Vicepremierul Viorel Ștefan, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul Agriculturii, Petre Daea, consilierul de bază al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, fostul premier Victor Ponta, însoți de fostul ministru Sorin Cîmpeanu au fost doar câteva dintre personalitățile prezente la eveniment. Mai mulți ambasadori, printre care și cel al SUA, Hans Klemm au luat parte la recepția foarte bine organizată de oficialii arabi.
 
Ambasadroul E.A.U a ținut un discurs entuziasmant în fața a peste 300 de persoane și a oferito adevărată lecție de istorie. Printre altele, acesta a menționat și despre parteneriatul care speră să se dezvolte și mai multe între România și țara pe care o reprezintă.
 
Interesant este că E.A.U a reusit să se situeze pe primul loc printre țările arabe în ceea ce privește capacitatea sa de a atrage investiții străine directe în cursul anului 2017, lucru la care România mai are încă mult de lucru.
 
Iată mare parte din discursul încărcat de lecții pe care domnul ambasador E.S. Dr. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatroosh l-a rostit în fața participanților la eveniment.
 
„Data de 2 decembrie a fiecărui an este o ocazie pentru cetățenii E.A.U și rezidenți, de asemenea, să-și exprime mândria în ceea ce privește realizările de dezvoltare și civilizație ale țării.
 
A 47-a Zi Națională a E.A.U coincide cu comemorarea a 100 de ani de la nașterea tatălui fondator al Emiratelor Arabe Unite, fostul Șeic Zayed Bin Sultan Al Nahyan, Aleța Sa Șeicul Khalifa bin Zayed a decretat anul 2018 ca fiind „Anul Zayed”. Șeicul Zayed a fost renumit pentru înțelepciunea și viziunea sa, rolul și politicile sale în construirea țării, realizarea dezvoltării, consolidarea economiei și a securității naționale și conducerea acesteia pe calea către un viitor prosper.
 
Valorile Șeicului Zayed Zayed Al Nahyan, Dumnezeu să-l ierte, au pus bazele renașterii culturale și dezvoltarea modernă a țării. Inspirați de aceste valori, liderii înțelepți ai țării au construit un viitor luminos pentru E.A.U, consolidând poziția sa în rândul țărilor din regiune și din lume, o oază de pace și stabilitate politică, dezvoltare economică și socială și toleranță.
Emiratele Arabe Unite a adoptat o abordare activă a diplomației, cu o  deschidere marcantă în fața lumii exterioare, stabilind o rețea vastă de relații cu diferite țări din întreaga lume, bazată, în principal, pe respectarea principiilor și a tratatelor Națiunilor Unite și a comunității internaționale, principalele dintre acestea fiind democrația și drepturile omului și neamestecului în afacerile interne ale altor țări. Unul dintre indicatorii cei mai de seamă ai succesului diplomației din Emiratele Arabe Unite este puterea pașaportului emiratez, care în ultimii ani a obținut salturi consecutive. În 2018, acesta sa clasat pe locul trei în lume, conform World Passport Index, obținând dreptul de a călători în 163 de țări fără viză.
La nivel național, Șeicul Zayed a crezut că investițiile în asigurarea bunăstării oamenilor și îmbunătățirea cunoștințelor, aptitudinilor și abilităților lor ar aduce un mare beneficiu atât individului, cât şi, familiilor și societății. El a dorit să obțină progrese în diverse domenii, cum ar fi serviciilor de îngrijire a sănătății, servicii educaționale, precum și alte infrastructuri din Emiratele Arabe Unite. Aceastea, la rândul lor, au dus la schimbări socio-economice rapide și pozitive. Generozitatea Șeicului Zayed nu se limita la poporul său: se extinde la o mare diversitate de popoare din întreaga lume, ușurând dificultățile lor și ajutându-i să-și satisfacă nevoile.
Emiratele Arabe Unite a stabilit valori de toleranță și multiculturalism, a respins discriminarea și ura prin adoptarea de programe naționale în parteneriat cu diverși actori locali, regionali și internaționali. Astăzi, E.A.U reprezintă un model de toleranță și de acceptare, având peste 200 de naționalități, printre acestea se numără 20 de mii de cetățeni români, care trăiesc în armonie, în a doua lor țară. Legea garantează rezidenților dreptul de a beneficia de serviciile statutului din domeniul sănătății, educație, cultură și de divertisment, la fel ca orice cetățean emiratez fără nicio discriminare.
 
