Computerul asamblat acasa costa putin daca utilizatorul stie exact la ce-l va folosi

Trebuie sa avem in vedere daca avem nevoie de un calculator pentru firma sau unul pentru acasa. Este extrem de important, deoarece vom determina tipurile de componente de care avem nevoie. Daca ceea ce va doriti este un calculator pentru firma, atunci capacitatile acestuia trebuie sa fie " sobre". De exemplu, un asemenea calculator trebuie echipat cu un procesor cu anumite calitati, cu periferice de back up, care sa permita o rapida si fluenta stocare a datelor, plus multe alte componente cu o

Trebuie sa avem in vedere daca avem nevoie de un calculator pentru firma sau unul pentru acasa. Este extrem de important, deoarece vom determina tipurile de componente de care avem nevoie. Daca ceea ce va doriti este un calculator pentru firma, atunci capacitatile acestuia trebuie sa fie ” sobre”.
De exemplu, un asemenea calculator trebuie echipat cu un procesor cu anumite calitati, cu periferice de back up, care sa permita o rapida si fluenta stocare a datelor, plus multe alte componente cu o reala utilitate practica. In schimb, un computer dedicat utilizarii casnice si distractiei ridica un alt tip de abordare.
Utilizatorii opteaza pentru placi video ultraperformante, grafica 3D ireprosabila, calitati audio apropiate de cele ale deck-urilor etc. Ne putem da usor seama ca fiecare tip de utilizator poate avea intentii diferite pentru produsul finit, iar calculatoarele rezultate din nevoile fiecaruia prezinta, in final, cele mai variate structuri.
Varsta utilizatorului este, de asemenea, un factor important in configurarea unui calculator. Tinerii si in special copiii prefera masini dedicate jocurilor si DVD, in timp ce oamenii trecuti de o anumita varsta prefera calculatoarele conventionale sau sunt predispusi la cumpararea unor produse de prima mana.
Cel mai important lucru insa il reprezinta definirea foarte clara a scopului achizitionarii computerului, in vederea derularii diferitelor tipuri de aplicatii, inainte de a cumpara componentele.
Pentru a opera in programe de editare grafica, programe CAD sau aplicatii de editare audio video, prima componenta avuta in vedere este procesorul, care trebuie sa poata sustine aceste programe, iar in alte cazuri, chiar sa realizeze orientarea catre un sistem dual procesor. Daca se ruleaza jocuri de ultima generatie, atunci capacitatile financiare se indreapta catre solutii audio video.
In final, daca ati hotarat in mare parte identitatea computerului dumneavoastra, asigurati-va ca toate componentele interactioneaza corect si coerent intre ele. De exemplu, daca ati hotarat ca masina va derula in mare parte numai programe, atunci alegerea ca platforma-sistem a Win 9x nu este una tocmai fericita, solutia fiind instalarea WIN NT care ar reduce, in schimb, probabilitatea ca o mare parte a jocurilor de calculator sa functioneze.
Sunt multe locuri de unde puteti achizitiona un PC. Primul si cel mai sigur loc sunt marii vanzatori de computere. Marile companii au o oferta variata. O data intrat in magazin, cu planul facut, putin mai ramane pana in momentul in care veti iesi cu calculatorul la pachet. Avantajele sunt multe: de la service si upgrade, pana la reduceri de preturi.
O alternativa este sa cumparati un no-name.
Un computer este o masinarie complexa, ce contine o varietate de componente. Cand va incumetati sa cumparati un computer, este bine sa aveti cunostinte minime despre fiecare componenta a acestuia. Faptul ofera certitudinea ca ati cumparat exact ce v-ati propus si, mai mult decat atat, ca se incadreaza in niste norme de calitate.
Procesorul
Procesorul este creierul calculatorului. El controleaza intreaga activitate a acestuia, fiind intalnit in diferite tipuri si viteze: 386, 486, 586, K5, K6, K6 MMX, Pentium, Pentium Pro, Pentium MMX, Pentium II si Pentium III. Primele din insiruirea de mai sus sunt in mare masura scoase din uz. 386 mai exista, dar mai mult ca piesa de muzeu, si un calculator dotat cu un astfel de procesor seamana foarte mult cu un bolnav atins de reumatism.
