Se pare ca nici noul sef al vamii nu crede ca exista o cheie a succesului pentru a scoate vamesii de pe lista neagra a coruptiei. Solutia totusi exista si este descoperita, sau impusa, cu un an inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv aplicarea regulilor comunitare. Toate masurile luate de noul sef al vamii, de voie sau de nevoie, nu fac altceva decat sa sporeasca sansele reducerii coruptiei in randul vamesilor. Cu alte cuvinte, ca in toate celelalte domenii sensibile, Romania are sanse sa scape de coruptia din vami doar aplicand reguli si legi comunitare. “Cu cat vamesul intra mai putin in contact cu agentul economic sau cu persoana fizica, cu atat va fi mai putina coruptie. Cand vom intra in spatiul comunitar, vamesii vor controla maximum 10% din traficul de la frontiera, atat persoane fizice, cat si companii”, spune Gelu Diaconu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV).
Una dintre reglementarile cerute de UE spune ca vamesul trebuie sa se axeze mai mult pe controlul ulterior la sediul firmelor, prin aplicarea de catre tot mai multe companii a procedurilor simplificate de vamuire, si nu pe controlul la frontiera care determina blocaje la frontiera. “Vamuirea la domiciliu trebuie sa devina o regula. Pana la sfarsitul anului, 40% din operatiunile vamale vor fi derulate fara interventia vamesilor”, declara Diaconu. Conform acestuia, ANV a discutat, de la inceputul anului, cu 702 societati comerciale pentru ca acestea sa aplice regulile europene simplificate de vamuire, insa numai 360 au fost autorizate. Autorizatia de utilizare a procedurii de declarare simplificata se acorda companiilor care nu au datorii fata de autoritatea vamala si ale caror evidente contabile permit verificarea de catre biroul vamal a operatiunilor.” Lucram foarte bine cu firmele din Timis, Bihor, Ploiesti, Brasov si Satu Mare, unde peste 50% din acestea aplica procedurile simplificate. Cel mai greu este in Bucuresti, unde relatia “financiara” comisionar vamal-vames-companii de import este atat de puternic “motivata”, incat este greu sa ii convingem de avantajele acestui sistem”, spune Diaconu. Acesta este unul dintre cazurile in care coruptia instituita in triunghiul comisionar vamal-vames-agent economic poate fi redusa cu ajutorul vamesului, noile norme impunandu-i acestuia ca un procentaj de 40% din operatiuni sa fie derulate prin aplicarea procedurilor simplificate. “Pot sa intervin si sa schimb personalul, pe baza acestor calificative acordate vamesilor, in conditiile in care statutul functionarului public apara foarte mult angajatul de pe functii de conducere”, mai spune Diaconu.
Ce ne asteapta de la anul in domeniul vamal
Dupa regula europeana referitoare la controlul a numai 10% din traficul de la frontiere, inca o reglementare a ANV va ajuta cetatenii si companiile sa scape de “hartuirea” din birourile vamale. ANV a facut public Tariful Vamal Integrat, aplicabil pe intreg teritoriul vamal roman, conform caruia oricine poate afla ce documente si ce taxe are de platit la vamuirea unor produse. Comisionarii vamali apreciaza marea majoritate a ultimelor masuri din domeniul vamal. “Tariful Integrat indeparteaza vamesul de spaga si nu va mai putea refuza vamuirea invocand lipsa anumitor documente. Procedura simplificata este buna, insa exista riscul transporturilor de marfuri nedeclarate”, afirma Mircea Busuioc, sef serviciu marketing Romtrans SA. si reprezentantul companiei Schenker, Marian Neagu, sef al Departamentului de vamuire, saluta ultimele decizii ale sefului Vamii. In opinia sa, modificarea informatiilor legate de valoarea in vama a reglementat procedurile pentru cazurile in care este necesara o amanare a stabilirii valorii in vama.
Incepand cu 1 ianuarie 2006, ANV va publica noul cod vamal si noul regulament vamal, documente care vor fi pe matricea termenilor si procedurilor vamale existente in UE. Acestea vor introduce termenul de antrepozite libere ca noi destinatii vamale, reglementari pentru micsorarea termenului pentru declararea marfurilor prezentate in vama, modalitati de declarare a marfurilor prin inscrierea in evidentele contabile fara intocmirea unei declaratii vamale, posibilitatea de a modifica declaratiile vamale dupa acordarea liberului de vama si de a plati datoria vamala o singura data la sfarsitul unei anumite perioade.