Emiratele Arabe Unite este, de asemenea, implicată în mod activ în lupta împotriva extremismului și terorismului, fiind un element cheie în eforturile țării de a asigura securitatea națională, precum și întărirea securității internaționale. E.A.U a obținut realizări semnificative în acest sens, fie prin participări militare în alianțele islamice și internaționale, sau prin adoptarea legilor locale care combat terorismul și cauzele care determină apariţia terorismului. Acestea includ legea Anti-discriminare și Ură, legea Federală de instituire a „Hedaya” – Centru Internațional pentru Combaterea Extremismului Violent, în plus a emis Decretul-lege care prevede incriminarea faptelor asociate cu disprețul religilor și a site-urilor sfinte, precum și incriminarea discriminării între indivizi sau grupuri pe baza de religie, credință sau sectă, rasă, culoare sau origine.
Pe de altă parte, viziunea Șeicului Zayed, dumnezeu să-l odihnească în pace, a fost întemeiata pe necesitatea construirii unei economii integrate, în etape succesive de timp. Această viziune se reflectă acum prin succesul statului în a construii și dezvolta un mediu de afaceri activ și prosper care este în acest moment foarte atrăgător pentru investițiile străine directe. E.A.U a reusit să se situeze pe primul loc printre țările arabe în ceea ce privește capacitatea sa de a atrage investiții străine directe în cursul anului 2017.
În acest fel a reușit să-și consolideze poziția de strategic hub comercial care oferă investitorilor străini accesul la piețele regionale, precum și libertatea de a transfera bani și profituri, beneficiind de existența unui sistem juridic și de o legislație eficientă în vigoare, instanțe neutre, legi și legislație care să protejeze capitalul străin, și tarife vamale reduse variind de la 0 – 5% pentru  toate bunurile.
 
Dubai Expo 2020 este una dintre cele mai importante realizări în curs de evoluție. Expoziția este o eficientă implementare a politicilor de cooperare internațională pentru rolul său în extinderea și aprofundarea relațiilor bilaterale și multilaterale. Această expoziție se așteaptă să găzduiască peste 200 de țări participante. Ea va contribui la consolidarea înțelegerii culturale între națiuni și la schimbarea percepțiilor dominante asupra regiunii. Dubai Expo 2020 va poziționa E.A.U ca fiind leagănul tehnologiilor emergente, un incubator pentru IMM-uri și pentru antreprenorii din regiune.
Realizările E.A.U la nivel local nu au fost limitate la sectorul economic. Realizările oamenilor din Emiratele Arabe Unite, supranumiți copiii lui Zayed „Eeyal Zayed”, au depășit toate așteptările, mergând până la ultima forntieră: spațiul. Într-o realizare istorică fără precedent, Emiratele Arabe Unite a anunțat lansarea cu succes a satelitului „Khalifa Sat”, primul satelit emiratez realizat în E.A.U, proiectat și construit de ingineri emiratezi, într-o mișcare de stabilire a unei noi faze în domeniul tehnologiei spațiale din țară.
Viziunea fostului Șeic Zayed Bin Sultan Al Nahyan, Dumnezeu să-l odihnească în pace, a fost o sursă de inspirație pentru politica externă a E.A.U, care sa angajat să construiască punți de prietenie, de lucru și de cooperare cu alte națiuni. Astăzi, Emiratele Arabe Unite continuă să sprijine obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, care reprezintă o foaie de parcurs sau o cale specifică pentru construirea unui viitor mai bun și mai durabil pentru generațiile viitoare ale lumii. Țara continuă să se dedice provocărilor globale majore, în special cele legate de eradicarea sărăciei, protecția mediului, schimbările climatice, instaurarea justiției și a păcii, sprijinirea și promovarea progresului mondial.
În consecință, E.A.U a înregistrat o creștere calitativă în toate domeniile. Acest lucru sa reflectat în mod direct și clar prin intermediul mai multor indicatori, conform Raportului privind Competitivitatea Globală a Forumului Economic Mondial, care acoperă numeroase domenii-cheie, cum ar fi calitatea vieții, infrastructura, tehnologia și adoptarea politicilor guvernamentale favorabile afacerilor. Toate astea vin să confirme faptul că țara persistă în eforturile sale, în conformitate cu abordarea pe termen lung ale Șeicului Zayed de a atinge stabilitatea și prosperitatea în țară, în regiune și în lume în general.
Pentru al cincilea an consecutiv, E.A.U sa clasat pe primul loc ca cel mai mare donator internațional de Ajutor Oficial de dezvoltare oficială (AOD) în raport cu venitul național brut (VNB). Țara a cheltuit 1,31% din VNB-ul său pentru ajutorul de dezvoltare externă în 2017, ceea ce reprezintă aproape de două ori obiectivul global de 0,7% stabilit de Organizația Națiunilor Unite ca un standard global pentru măsurarea eforturilor țărilor donatoare.
Donațiile făcute în 2017 s-au ridicat la o contribuție totală de AOD la 19,32 miliarde de drahme emirateze (5,26 miliarde de dolari americani), având o rată anuală de creștere de 18,1% față de 2016. Peste 54% din AOD au avut formă nerambursabilă acordată 147 de țări (include 40 de țări din țările cel mai puțin dezvoltate) din întreaga lume.
 