Urmatorul a fost 486, un procesor care mai poate si acum rula anumite sisteme de operare si programe, dar in contextul actual il intalnim pe majoritatea computerelor care se ocupa de contabilitate. Peste el a sarit Pentium de la Intel, un procesor care a revolutionat piata calculatoarelor si care a devenit etalon printre posesorii de calculatore.
Prin intermediul lui Pentium II, K6 si 686, ne apropiem de prezent, acestea fiind procesoarele care se mai lafaie inca pe majoritatea calculatoarelor. Dar nu pentru mult timp, intrucat Intel a dat drumul la Pentium III. Intel (Pentium), AMD (K5, K6, K7) si Cyrix sunt cei trei mari producatori de procesoare. Intel a fost intotdeuna pionierul in aceasta afacere, dar eforturile lui au fost intotdeauna rasplatite prin vanzari ridicate si preturi mai piperate, in comparatie cu competitoarele lui.
Pentru 486, au fost atasate la denumirile comerciale niste litere care nu spun prea multe cumparatorului: SX, DX, DX2, DX4. 486 SX era practic un 386 ceva mai rapid, pentru ca 486 DX sa fie cu adevarat un 486. DX inseamna de fapt ca chip-ul contine si un coprocesor matematic. Coprocesorul mareste viteza calculelor matematice si, implicit, viteza computerului. DX2 si DX4 sunt multiplicari ale lui DX.
Viteza procesorului, calculata in Megahertzi (MHz), ne spune intr-un mod simplu si firesc cat de repede se misca calculatorul. In vremurile de demult, intalneam 486 DX2 – 66. Pentium a ridicat stacheta la 266 MHz, iar Pentium II alearga in continuare ajungand, pare-se, la 550 MHz. Informatiile sun bune, atata timp cat au si sustinere financiara, pentru ca degeaba ne dorim un Pentium II la 450 MHz, daca buzunarul ne atentioneaza ca tot ce ne putem pemite este doar un 200 MHz.
Intotdeuna trebuie insa avuta in vedere conditia de la inceput: la ce ne foloseste.
Memoria RAM
RAM (Random Acces Memory) este memoria calculatorului. Se masoara in Megabiti (MB), dupa procesor, fiind cea de-a doua componenta de baza a unui calculator. Standardele impuse de softurile actuale indica o inzestrare a calculatorului cu cel putin 32 MB.

Orice data sau informatie pe care o folositi cand lucrati este stocata temporar in memoria RAM, de unde poate fi folosita si manipulata de computer. Forma fizica a memoriei Ram este SIMM-ul sau, mai nou, DIMM-ul. DIMM-urile sunt cele care fac acum legea in domeniul memoriei RAM. Aceasta componenta a viitorului dumneavoastra calculator este usor upgradabila, asa ca nu disperati; nu aveti bani acum pentru 64 MB RAM, nu-i nimic: in momentul in care ii veti avea, operatia de implantare va fi foarte scurta.
Memoria cache este un alt tip de memorie, care face legatura intre RAM si procesor. Standardul este inca 256 kilobiti, dar se tinde spre 512.
Placa de baza este o placa de circuite, pe care se regasesc toate componentele calculatorului. Procesorul, memoria RAM si cache-ul se gasesc pe placa de baza. Trei mari caracteristici trebuie luate in considerare atunci cand alegeti placa de baza: tipurile de magistrale, numarul de sloturi de extensie si numarul de sloturi RAM.
Hard disk-ul este componenta pe care se regasesc atat programele, cat si informatia. Standardul de capacitate in acest moment este de 4 GB. Pe piata se gasesc harduri a caror marime variaza de la foarte mici, la foarte mari. Oricum, un hard nu ar trebui sa aiba mai putin de 2 GB.
CD-ROM
„Foamea” utilizatorilor a impins firmele de software la dezvotarea de aplicatii din ce in ce mai mari, astfel ca acum acestea sunt prezentate pe CD. Plecand initial de la viteze de 2x, CD-Rom-urile au ajuns la 32x.
Pentru desfasurarea unei activitati rezonabile este nevoie de un CD-Rom cu viteza de 8x. Solutia problemelor de stocare este data tot prin intermediul CD-Rom-ului, acesta dovedindu-se o metoda eleganta de pastrare a datelor (CD-Writer).
