Compensarile nu fac fata arieratelor din economie

Semnele relansarii economice sunt vizibile doar pentru guvernanti. Monitorizarea compensarii datoriilor din economie prin serviciul de resort din cadrul Ministerului Industriei arata o cu totul alta fata a realitatii. Blocajul economic este in crestere, agentii economici se scufunda.In intervalul septembrie 1999 - iunie 2000, numarul agentilor economici participanti la compensarea prin IMI a crescut, la fel si numarul facturilor inregistrate. In iunie a.c, intreprinderile antrenate in mecanismul

Semnele relansarii economice sunt vizibile doar pentru guvernanti. Monitorizarea compensarii datoriilor din economie prin serviciul de resort din cadrul Ministerului Industriei arata o cu totul alta fata a realitatii. Blocajul economic este in crestere, agentii economici se scufunda.
In intervalul septembrie 1999 – iunie 2000, numarul agentilor economici participanti la compensarea prin IMI a crescut, la fel si numarul facturilor inregistrate. In iunie a.c, intreprinderile antrenate in mecanismul compensarilor era de 5.568, cu 1.040 mai multe decat cele existente la data inceperii monitorizarii eficientei sistemului initiat de Ministerul Industriei. Cele doua cresteri, respectiv a numarului de participanti si a celui de facturi, nu inseamna mare lucru, de vreme ce, in aceeasi perioada blocajul financiar, in loc sa se diminueze, s-a accentuat. Cifrat in prezent la 142.192 miliarde lei, a fost „stirbit” intr-o foarte mica masura de operatiunile desfasurate prin Serviciul de compensari din cadrul IMI. Sumele deblocate sunt infime, circa 9.219 miliarde lei.
Statul pune bete in roate statului
Fenomenul ingrijorator il constituie cresterea decalajului dintre numarul facturilor de incasat si cel al facturilor de achitat. La inceputul procesului de monitorizare, aceasta diferenta era aproape neinsemnata. Spre exemplu, la data de 08.09.1999, valoarea facturilor de achitat era de 22.470 miliarde lei, iar cea a facturilor de incasat, de 26.289 miliarde lei. Diferenta de 3.819 miliarde lei a „saltat” la 4.052 miliarde lei in mai 2000, ca sa ajunga in iunie a.c la 22.428 miliarde lei.
Care este concluzia? „Este o evidenta inrautatire a situatiei economice, asa cum reiese din observarea esantionului de 5.468 de agenti economici care participa la compensari”, afirma Radu Mironovici, director in Ministerul Industriei. „Cele peste 22 mii de miliarde diferenta intre cat au de platit si cat au de incasat agentii economici indica degradarea continua a activitatii lor.
Vestile proaste nu se termina aici. Monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta de persoanele juridice a scos la iveala un „amanunt” deloc laudabil legat de Ministerul Finantelor. Volumul debitelor catre bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale, bugetele fondurilor speciale a ajuns la 63.734 miliarde lei, iar tendinta este crescatoare. Cea mai importanta cauza a blocajului la nivelul bugetelor este neparticiparea acestora la compensarea arieratelor din economie. Implicarea in proces este subiect de negociere intre Ministerul Industriei si cel al Finantelor de mai bine de un an de zile. Rezultatul este nul. Statul ramane deci buturuga ce rastoarna caruta stingerii datoriilor din economie.