Proiectul de la Palatul Ştirbei reanalizat de autorităţi

Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a decis reanalizarea avizului favorabil dat proiectului PUZ Ştirbei de către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. Proiectul ”Complex Palatul Ştirbei” este reprezentat de o clădire înaltă de 38 de metri, ce urmează a fi construită în spatele Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei.

Decizia de reanalizare a avizului vine la doar o zi după ce Active Watch- Agenţia de Monitorizare a Presei a organizat o dezbatere publică în care s-a ridicat problema construcţiei unui ”zgârie nori” în vecinătatea unui monument istoric de clasă A. Printre cei care au luat cuvântul, poziţionându-se vehement împotriva proiectului, a fost Csilla Hegedus, consilierul personal al ministrului Hunor. “Eu, în calitate de consilier, am recomandat domnului Ministru să retrimită Comisiei Naţionale a Monumentelor acest proiect pentru a fi rediscutat. Am primit foarte multe sesizări de la societatea civilă, foarte multe sesizări de la asociaţiile profesionale, pe care domnul Ministru le-a luat în considerare”, a declarat Hegedus.

Nici arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu nu a fost încântat de contrucţia unei clădiri înalte în inima Bucureştiului. “Nu susţin acest proiect. Într-un fel conjunctura de negociere m-a forţat la un moment dat să acord acei indicatori. Nu sunt convins, dar a fost o majoritate care a decis la un moment dat”, a declarat Pătraşcu.

De asemenea, lui Ovidiu Popescu, proprietarul palatului Ştirbey şi constructorul noii clădiri, i s-a reproşat faptul că evită să restaureze monumentul istoric. “Există scrisori trimise de Ministrul Culturii către domnul Ovidiu Popescu, în care se cere de nenumărate ori transmiterea către Comisia Naţională de Monumente Istorice a proiectului de restaurare a Palatului Ştirbei, proiect pe care nu l-am primit nici până în ziua de azi. Proprietarul nu a fost sancţionat pentru starea de degradare în care se află palatul”, a explicat Csilla Hegedus.