Monitorul
Trecand peste latura dimensionala a monitoarelor (de la 14 inci la 21 inci), acestea prezinta anumite caracteristici de care trebuie tinut cont. Optati pentru un monitor noninterlaced si cu un dot pitch de 0,28 inci sau chiar mai mic.
Placa video
Asigurati-va ca va cumparati o placa SVGA. O placa video contine cel putin 1 MB de memorie, dar se recomanda 2 MB. Exista doua tipuri de memorii video: DRAM si VRAM. Trebuie retinut ca VRAM este mai bun decat DRAM.
Placa audio
In cazul in care computerul foloseste activitatii de birou, existenta placii audio este optionala. In schimb, aceasta este indispensabila pentru un computer pe care se ruleaza in mod frecvent jocuri sau programe multimedia.r
Majoritatea computerelor sunt comercializate cu o placa audio pe 16 biti. Urmatorul pas va fi pe 32 biti, iar acest lucru va gadila intr-un mod cat se poate de placut urechile dumneavoastra. Aveti grija, atunci cand achizitionati o placa de sunet, ca aceasta sa fie compatibila cu restul componentelor.r
Modemulr
Reprezinta solutia pentru trimiterea de faxuri sau navigarea pe Internet. Standardul actual de viteza este de 56,6 Kbps (Kilobiti/sec). r
Protejati-va investitiar
Aveti mare grija de banii pe care tocmai i-ati investit. Ei exprima dorinta dumneavoastra de a avea un calculator folosit intr-un anumit scop. Cursa marilor firme de hard-ware de a arunca pe piata produse din ce in ce mai performante face ca produsele mai vechi cu doar o generatie sa devina incredibil de ieftine si sa puteti incheia in acest fel o afacere buna. O minima informare asupra componentelor calculatorului va protejeaza de achizitionarea unui obiect de factura indoielnica. r
r
Calculatoarele mai vechi r
isi prelungesc viatar
Upgradarea unui 486 costa aproximativ 200 USDr
Cu cativa ani in urma v-ati cumparat un PC, ultimul racnet. Acum zace sub o folie de celofan, ca sa nu se aseze praful pe el … Nu mai e bun decat pentru un tetris sau pentru a bate cate un text atunci cand va plictisiti. Inca nu este cazul sa il aruncati pe geam.r
r
Tavalugul de jocuri supercomplexe grafic sau evolutia sistemelor de operare face ca un sistem 486 sa fie considerat „out of memory” in fata unui Pentium II-450 din ultima generatie. Realitatea este cruda. Daca cineva a fost cu un pas inintea tuturor si a cumparat, acum cinci ani, sa spunem, un sistem 486, cheltuind pe el atat cat cheltuie cineva pe un computer din ultima generatie, in momentul de fata realizeaza ca practic nu mai are ce face cu acea „relicva” … r
Daca doriti sa mai si lucrati cate ceva pe aceasta, totul devine un cosmar in cazul aplicatiilor recente. Spre exemplu, Windows ‘98 nu va putea rula niciodata pe un sistem 486 clasic, sau Office ‘97 nu va avea loc pe un Pentium la 133. r
Pe de alta parte, sa cheltuiti cel putin 1.000 USD pentru a achizitiona un nou sistem, la numai cativa ani distanta, este deja prea mult, chiar si pentru un avid al tehnologiei.r
Solutia cea mai onorabila pentru a impaca si capra, si varza este salvarea computerului mai vechi, crescand calitatea unor anumite componente ce il pot aduce cat mai aproape de noile cerinte ale momentului. Aceasta operatie, denumita upgrade, poate costa intre 200 si 300 USD. r
Problema numarul unu consta in localizarea partilor din sistem care trebuie modernizate. r
Noi o sa incepem cu memoriile de tip RAM, dat fiind ca aceste componente sunt cele mai eficiente intr-un proces de upgrade pentru un PC. Suplimentarea memoriei RAM va reduce necesitatea ca sistemul sa apeleze la memoria virtuala. r
Astfel, celelalte componente ale sistemului, cum ar fi placa video, vor functiona la potentialul lor real, fara a trebui sa astepte dupa hard disc.r
