Ciurel a explicat că anul acesta majoritatea cantităţilor de lignit livrată a fost achitată, însă rămân datoriile din anii anteriori, care se ridică la 750 de milioane de lei.
"Spre deosebire de alţi ani, aproape 99% din lignitul livrat anul acesta a fost încasat, în sensul că s-au luat banii pe el, au fost buni platnici anul acesta cam toţi, 98 % ne-a plătit Termo Craiova. S-a încasat în proporţie de 95% Govora, peste 73 % RAAN, nu s-a încasat Oradea, nu mai avem nici relaţie contractuală, şi s-a încasat între 50% şi 70% la Arad şi Timişoara. O foarte mare problemă, cu încasări zero, este UATAA Motru, unde datoria este de şapte milioane de lei, în continuare livrăm cărbune gratis acolo. Nu putem tolera situaţia asta. Avem creanţe restante de 750 de milioane de lei, care se compun în special din datoriile istorice, cele 200 de milioane care vin de la Craiova, 200 de milioane la RAAN, 126 de milioane Govora şi altele", a menţionat managerul CEO.
În urma bilanţului realizat pe primele zece luni ale anului 2013, CEO a produs 9,4 terawaţi şi a extras 19 milioane de tone de cărbune.
"În ceea ce priveşte rezultatele pe primele zece luni, sunt după un an extrem de greu, pe care într-o mică măsură îl salvează finalul. Am avut câteva luni de zile în care am produs 500.000 de megawaţi, în care o legislaţie extrem de părtinitoare nu a putut fi schimbată decât atunci când nu mai speram, printr-o hotărâre de Guvern s-a schimbat legislaţia secundară şi dispecerizarea producătorilor de energie s-a făcut într-o anume ordine în aşa fel încât să nu mai fim descărcaţi sub 1.000 de megawaţi. Pe zece luni nu am produs decât 9,4 terawaţi, am extras 19 milioane de tone de lihnit, din care 13 milioane le-am livrat spre sucursale şi în jur de 5 milioane la terţi", a mai spus Ciurel.
Acesta a mai declarat că gigantul energetic nu înregistrează plăţi restante, iar rezultatul brut este de 212 milioane de lei.
"Veniturile la zece luni au fost în jur de peste trei miliarde şapte sute de milioane, iar cheltuielile au fost în jur de trei miliarde 550 de milioane de lei. Avem un rezultat brut la zece luni de 212 milioane de lei, ceea ce nu este un rezultat rău, având în vedere anul. Acum trebuie să vedem şi rezultatul final, vă spun că el pare foarte bun, dar când intrăm în analiză, observăm că rezultatul din exploatare, adică din activitatea de bază, este cam la jumătate, este doar de 107 milioane de lei, 105 milioane de lei este rezultatul financiar. Nu avem plăţi restante, sunt în termen de plată 74 de milioane, la restanţe avem zero’, a declarat managerul CEO.