Chiar daca poznele pentru calculatoare nu sunt nimic nou, ele sunt masiv distribuite în zilele de dinainte de Halloween, în scopul de a teroriza utilizatorii. Aceste aplicaţii sunt de fapt inofensive, pentru că în realitate nu conţin malware sau troieni.
Acestea ajung de obicei la calculatoarele vizate de la unul din contactele victimei, sub forma unui fişier video de Halloween sau sub forma unei felicitări online, prin intermediul e-mailului şi a reţelelor de socializare, etc. Cu toate acestea, odată ce le-aţi descărcat şi le-aţi instalat, vor apărea o serie de mesaje şi imagini care va informează că sunteţi infectat cu un troian.
În alte ocazii, este un film flash care simulează ştergerea tuturor datelor de pe hard diskul calculatorului, în timp ce un craniu înfricoşător este afişat pe ecran. Site-ul care distribuie aceasta glumă oferă un video cu instrucţiuni pentru a configura filmul pentru a-l face mai real şi mai înfricoşător.
În realitate, acestea sunt doar alarme false, nefiind vorba de infectare cu malware şi nici de vreo formatare de hard disk. Cu toate acestea, nu există nicio îndoiala că utilizatorii vor fi într-adevar îngroziţi văzându-şi calculatoarele aproape distruse.
Spam de Halloween
Un alt mod prin care atacatorii fac ravagii în aceste zile este distribuţia masivă de spam cu teme legate de “Halloween” – tematica folosită pentru a convinge utilizatorii să-şi dea datele lor personale, să cumpere produse frauduloase sau ilegale sau doar să facă bani, multe companii obţinând venituri prin sistemul pay-per-click.
Sfaturi pentru a va proteja
Nu deschideti emailuri sau mesaje primite pe reţelele sociale de la expeditori necunoscuţi.
Nu accesaţi link-uri incluse în continutul mesajelor, chiar dacă aparent sunt de la surse reale. Este mai bine sa scrieţi URL-ul direct în browser. Aceasta regula se aplică mesajelor primite în orice client de email, la fel ca şi cele din Facebook, Twitter sau orice alte reţele sociale sau aplicaţii de comunicare etc
Nu deschideţi ataşamentele mesajelor ce sosesc din surse necunoscute. Mai mult, aveţi grijă la fişierele ce au legătura cu Halloween.
Cumparati online doar de pe site-uri cu o reputaţie solidă, de la cei care oferă trazacţii securizate sau care criptează toate informaţiile introduse pe pagină.
Pentru a verifica dacă pagina este sigură, căutaţi certificatul de securitate sub forma unui lacăt mic, galben, lânga bara de unelte sau în coltul dreapta-jos al ecranului.
Nu utilizaţi calculatoare publice pentru a face tranzacţii sau operaţiuni care necesită să introduceţi parole sau alte detalii personale.
Instalaţi o solutie de securitate eficientă, capabilă să detecteze, atât malware cunoscut, cât şi necunoscut.
SURSA: Panda Labs