De exemplu, daca pe biroul de acasa zace un 486, cu 8 MB de RAM, modernizarea pana la 32 MB va permite programului Windows ‘95 sa patrunda si pe acest sistem inaccesibil lui la 8 MB. O astfel de operatie nu poate depasi suma de 50 USD.r
Totusi, inainte de a incepe modernizarea, aflati ce tip de memorii aveti; va va scuti ulterior de dureri de cap. Cel mai simplu mod de a afla este explorarea unui site de Web al unui mare furnizor de memorii, de exemplu Kingston Technology (www.kingston.com) sau Crucial Tech. (www.crucial.com). Introduceti producatorul si modelul sistemului si vi se va spune ce fel de RAM foloseste sistemul.r
O data rezolvata problema memoriilor, urmatoarea grija vine dinspre procesor. Daca sunteti satul de cat de incet este calculatorul, atunci se impune schimbarea procesorului si, eventual, a placii de baza, in acelasi timp. Desi costa ceva mai mult si, in general, nu este metoda cea mai agreata, aceasta operatie va poate aduce calculatorul „in top” cu ultimele jocuri sau aplicatii. r
Pentru schimbarea procesorului aveti doua posibilitati. Prima ar fi sa cumparati un kit de upgrade, cum ar fi MxPro-233, care se potriveste unui sistem Pentium clasic si contine: noul procesor, ventilatorul de racire, radiatorul si softwareul ce asigura compatibilitatea cu BIOS-ul sistemului dumneavoastra. Cealalta solutie, ceva mai ieftina, este sa cumparati direct procesorul, dar, in acest caz, va trebui sa achizitionati si ventilatorul de racire. La a doua varianta riscati sa nu stiti exact daca noul procesor functioneaza pe placa dvs. de baza.r
In orice upgrade, un aspect important este dat de ceas. Cu cat acesta este mai rapid, cu atat sistemul PC va fi mai performant.r
Imbucurator pentru detinatorii de sisteme mai vechi este faptul ca, incepand cu 1999, Evergreen va oferi upgrade la procesoare pe placi PCI, adica orice calculator ce poate suporta placi PCI (inclusiv unele sisteme 486) este posibil a fi modernizat pana la Pentium II. Preturile sunt insa destul de mari, intre 350 si 500 USD.r
Ceva mai omenesti sunt stirile din domeniul hardurilor. Daca cu catva timp in urma hardul dvs. de 2 GB era atat de incapator incat trageati de doua ori aplicatiile, cu noile cerinte descoperiti ca trebuie sa aruncati vesnic cate ceva pentru a mai face putin loc. Pentru cei care nu sunt foarte pretentiosi, un hard de 4 GB, la 150 USD, poate fi suficient; insa ce mai conteaza 50 de USD pentru un 6,5 GB la 200 USD? Instalarea unui nou hard drive se numara printre cele mai intalnite procese de upgrade, dovedindu-se o investitie utila pentru cele mai multe sisteme 486 sau Pentium.r
Daca doriti sa ascultati si ceva muzica in timp ce lucrati, atunci va trebuie neaparat un CD-Rom. Daca el exista deja, si functioneaza la o viteza de 4X, mai mult ca sigur ca veti fi tentat sa treceti la 32X sau 40X. r
Chiar daca aceasta modernizare nu costa mai mult de 50 USD, capacitatea noului CD-Rom de 32X sau 40X nu va afecta performantele aplicatiilor ce ruleaza pe un computer „batran”.r
Unul dintre ultimii pasi in modernizarea vechiului sistem il constituie schimbarea placii grafice. Daca vizualizati sau editati fotografii digitale, de exemplu, ar trebui sa aveti o placa grafica cu suficienta memorie pentru a afisa culori pe 24 biti la rezolutia preferata. Pentru a afla cata memorie este instalata pe placa grafica, fiti atent in faza de boot a sistemului. BIOS-ul placii va afisa aceasta cantitate.r
Chiar daca modernizarea se va incadra in cele din urma in pretul de 200 USD, daca socotim si componentele la care veti renunta contra cost, este de preferat sa hotarati upgradarea unei parti din computer numai dupa consultarea unui specialist. Acesta va poate scuti de bani cheltuiti in plus. tt r
r