E.A.U continuă să dețină o poziție de lider pe lista donatorilor oficiali ai ajutorului pentru dezvoltare (AOD), ca parte din venitul național brut (VNB), ceea ce reprezintă una dintre multele sale realizări la nivel internațional și în diferite domenii. Aceste realizări sunt aliniate cu moștenirea lăstă de fostu Șeic Zayed, deoarece Emiratele Arabe Unite persistă în misiunea sa de a servi omenirea și de a sprijini țările prietene, asigurând în același timp prosperitate economică și combătând efectele crizelor și dezastrelor.
Țara are scopul de a aduce contribuții pozitive și tangibile pentru realizarea obiectivelor supreme ale umanității: eradicarea sărăciei și atingerea dezvoltării durabile până în 2030. E.A.U a preluat conducerea în eforturile de combatere a sărăciei și de a oferi asistență externă celor nevoiași și cei mai vulnerabili.
În această ocazie istorică, doresc să remarc relaţiile bilaterale excelente existente care leagă țările noastre prietene. Aceste legături se bazează pe principiile cooperării și respectului reciproc și au ajuns, în ultimii ani, la nivelul parteneriatului strategic între cele două țări și popoare.
Vizitele reciproce ale liderilor și oficialilor celor două țări, precum și nivelul tot mai mare de schimburi comerciale, economice și culturale, reprezintă un indicator puternic care mărturisește puterea relațiilor bilaterale în diferite domenii. Organizarea la Bucuresti, în luna Aprilie 2018, a primei sesiuni al comitetului mixt între Guvernul Emiratez si Guvernul Român, reprezintă un nou pas important spre dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale, pornind de la tradiţia existentă de cooperare excelentă dintre cele două state, care în ultima perioadă a înregistrat o dinamizare deosebită a contactelor bilaterale, mai ales după vizita Alteței Sale Șeicul Hamdan bin Zayed în România, urmată de vzita E.S Viorica Dancila, Prim-Ministrul României în E.A.U. Romănia va rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai E.A.U in estul europei, iar E.A.U îsi menţine interesul pentru dezvoltarea unui parteneriat solid cu Romania în toate domeniile de interes comun.
Este o coincidență frumoasă că Emiratele Arabe Unite celebrează Centenarul Șeicului Zayed, care coincide cu celebrarea României a Centenarului Marii Uniri”, a spus ambasadorul Emiratelor Arabe Unite.