Bancile comerciale care au creditat statul nu au marit semnificativ dobanzile la depozitele populatiei. In aceste conditii, cooperativa de credit Banca Populara Romana a reusit sa lanseze pe piata o emisiune de certificate de depozit la care dobanda a atins pragul de 100%. Ultima data, populatia a beneficiat de o asemenea rata a dobanzii in anul 1997. In acel an, dobanzile oferite de bancile comerciale investitorilor in certificate de depozit au atins, pentru o scurta perioada de timp, 250%. Era
Bancile comerciale care au creditat statul nu au marit semnificativ dobanzile la depozitele populatiei. In aceste conditii, cooperativa de credit Banca Populara Romana a reusit sa lanseze pe piata o emisiune de certificate de depozit la care dobanda a atins pragul de 100%. Ultima data, populatia a beneficiat de o asemenea rata a dobanzii in anul 1997. In acel an, dobanzile oferite de bancile comerciale investitorilor in certificate de depozit au atins, pentru o scurta perioada de timp, 250%. Erau alte vremuri. Pentru martie 1997 fusese calculata o rata a inflatiei de 30%. Pastrarea economiilor in dolari a fost, in acea perioada, mai putin rentabila decat investirea banilor in certificate de depozit.
In prezent, pentru emisiunile de titluri de stat cu scadenta la trei luni au fost cerute de banci si acceptate de Ministerul Finantelor (MF) dobanzi care au depasit deseori 150%, in ultima parte a lunii trecute. Banca Populara Romana participa la licitatii prin intermediul Bancii Pater. Licitarea unor sume relativ mici (de ordinul catorva miliarde) a permis adjudecarea de titluri de stat la dobanzi care se aproprie de plafonul maxim acceptat de MF. Dupa certificatele de depozit pe doua luni, cu dobanda de 80% pe an, lansate in iarna, noua emisiune (pe o perioada de trei luni) beneficiaza de o dobanda de 100% pe an, in conditiile in care rata inflatiei estimata pentru 1999 are valoarea de 36%. Rata inflatiei pe primele doua luni ale anului s-a mentinut in jurul valorii de 3-4%, iar pentru martie, Comisia Nationala de Statistica a calculat o rata a inflatiei de 6,4%. La certificatele de depozit pentru populatie, oferite de bancile comerciale in aceasta perioada, dobanda cea mai mare este de 65% la Daewoo Bank. Pentru a obtine bani la dobanzi mai mici, statul incearca metoda imprumuturilor direct de la populatie. A fost lansata o emisiune de titluri de stat in valuta pentru populatie, cu o dobanda de 7%. Cererea nu este, in momentul de fata, extraordinar de mare. Daca va fi gasita o modalitate eficienta de atragere a economiilor populatiei in mod direct, s-ar rezolva problema dobanzilor mari pe care MF este obligat sa le plateasca. In acest scop vor fi lansate, in curand, si emisiuni de titluri de stat in lei, pentru populatie. Daca emisiunile de titluri in lei vor avea succes, rolul bancilor comerciale, de interfata intre populatie si stat, s-ar diminua foarte mult. Acestea nu vor mai avea posibilitatea sa speculeze setea de bani a statului. In aceasta situatie, se va avea in vedere reorientarea catre alte tipuri de plasamente. Rentabilitatea mai scazuta a acestora nu va mai permite practicarea unor dobanzi atat de mari la certificatele de depozit.