Legea prin care a fost modificată Legea pensiilor a fost votată de Camera Deputaților și urmează să fie trimis spre promulgare președintelui. Șeful statului poate retrimite legea în Parlament pentru revizuire, respetiv la Senat.

Totodată, o altă variantă o reprezintă promulgarea legii, sau depunerea unei contestații la CCR. În cazul în care actul normativ va fi promulgat, atunci la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial va intra în vigoare.

Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla în companie în cazul în care legea va intra în vigoare. Acesta estimează că actul normativ ar urma să se aplice din toamnă, respectiv din luna septembrie, dacă vor fiparcurse fără sincope toate etapele legale.

Astfel, potrivit acestuia, aproape 3.000 de angajați se vor putea pensiona din acest an, iar alți 2.000 de la începutul anului 2023.

În același timp, conform unor estimări realizate la nivelul Direcției Resurse Umane numai Termocentrala Turceni va rămâne fără jumătate din cei 1.200 de salariați, în contextul în care peste 600 dintre aceștia au vârsta de 52 de ani și peste 25 de ani de vechime, așa cum precizează noua lege privind introducerea condițiilor de muncă speciale, scrie gds.ro. 

Complexul Energetic Oltenia vrea să redistribuie personalul

În acest context, șefii companiei se gândesc la redistribuirea personalului de la unele termocentrale, precum Ișalnița, la Termocentrala Turceni. De menționat este faptul că, acest lucru are în vedere faptul că în ultima lună Sucursala Electrocentrale Ișalnița a fost oprită, iar în viitor va funcționa numai pe gaze naturale.

Ion Rușeț a adăugat că se lucrează în prezent la mai multe variante în acest sens, fiind luate în calcul toate posibilitățile. Mulți angajați se vor pensiona în același timp, iar contractele de vânzare de energie electrică trebuie în continuare respectate.

„Cei de la Resurse Umane lucrează la mai multe variante de redistribuire a personalului. Sunt luate în calcul toate posibilitățile. Va fi un număr ridicat de salariați care ar putea să se pensioneze în același timp. Trebuie să asigurăm continuitate pentru că avem de onorat contractele de vânzare de energie electrică pe care le avem încheiate cu diferiți beneficari.

Suntem obligați să livrăm cantitățile de energie din contractele respective. În minerit sunt mai multe posibilități, dar la termocentrale sunt specialiști pe care nu îi găsești peste noapte”, a declarat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia