Angajatorii români au în plan o mărire a numărului de salariaţi cu până la 11% în următoarele trei luni, cel mai vizat sector fiind cel al microîntreprinderilor cu mai puţin de 10 angajaţi, arată rezultatele unui studiu privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Astfel, angajatorii români exprimă planuri de angajare optimiste pentru al doilea trimestru al anului 2015, iar 26% dintre aceştia şi-au declarat intenţia de a-şi spori numărul de angajaţi în următoarele trei luni (aprilie – iunie), 67% nu prevăd schimbări, şi doar 6% au în vedere o scădere de personal. Previziunea Netă de Angajare de este, practic, de +11%, cea mai puternică din trimestrul IV 2012 până în prezent.
Conform cercetării, angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare se dovedesc, din nou, cei mai optimişti, cu o Previziunea Netă de Angajare de +28%, cea mai robustă din ultimele 10 trimestre.
Cea mai amplă îmbunătăţire faţă de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportată, însă, în sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii, unde previziunea de +17% este cea mai optimistă din trimestrul I/2009 până în prezent.
'Perspectivele de angajare sunt mai luminoase şi în sectorul Construcţii, angajatorii raportând o Previziune Netă de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din trim. I/2015, respectiv trim. II/2014. De altfel, oportunităţile pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în mai mică sau mai mare măsură, în toate sectoarele de activitate, cu excepţia celui de Energie electrică, gaze, apă, unde angajatorii raportează singura Previziune negativă din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2015 şi cu 12 puncte procentuale sub trimestrul II al anului trecut', se arată în comunicatul de presă al realizatorilor studiului.
Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale ţării, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare îmbunătăţire, de 18 puncte procentuale, este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +14%, cea mai puternică enunţată de către angajatori în ultimii trei ani.
De asemenea, angajatorii din regiunea Sud raportează o îmbunătăţire considerabilă faţă de trimestrul anterior, 30% dintre ei anunţând planuri de a-şi creşte numărul de angajaţi în intervalul aprilie – iunie 2015. Previziunea Netă de Angajare din regiune, de +22%, s-a îmbunătăţit cu 12 puncte procentuale faţă de trim. I/2015 şi cu 15 puncte procentuale faţă de trimestrul II/2014, fiind cea mai solidă de pe întreg teritoriul ţări.
Pe de altă parte, angajatorii din organizaţii de dimensiuni micro, cu mai puţin de 10 angajaţi, sunt mai optimişti decât în orice alt moment din ultimii 6 ani, raportând o Previziune Netă de Angajare de +11%, îmbunătăţită atât faţă de primul trimestru din 2015, cât şi faţă de trimestrul II din 2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale. La rândul lor, angajatorii din organizaţii mici (10-49 angajaţi) şi medii (40-249 angajaţi) se arată încrezători, exprimând Previziuni de +8%, respectiv de +13%.
Realizatorii studiului citat precizează că activitatea de angajare va continua şi în organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi, dar Previziunea rămâne stabilă comparativ cu trimestrul anterior şi scade cu 4 puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea din 2014.
Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.
Studiul privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din anul 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 65.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 14-27 ianuarie 2015 pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori, iar rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.AGERPRES