"În primele şase luni din 2011 avem în portofoliu 18 proiecte de investiţii în faza de intenţie, cu o valoare cumulată de 850 milioane de euro, care ar urma să creeze 6.300 de locuri de muncă. Evident că probabil nu toate se vor materializa. Ne aşteptăm să intre în portofoliul nostru (Centrul funcţionează ca "ghişeu unic" pentru investitorii străini) şi alte proiecte de investiţii şi sperăm ca la sfârşitul anului să fim oarecum mulţumiţi de rezultate", a spus Vasilescu.

Domeniile de interes pentru investitorii străini sunt industria auto şi de componente auto, construcţiile de maşini, industria hârtiei, industria chimică.

România a rămas lider în regiunea Europei de Sud-Est în atragerea de capital străin şi în perioada 2009-2010 de criză economică, în care investiţiile străine directe au scăzut semnificativ în regiune.

În primele cinci luni din 2011, ISD în România au fost de 800 milioane euro, finanţând deficitul de cont curent în proporţie de 44%.

În 2011, printre firmele care au inaugurat capacităţi de producţie în România figurează compania sud-coreeană Shinheung, care produce la Oradea componente pentru Samsung Ungaria (investiţie de 30 milioane euro), Siliken Spania – panouri solare la Timişoara, Prio Foods Martifer – la Lehliu Gară, investiţie de 93 milioane euro, firma texană Lufkin – 126 milioane euro, echipament petrolier la Ploieşti.
SURSA: Agerpres