Regulă pentru șoferii care au copii. Este interzis să faci așa ceva cu copilul în mașină

copil pe scaunul din față al mașinii

SURSA FOTO: Dreamstime

Un paramedic ne-a explicat de ce nu ar trebui scoși copiii din scaunul de mașină, după un accident rutier. Sfat util pentru părinți, bunici și bone.

Ce trebuie să facă părinții, după un accident rutier? Sfaturi utile de la un paramedic

Un accident rutier poate cauza leziuni interne sau ale coloanei vertebrale grave, care nu sunt vizibile imediat. Impactul poate fi semnificativ. Mutarea copilului ar putea agrava aceste leziuni, de aceea este important ca micuțul să fie lăsat în scaunul auto în cazul unui accident de viteză mare, de peste 60 km/h, dacă există un impact lateral sau dacă mașina este grav avariată.

Nu ar trebui să mutați copilul dacă este rănit și prezintă semne de leziuni la nivelul capului, gâtului sau coloanei vertebrale, nici dacă airbagurile s-au declanșat în apropierea lui.

În cazul în care copilul trebuie scos din mașină din cauza unui pericol, este recomandat să fie scos întregul scaun auto cu copilul încă în ham sau să fie tăiate curelele cu foarfecele.

În cazul în care mașina fumegă, copilul este inconștient sau necesită resuscitare cardio-respiratorie sau administrarea căilor respiratorii, el trebuie scos din scaun cu grijă. Dacă este conștient, este recomandat să fie ținut nemișcat până la sosirea paramedicilor.

Acești pași ar trebui urmați și dacă copilul dumneavoastră se agită.

SURSA FOTO: Dreamstime

Reguli de siguranță privind transportul minorilor

Șoferii au obligația legală de a se asigura că, pe durata călătoriei, copiii poartă centura de siguranță sau sunt așezați în scaune speciale de fixare pentru copii. Legea interzice transportul copiilor sub trei ani în vehicule neechipate cu sisteme de siguranță, cu excepția vehiculelor de transport public, cum ar fi taxiurile.

Copiii de peste trei ani, cu o înălțime mai mică de 150 cm, pot fi transportați în vehicule fără sisteme de siguranță, însă numai dacă stau pe bancheta din spate în timpul călătoriei.

Chiar și copiii mici pot sta în față

Chiar și copiii de vârstă mică pot ocupa legal locul din față, lângă șofer. Conform articolului 97 alineatul (1^6) din Regulamentul din 2006 care implementează OUG nr. 195/2002, anumite scaune speciale pentru copii pot fi montate și pe locul din dreapta șoferului. Totuși, este necesar ca scaunul să fie orientat astfel încât copilul să stea cu fața spre bancheta din spate a mașinii.

Montarea scaunului de copil în dreapta șoferului este permisă doar dacă airbagul frontal este dezactivat sau dacă vehiculul nu este echipat cu un airbag frontal.