În 2020, în întreaga lume au fost înregistrate aproximativ 19 milioane de noi cazuri de cancer și aproximativ 10 milioane de decese. Tratamentele se îmbunătățesc de la an la an, dar acestea pot distruge și celulele sănătoase sau pot avea efecte secundare dure. În căutarea unor tratamente împotriva cancerului, mai bine direcționate, medicina tradițională a început să ofere unele soluții.

O echipă de oameni de știință polonezi, condusă de profesorul Magdalena Winkiel de la Universitatea Adam Mickiewicz, a analizat compușii bioactivi numiți glicolalcaloizi, care se află în unele legume, cum ar fi cartofii și roșiile, pentru a demonstra potențialul lor de a trata cancerul, potrivit Frontiersin.

Trebuie să ne orientăm spre plantele medicinale, care au fost folosite în trecut cu succes

„Oamenii de știință din toată lumea caută medicamente care pot distruge celulele canceroase, dar care să fie sigure și pentru celulele sănătoase”, a declarat Winkiel. „În ciuda progreselor medicinei și a dezvoltării tehnicilor moderne de tratament, nu e ușor. De aceea ar fi bine să ne orientăm către plantele medicinale, care au fost folosite în trecut cu succes în tratarea diferitelor afecțiuni. Cred că merită să le reanalizăm proprietățile și, poate să le redescoperim potențialul”, a declarat ea.

Experții s-au concentrat pe cinci glicoalcaloizi  care se găsesc în cartofi și roșii

Winkiel și colegii săi s-au concentrat pe cinci glicoalcaloizi – solanină, chaconină, solasonină, solamargină și tomatină – care se găsesc în extractele din familia de plante Solanaceae. Această familie de plante conține legume populare, dintre care unele sunt toxice, din cauza alcaloizilor pe care îi produc.

Medicament din otravă

Dar doza corectă de alcaloizi poate transforma otrava într-un medicament. Glicoalcaloizii inhibă creșterea celulelor canceroase și pot contribui la moartea lor. Acestea sunt domenii-țintă pentru controlul cancerului și îmbunătățirea prognosticului pacienților, deci au un potențial uriaș pentru tratamente viitoare.

Studiile in silico – un prim pas important – sugerează că glicoalcaloizii nu sunt toxici și nu riscă să afecteze ADN-ul sau să provoace tumori viitoare, deși pot exista unele efecte asupra sistemului reproducător. „Chiar dacă nu putem înlocui medicamentele anti-cancer folosite în prezent, terapia combinată ar putea crește eficacitatea acestui tratament”, a sugerat Winkiel.

Solanina și solamargina vizează celulele canceroase

Un pas necesar este utilizarea studiilor in vitro și pe animale pentru a determina care dintre glicoalcaloizi sunt suficient de siguri pentru a fi testați la oameni. Cercetătorii au indentificat glicoalcaloizii derivați din cartofi, cum ar fi solanina și chaconina – deși nivelurile lor depind de soiul de cartofi și de condițiile de lumină și temperatură la care sunt expuși aceștia. Solanina face ca unele substanțe chimice potențial cancerigene să se transforme în substanțe cancerigene în organism și inhibe metastazele.

Între timp, solamargina – care se găsește mai ales în vinete – oprește reproducerea celulelor canceroase hepatice. Solamargina este unul dintre glicoalcaloizii care ar putea fi esențiali ca tratament complementar, deoarece vizează celulele stem canceroase, despre care se crede că joacă un rol semnificativ în rezistența la unele medicamente pentru cancer.