Exista, in prezent, aproximativ noua computere la 1.000 de locuitori, o rata extrem de scazuta fata de tarile vecine.
Daca ne raportam la numarul de unitati vandute, piata computerelor din Romania este o eterna speranta. An de an, previziunile sunt optimiste, iar rezultatele sub asteptari. Un lucru anormal, daca ne gandim ca dotarea cu tehnica de calcul este un element esential pentru modernizarea unei tari. La noi insa beneficiile informatizarii ori nu sunt intelese de manageri, ori lipsa banilor este un factor decisiv pentru amanarea dotarii cu computere a unor companii. Totusi, numarul de unitati vandute anual a crescut mereu, dar intr-un ritm lent. Dupa studiile IDC s-au livrat 50.960 de sisteme de calcul in 1996, anul acesta estimandu-se o cifra de aproximativ 69.000 unitati. Abia, in 2002, s-ar putea sa trecem de 100.000 de computere vandute, cifra depasita cu mult, inca de pe acum, de tari ca Polonia sau Cehia.
Se observa deci o crestere nesemnificativa pentru o piata ce, in mod logic, ar fi trebuit sa fie una dintre cele mai active din Romania.
La inceputul anilor 90, piata sistemelor de calcul din Romania a fost invadata de o multime de echipamente, intr-un mod haotic, care au inceput sa umple golul imens existent in acel moment.
A doua etapa a insemnat aparitia producatorilor locali, ce asamblau sisteme din componente aduse din strainatate. Acestia au avut un mare succes la public, in principal, datorita preturilor mici practicate. „in prezent, asistam la un proces de asezare a pietei, in cadrul careia elementul calitativ are o pondere tot mai mare, indeosebi, in cadrul licitatiilor, este de parere Victor Macri, consultant marketing IT la Net Consulting, unul dintre cei mai puternici dealeri de Compaq din Romania. Marii producatori prezenti in Romania (IBM, Compaq, Hewlett-Packard, ICL) au ajuns sa detina aproximativ 30% din piata, in conditiile in care au scazut foarte mult preturile echipamentelor „brand-name (sub 1000 USD). „Cu toate acestea, situatia IT-ului in Romania este in continuare critica”, adauga dl Macri.
Doar 3.200 de sisteme
pentru marile companii
Care sunt cauzele ce au generat o astfel de situatie, deloc fericita pentru tara noastra? „in primul rand, situatia economica precara. Nu putem extrage IT-ul din cadrul economic general, apreciaza Mihaela Gorodcov, director general IDG Romania. „Decapitalizarea IMM-urilor, saracirea populatiei, inexistenta unor metode serioase de achizitionare in leasing si indiferenta manifestata de guvernanti in legatura cu informatizarea sunt principalele motive pentru rezultatele slabe ce le obtine an de an piata IT din Romania, ne mai spune dna Gorodcov.
Repartitia pe categorii de consumatori a sistemelor vandute in 1998 este concludenta. Astfel, din totalul de 63.000 unitati, companiile foarte mari (peste 1000 angajati) au achizitionat in jur de 3200 de sisteme (5,5%), iar invatamantul, aproximativ 2900, adica 3,3%.
Se observa astfel ca doua dintre cele mai importante segmente ale societatii romanesti, marile intreprinderi (de unde vine PIB) si invatamantul (care pregateste viitori specialisti) sunt foarte slab informatizate. Nu acelasi lucru se poate spune despre intreprinderile mici (intre 11 si 49 de angajati) ce detin cel mai mare numar de sisteme achizitionate (11000), o dovada ca aceasta parte a economiei romanesti a inteles ca dezvoltarea unei afaceri este strans legata de informatizarea infrastructurii.
Scaderea puterii de cumparare a afectat utilizatorii individuali, totalul vanzarilor catre persoanele fizice fiind de 5.400 de sisteme, o cifra absolut ridicola, daca o raportam la 23 de milioane de locuitori. in locul pietei oficiale, utilizatorul obisnuit prefera piata adiacenta, cea gri, care poate oferi computere la preturi cat de cat accesibile. „Sunt de parere ca pe piata gri s-a vandut cam acelasi numar de computere ca si pe cea oficiala, ne spune dna Gorodcov. La un computer ieftin, achizitionat fara garantie, defectiunile pot aparea mult mai repede decat la brand-name-urile locale sau internationale. Penetrarea computerelor in randul populatiei prin intermediul pietei gri poate fi un element imbucurator, daca nu ar genera probleme serioase privind utilizarea ilegala a software-ului.
Serviciile IT se dezvolta tot mai mult
Daniela Boia, marketing manager la FIX Computers (dealer Compaq), este de parere ca piata pentru computerele de marca este reprezentata acum in Romania de companiile mari, multinationale, localizate in marile centre urbane si in Capitala. „Cea mai mare parte a clientilor nostri este formata din firme de calibru, multinationale. Pentru a veni cu o solutie completa in intampinarea necesitatilor acestor clienti oferim un pachet integrat, numit Perfect Service. Putem spune ca, macar din punctul de vedere al serviciilor adiacente vanzarii de sisteme, Romania incepe sa se alinieze la standardele occidentale.
in privinta concurentei, dna Boia afirma ca aceasta este acerba: „Toate brand-urile existente pe piata romaneasca, fie ca sunt locale sau internationale, se afla intr-o competitie dura, mai ales pentru castigarea licitatiilor. Computerele no-name nu sunt in momentul de fata o amenintare pentru noi. Poate atunci cand vom avea ca utilizator final o persoana fizica.
Viitorul pietei computerelor in Romania este sumbru. Cu toate ca, an de an, se realizeaza o crestere a numarului de sisteme achzitionate, aceasta este nesemnificativa. Parerea unanima este ca pe viitor piata va fi dominata de marile licitatii, care nu vor antrena firmele mici, carora le va ramane in continuare segmentul utilizatorilor individuali a caror putere de cumparare va scadea mereu.
Ordonanta emisa de Guvern privind scutirea de taxe vamale pentru importul de tehnica de calcul (ce nu s-ar fi emis daca nu exista presiunea privind compatibilitatea cu anul 2000) mai da un dram de speranta firmelor in ceea ce priveste vanzarile pe ultimele luni ale anului 1999. Introducerea impozitului pe venitul global va necesita de asemenea tehnica de calcul performanta. Totusi, industria IT (motor al economiei mondiale) nu se va insanatosi fara redresarea economica generala si demararea unui program concret de informatizare a tarii.
„Infrastructura IT din Romania fiind atat de mult ramasa in urma, consideram ca singura cale este ca piata sa creasca, in ciuda tuturor obstacolelor. Cum s-ar spune, IT-ul poate fi chiar scos in afara legii, el se va dezvolta oricum…”, apreciaza Marius Ghenea, director executiv la Flamingo Computers.
Radu Lazar