UE acordă o mare importanţă creşterii competitivităţii economice. De aceea, România va beneficia de sume consistente, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională.
Nivelul competitivităţii economice din ţara noastră este mult sub media celui existent în celelate state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a atinge o creştere medie anuală a productivităţii de circa 5,5% până în anul 2015. Atunci vom atinge un nivel de aproximativ 55% din media Uniunii.
Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este unul dintre instrumentele structurale pentru implementarea politicii de coeziune. Acesta finanţează priorităţile UE, cum ar fi: întărirea competitivităţii şi inovării, crearea de locuri de muncă durabile şi promovarea dezvoltării economice, care să nu afecteze negativ mediul înconjurător. Autoritatea de Management este Ministerul Economiei şi Comerţului. Principalele obiective în vederea creşterii competitivităţii sunt: consolidarea şi dezvoltarea sectorului productiv, constituirea unui mediu favorabil dezvoltării întreprinderilor, creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi stimularea cooperării între instituţiile de cercetare-dezvoltare şi inovare şi sectorul productiv, valorificarea potenţialului privind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi aplicarea acestuia în sectorul public şi privat, creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic şi promovarea potenţialului turistic românesc. În ceea ce priveşte sistemul inovativ de producţie, acesta are două componente.
Prima se referă la investiţiile productive şi pregătirea pentru a face faţă concurenţei pe piaţa întreprinderilor, în special a IMM-urilor. Este vorba de investiţiile în echipamente, maşini, aparatură etc., dar şi în achiziţionarea de tehnologii, brevete, mărci, licenţe şi know-how. De asemenea, este susţinută şi achiziţionarea de servicii de calitate şi accesul la certificările standardelor internaţionale. Un accent deosebit se pune pe accesul IMM-urilor la credite şi finanţare, dar şi pe dezvoltarea antreprenoriatului (dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, consultanţa pentru elaborarea proiectelor/ planurilor de afaceri etc.).
Prin intermediul axei „Cercetarea, dezvoltarea tehnologică şi inovarea pentru competitivitate“ se încurajează crearea unui parteneriat între universităţile/institutele de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi în vederea obţinerii de rezultate aplicabile în economie (realizarea unor proiecte comune de dezvoltare-cercetare), accesul firmelor la activităţi de cercetare-dezvoltare şi investiţii în infrastructura necesară cercetării şi dezvoltării (laboratoare, reţele de centre de cercetare-dezvoltare etc.).
Unul dintre rezultate este creşterea numărului de locuri de muncă în sectorul cercetării-dezvoltării. Companiile implicate în astfel de proiecte pot solicita şi obţine finanţare pentru training, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Pentru creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic se finanţează retehnologizarea şi modernizarea centralelor/grupurilor de producere a energiei termice şi electrice şi construirea de noi capacităţi de producere a energiei, dar şi investiţiile pentru a valorifica resursele de energie alternativă, nepoluante.
Fondurile vor putea fi accesate în perioada următoare, după ce Comisia Europeană va aproba Cadrul Strategic de Referinţă şi Programele Operaţionale pentru România. (informaţii suplimentare pe www.minind.ro)
Ce se poate finanţa?
Axa 1 – Sistemul inovativ de producţie urmăreşte consolidarea şi dezvoltarea sectorului productiv şi crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru dezvoltarea întreprinderilor.
Axa 2 – Cercetarea, dezvoltarea tehnologică şi inovarea pentru competitivitate susţine creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi stimularea cooperării dintre instituţiile de cercetare, dezvoltare şi inovare şi sectorul privat.
Axa 3– Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public sprijină competitivitatea economică şi promovarea interacţiunilor dintre sectorul public şi întreprinderi/ cetăţeni prin valorificarea potenţialului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
Axa 4 – Creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic are ca scop reducerea gradului de poluare a sectorului energetic şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.
Axa 5 – România, destinaţie atractivă pentru turism are ca obiectiv promovarea turistică a ţării noastre.
Axa 6 – Asistenţa tehnică acordă sprijinul pentru optimizarea finanţării comunitare şi a cofinanţării.
Studiu de caz
Singurele fonduri europene destinate promovării turismului românesc au fost accesate în urmă cu 10 ani de către fostul Minister al Turismului, actuala Autoritate Naţională pentru Turism (ANT). Reprezentanţii Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale a ANT susţin că, în perioada 1994-1997, au fost accesate fonduri PHARE în valoare totală, la acea vreme, de aproximativ un milion de dolari. Banii au fost utilizaţi pentru realizarea unor filme de prezentare turistică a României, pentru tipărirea de broşuri şi afişe, dar şi pentru programe de training. Acestea din urmă s-au adresat reprezentanţilor Ministerului Turismului şi celor de la Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural.
Anticorupţia primeşte întăriri
PHARE Reprezentanţa Comisiei Europene a lansat două noi cereri de oferte de proiecte în cadrul Fondului pentru Societatea Civilă din România, finanţat prin Programul PHARE. Scopul este sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale în consolidarea reţelei de Birouri de Consiliere pentru Cetăţeni, consolidarea rolului acestor organizaţii în menţinerea şi susţinerea democraţiei, a statului de drept, protecţia drepturilor omului, accesului la informaţie, libertăţii de expresie şi independenţei mass-media, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei.
BUGET Suma totală alocată pentru Birourile de Consiliere este 770.000 de euro, iar pentru „Democraţie, drepturile omului, statul de drept, independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei“ – 920.000 de euro.
SOLICITANŢII pot fi: Organizaţiile Neguvernamentale şi nonprofit, care au înfiinţat deja un Birou de Consiliere, şi Birourile de Consiliere pentru Cetăţeni, care s-au constituit ca ONG-uri. Condiţia este ca solicitanţii să fie membri ai Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni. Astfel, pentru consolidarea Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni deja existente, valoarea finanţării nerambursabile este între 8.000 şi 18.000 de euro/proiect, iar pentru „Democraţie, drepturile omului, statul de drept, independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei“, sumele variază între 10.000 şi 60.000 de euro/ proiect.
TERMENUL LIMITĂ pentru depunerea cererilor de finanţare este 9 martie 2007, ora 16,00, la sediul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
(www.fdsc.ro)
UE acordă „Sprijin pentru acţiuni culturale“
ARTĂ Programul comunitar – „Sprijin pentru acţiuni culturale“ doreşte să încurajeze proiectele de cooperare între sectoarele culturale şai mobilitatea transnaţională a persoanelor ce activează în domeniul cultural, circulaţia transnaţională a operelor culturale şi artistice etc.
SOLICITANŢI Fondurile pot fi accesate de orice persoană fizică sau juridică a cărei principală activitate se desfăşoară în domeniul cultural din statele membre ale UE, din Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi din statele candidate, inclusiv ţările din Balcanii de Vest.
BUGET Finanţarea se poate obţine pentru: proiecte de cooperare culturală care promovează cooperarea susţinută şi structurată între operatori culturali din ţările participante (buget total 15,5 milioane de euro), acţiuni de cooperare culturală de natură sectorială sau multisectorială (buget 12 milioane de euro) şi proiecte de traduceri literare dintr-o limbă europeană într-o altă limbă europeană sau traduceri ale unor texte antice (buget 1,5 milioane de euro).
TERMEN LIMITĂ Proiectele trebuie predate până la data de 28 februarie 2007.
(www.infoeuropa.ro)