O listare importantă în primele trei luni a fost cea a Dai-Ichi Mutual Life Insurance, societate japoneză de asigurare, care a strâns, în martie, 11,7 miliarde dolari.

Pentru a doua parte a anului însă, intenţiile anunţate sunt mult mai numeroase. Molycorp Inc, o companie din California, a anunţat că va lansa un IPO în valoare de 394 milioane dolari, Stag Industrial Inc, o societate imobiliară tot din SUA, a anunţat o ofertă de 300 milioane dolari, iar AMC Entertainment intenţionează să strângă 450 milioane dolari.

O listare pe care o aşteaptă multă lume datorită succesului afacerii este cea a Facebook. În condiţiile în care Microsoft a cumpărat o participaţie minoritară de 1,6% din Facebook contra a 240 milioane dolari, o eventuală listare va fi de ordinul miliardelor. Deocamdată însă, IPO-ul este la stadiul de discuţii, serviciul de socializare neavând nevoie de bani pentru dezvoltare.

Mai aproape de noi, un exemplu care ar putea fi urmat de către autorităţile române, este Polonia. Luna trecută a avut loc oferta Tauron Polska Energia, numărul doi la polonezi în materie de companii din sectorul de utilităţi publice. Deşi preţul din ofertă a fost apropiat de cel minim din cauza crizei datoriilor din Europa, polonezii au strâns 1,28 miliarde dolari (4,21 miliarde zloţi) prin vânzarea a 52% din companie. Oferta Tauron este a treia ca mărime din istoria pieţei de capital poloneze, iar până acum autorităţile au reuşit să acopere jumătate din programul de privatizări prin listare, de anul acesta, în valoare totală de 25 miliarde zloţi.

Listările autohtone, puţine şi rare

Piaţa autohtonă de capital nu are, anul acesta, nicio şansă de recuperare a terenului pierdut în raport cu vecinii. După ce au luat vag în discuţie listarea unor pachete ale societăţilor de stat din sectorul de energie şi utilităţi, oficialii români au anunţat că intenţionează să scoată pe piaţă pachete suplimentare de la Transgaz şi Transelectrica, câte 15%, şi un pachet nou, prin IPO, de 15% de la Romgaz.

Deşi valoarea totală a acestor trei noi pachete nu va depăşi cu mult 400 de milioane de euro, majorarea lichidităţii va atrage investitori. „În prezent, nimeni nu poate spune care este preţul corect  al companiilor pe care statul a anunţat că vrea să le listeze, dar atingerea preţului corect se va realiza după listare“, spune Mark Mobius, preşedintele Diviziei de Investiţii din Franklin Templeton, administratorul desemnat al Fondului Proprietatea. Listarea Fondului ar putea avea loc în ianuarie 2011.

222-54999-18_markmobius_30_mediafax.jpgPreţul corect al companiilor pe care statul a anunţat că vrea să le listeze va fi atins după listarea acestora.
Mark Mobius, preşedinte, Divizia de Investiţii a Franklin Templeton

1,28 miliarde dolari au reuşit să strângă, luna trecută, autorităţile poloneze de pe urma listării a 52% din compania Tauron Polska Energia

Facebook amână listarea

Compania Facebook, care deţine cel mai mare serviciu de socializare online, a ajuns la 500 de milioane de utilizatori, este şi una dintre entităţile cele mai vânate de investitori. Microsoft a cumpărat, în 2007, o participaţie de 1,6% pentru 240 milioane dolari. În prezent, Facebook este evaluată la 20 de miliarde de dolari, iar veniturile din acest an sunt estimate la un miliard de dolari. Mark Zuckerberg, CEO al companiei, a anunţat însă că listarea nu este o prioritate în prezent, dar IPO-ul mult aşteptat va avea loc „la un moment dat“.