Companiile vor fi forțate la o transparență salarială. Uniunea Europeană vrea să elimine decalajul de gen

Pentru muncă de valoare egală, diferența de remunerare între femei și bărbați în Uniunea Europeană este de 14,1%, în detrimentul femeilor. Aceasta înseamnă că ele câștigă 86 de cenți pentru fiecare euro pe care îl câștigă bărbaţii. Ceea ce înseamnă că femeile trebuie să lucreze încă două luni pe an pentru a compensa această diferență.

Țările cu cel mai mare decalaj sunt Estonia (21%), Letonia (21%) și Austria (19,9%). Spania este sub media comunitară, cu 9,4%, conform datelor Eurostat pentru 2019, scrie 20minutos.

În scopul combaterii acestei discriminări de gen la salarizare, se elaborează o nouă directivă europeană privind transparența salarială care are în vedere chiar și posibilitatea, printre alte măsuri, de a-i sancționa pe cei care nu respectă egalitatea salarială la locul de muncă. Directiva ar putea obliga companiile să se conformeze, dacă există un decalaj de gen de peste 5%.

În directiva menționată se spune că statele vor publica o scară de sancțiuni aplicabile, care ar putea include încetarea primirii ajutorului public. Femeile vor avea posibilitatea de a apela la instanțe, iar angajatorii vor fi cei care vor trebui să justifice că nu există discriminare. Dacă aceasta va fi dovedită, femeile vor avea dreptul la rambursarea restanțelor și plăți în natură.

Dezbatere asupra noii directive

Cu ocazia Zilei internaționale a egalității de salariu, pe 22 februarie, biroul din Madrid al Parlamentului European a organizat o dezbatere asupra noii directive, pe care Comisia pentru Drepturile Femeii o va vota pe 17 martie.

În prezentarea, la care au participat cinci europarlamentari spanioli care vor vota directiva, directorul biroului Parlamentului European din Spania, María Andrés, a considerat că este oportun să forțeze companiile la transparență salarială, având în vedere că 23% dintre bărbați, aproape unul din 4, nu știu că există o astfel de inegalitate salarială”. În plus, a considerat că această directivă ar putea accelera egalitatea de gen la locul de muncă, ceea ce în Spania ar putea dura mai mult de 100 de ani pentru a ajunge la ritmul actual.

În cadrul dezbaterii privind stadiul actual al negocierilor directivei, Eugenia Rodríguez Palop, vicepreședintele Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen, s-a întrebat „cum se poate justifica faptul că bărbații și femeile care fac o muncă de valoare egală să fie taxați cu o diferență de 14%?” sau „Cum se poate să existe firme care cred că nu au obligaţia să arate ceva la fel de simplu precum salariul angajaţilor lor?”. Înainte de a avertiza că decalajul se mărește în pensii până la 33%. „Așa se prețuiește și se răplătește grija care le-a fost oferită de bunicile lor”, a deplâns ea.

Rodríguez Palop, implicată în negocierile cu privire la această directivă privind transparența remunerației, a explicat că principala reticență a detractorilor săi este „povara administrativă excesivă” pentru companii.

Totuși, pentru europarlamentar, trebuie să prevaleze faptul că egalitatea de remunerare „este un drept fundamental” care trebuie garantat în sfera privată.

Rodríguez Palop a susținut că lupta sa actuală, înainte de 17 martie, este să încerce ca directiva în ansamblu să afecteze companiile cu peste 50 de lucrători, în loc de cei 250 care sunt în proiect, deoarece 70% din angajații din Uniunea Europeană ar rămâne în afara protecției acesteia.

Rosa Estarás, din grupul popular din Parlamentul European, a amintit că președintele  Comisiei Europene, Ursula Von der Layen, s-a angajat deja în această directivă. „Este în curs de procesare și cred că este un pas înainte necesar pentru combaterea acestei discriminări”.

Directiva a primit o mie de amendamente

De menţionat că directiva a primit o mie de amendamente datorită dimensiunii companiilor pe care le va afecta. În grupul său, a spus ea, au fost propuse diverse cifre în funcție de circumstanțele fiecărei țări, dar a cerut să se ajungă la un acord care să permită progrese, chiar dacă 100% dintre lucrători nu sunt acoperiți.

Lina Gálvez, europarlamentar socialist, a reamintit că este foarte important să știm cum se măsoară diferența salarială, care este pe oră lucrată, lucru care nu oferă o imagine adecvată a discriminării la muncă a femeilor, deoarece, dacă  diferența este măsurată prin câștigurile anuale creşte la 35% în Spania și la 39,6% în UE. Printre motive, ea a subliniat că „femeile au intrat mai târziu în forța de muncă, au rate mai mari de muncă cu fracțiune de normă nedorită, precum și șomaj mai mare”.

Soraya Rodríguez, de la Cs, a afirmat că orice drept nu este așa fără garanții de a-l putea exercita și a apreciat că directiva prevede că „companiile nu se pot folosi de clauze de confidențialitate pentru a nu da aceste date”.

În Spania , situația este mai avansată în acest sens, după cum au recunoscut europarlamentarii, deoarece în 2020 a fost aprobat un decret regal privind transparența salarizării pentru companiile cu peste 50 de lucrători, iar din aprilie 2021 toate sunt obligate să aibă o evidență a remuneraţiilor personalului, inclusiv personalul de conducere și funcțiile superioare.