Trei parcuri solare din Germania vor acoperi împreună o suprafață de 400 de hectare, care ar corespunde cu aproximativ 550 de terenuri de fotbal. În plus, toate cele trei parcuri solare vor funcționa complet fără subvenții, în urma unei investiții de un sfert de miliard de euro.
Compania EnBW construiește un imens complex solar în estul Germaniei, la fel de puternic precum o centrală electrică pe cărbune. La est de Berlin urmează să fie construit un gigantic parc fotovoltaic cu o putere de aproape 500 de megawați, suficientă pentru a alimenta anual cu energie electrică 130.000 de locuințe.
Estul statului federal Brandenburg devine un punct principal al utilizării energiei solare. Compania energetică EnBW a pus recent în funcțiune cel mai mare parc solar din Germania la nord de orașul Werneuchen, aflat la 30 de kilometri est de Berlin.
”Energia solară este posibilă la scară largă”
Conform informațiilor obținute de ziarul german Handelsblatt, compania planifică acum construcția a altor două parcuri solare, aproape la fel de mari, în comunitățile învecinate.
Împreună, cele trei parcuri vor acoperi o suprafață de 400 de hectare, care ar corespunde cu aproximativ 550 de terenuri de fotbal. În plus, toate cele trei parcuri solare vor funcționa complet fără subvenții.
”Arătăm aici că energia solară este posibilă la scară largă”, a afirmat Dirk Güsewell, care conduce departamentul de dezvoltare din cadrul EnBW. Per total, compania energetică intenționează să investească în jur de un sfert de miliard de euro în regiune, conform HANDELSBLATT.
Complexul solar din est reprezintă un simbol din mai multe puncte de vedere. Energia solară împreună cu energia eoliană au contribuit, timp de două decenii, la tranziția energetică din Germania și acoperă în prezent 9% din consumul de energie electrică.
Cele aproximativ 1,9 milioane de sisteme solare sunt instalate în principal pe acoperișurile caselor private. Energia fotovoltaică a fost mult timp considerată o formă slabă de energie care a avut o șansă numai datorită finanțării. Acum, însă, pare a erupe în Germania la scară industrială.
”Euforie fără precedent”
”În general vedem că electricitatea produsă prin panouri fotovoltaice este cea mai ieftină formă de energie. Acest lucru este valabil și pentru Germania, fiind economic atât pentru marile întreprinderi, cât și pentru diferitele modele de afaceri”, precizează Andreas Bett, președintele Institutului Fraunhofer pentru Sisteme de Energie Solară (ISE).
De aceea, se așteaptă ca piața energiei solare să continue să crească chiar și în perioadele de criză.
În timp ce alte industrii se luptă să supraviețuiască, industria energiei eoliene și a celei solare sunt întâmpinate cu o euforie fără precedent.
Numai în acest an capacitățile globale de producție pentru module solare au crescut cu 20% la nivel mondial, potrivit companiei media americane Bloomberg.