Se confiscă mașina! Legea din România care te lasă şi sărac şi pieton

Se confiscă mașina! Este interzis potrivit legislaţiei din România, iar conducătorii şi proprietarii de autovehicule trebuie să fie conştienţi de riscurile pe care le implică nerespectarea acestei legi.

Vorbim, mai exact, despre şoferii prinşi că aruncă gunoaie şi deşeuri în natură. Nu numai că vor primi o amendă usturătoare, dar poliţiştii le pot confisca şi maşina, potrivit legislaţiei în vigoare despre care nu mulţi au habar.

A fost şi cazul unui bărbat de 26 de ani din judeţul Timiș. Acesta a rămas fără maşină şi are de plătit şi o amendă de 30.000 de lei. Totul, după ce a fost prins că a descărcat, dintr-o autoutilitară, mai multe gunoaie pe un teren viran, iar apoi le-a incendiat.

Deşeurile respective ar fi aparţinut unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare, se arată într-o informare transmisă de IPJ Timiș.

Se confiscă mașina! Oamenii legii au venit imediat la faţa locului, după ce au fost sesizaţi cu privire la aceste fapte. Bărbatul în vârstă de 26 de ani, şoferul utilitarei, a primit o amendă în valoare de 30.000 de lei.

Totul este stabilit prin Ordonanţă de Urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor. În plus, poliţiştii de la IPJ Timiș au dispus şi măsura complementară a confiscării autoutilitarei cu care fuseseră transportate deşeurile.

„Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Săcălaz, au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deşeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparţine unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificat şoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei”, se arată în comunicatul transmis de oamenii legii marţi, 23 aprilie.

deseuri ipj timis
SURSA FOTO: IPJ Timiș

Este important de notat că, potrivit legii, persoanele fizice prinse că fac astfel de fapte vor primi o amendă cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei.

Sumele cu adevărat usturătoare vin în cazul persoanelor juridice. Amenzile urcă aici până la 20.000 – 40.000 de lei.

S-ar putea da lege şi pentru confiscarea maşinilor hoţilor de lemne

Se confiscă mașina! Inspiraţi de acest model, parlamentarii ar putea decide o măsură similară şi în cazul hoţilor de lemne. Mai exact, noul Cod Silvic ar putea include şi o prevedere privind confiscarea autovehiculelor prinse că transportă în mod ilegal lemn din pădurile României.

O altă măsură analizată este supravegherea video a drumurilor forestiere. În acest moment, toate prevederile sunt dezbătute de comisiile de specialitate din Senat.

„Metoda cea mai eficientă prin care descurajăm furtul de lemne nu e cea prin care nu lăsăm cetăţenii să se plimbe prin pădure, ci cea de confiscare a mijlocului de transport cu care se fură masa lemnoasă. (…)

Datoria noastră este sa ne asigurăm că prin acest Cod silvic descurajăm hoţii de lemne. (…)

Confiscarea mijloacelor de transport pentru hoți, accesul liber la păduri, mi-aș dori foarte mult ca aceste amendamente să nu fie nici ale ministerului, nici ale vreunui partid politic, cele pe care cădem cu toții de acord să fie asumate de întreaga comisie”, spunea recent ministrul Mediului, Mircea Fechet.