Tot de la anul, Romania va aplica Conventia de Tranzit Comun, conform careia agentii economici romani vor putea folosi instrumentele de garantie emise de bancile din Romania pe tot teritoriul european. Din semestrul al doilea al anului viitor, seful ANV spune ca Vama va incepe pregatirile pentru preluarea colectarii accizelor. Conform reglementarilor europene, taxele vamale vor merge la bugetul comunitar. “Momentul aderarii va fi un alt moment in care performanta vamesilor va fi drastic pusa la incercare. Pentru ca in cazul unui transport ilegal, scapat in spatial European si care a tranzitat Romania fara ca vamesii romani sa perceapa taxele reale, pasibil de plata va fi bugetul public”, afirma Diaconu.
Noi reglementari vamale
• Toata lumea poate sti, din acest an, ce taxe trebuie platite si ce documente sunt necesare la vamuire
• Modificarea informatiilor din baza de date a Vamii privind valoarea in vama. Ca urmare, marfurile nu au mai fost subevaluate in vama, si efectul imediat a fost cresterea cu 20% a incasarilor din taxe vamale in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut
• Extinderea procedurilor simplificate de vamuire. Pana la sfarsitul anului, 40% din operatiunile de vamuire vor trebui sa se desfasoare in acest sistem
• De la 1 ianuarie 2006, orice garantie emisa de o banca romaneasca pentru o firma va fi valabila pe intreg terioriul comunitar
• De la anul, Vama va fi institutia care se va ocupa cu colectarea accizelor
• Companiile vor avea posibilitatea, de la anul, sa plateasca datoria vamala o singura data la sfarsitul unei anumite perioade si sa modifice declaratiile vamale, chiar daca s-a acordat liberul de vama
“Coruptia in vami se va reduce cand oamenii nu vor mai intra in contact cu vamesii”
Vama va controla doar 10% din operatiunile de la frontiere
Gelu Diaconu este vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, seful Autoritatii Nationale a Vamilor. Nu crede in vindecare, ci in prevenirea coruptiei din vami. Nu ia masuri asupra oamenilor, ci elimina contactul intre cetateni sau firme si vamesi.
Laura Radulescu
Capital: Ce sanse aveti sa reduceti coruptia din sistemul vamal?
Gelu stefan Diaconu: Nu ma bazez pe sloganuri si pe idei utopice legate de gradul de coruptibilitate al cetateanului. Pentru a reduce coruptia din sistemul vamal, este necesar ca vamesii sa nu mai fie in contact cu operatiunile de vamuire.
Capital: Ce ati facut pentru ajunge la acest nivel?
Gelu stefan Diaconu: Am modificat si simplificat toate reglementarile vamale care implicau prezenta vamesului. “Legatura puternica” intre comisionarii vamali si vamesi nu poate fi distrusa decat prin marirea numarului de comisionari in vami si trecerea la procedurile simplificate de vamuire, adica vamuirea la domiciliu. Am mutat in interesul institutiei 720 de vamesi si am inlocuit 97 de vamesi care erau temporar pe functii de conducere.
Capital: Controale inopinate ati facut?
Gelu stefan Diaconu: Nu au folosit la nimic. Am prins un singur vames cu 30 de euro in buzunar, peste sumele incasate legal. Plicurile nu se mai dau la locul de munca, ci in alte locuri. Totusi, am convenit cu Politia de Frontiera sa incepem verificari interne la ambele institutii.
Capital: Ce mai aveti de facut pentru indeplinirea conditiilor de aderare la UE?
Gelu stefan Diaconu: Ultimele evaluari ale Comisiei Europene referitoare la Vama puncteaza trei sectoare unde, pina la sfarsitul acestui an, trebuie sa ne indeplinim obligatiile. Primul se refera la pregatirea profesionala a vamesilor, al doilea la politica de personal, respectiv promovare si recrutare de noi angajati, si al treilea, cel mai important si in folosul eliminarii coruptiei, este extinderea controlului ulterior, ceea ce va determina diminuarea operatiunilor de vamuire din punctele vamale in favoarea celor la domiciliu.
Capital: seful dvs., presedintele ANAF, Sebastian Bodu, spunea de curand ca Vama este o institutie corupta. Ce ati facut sau nu ati facut pentru a avea parte de astfel de “aprecieri”?
Gelu stefan Diaconu: Campania din ultima perioada este o reactie la transformarile pe care le-am facut in ultimele sase luni in Vama. Am o buna colaborare cu domnul Bodu, insa am mari indoieli asupra buneicredinte a celor care il sfatuiesc.