Comisia Europeană va acorda un premiu de un milion de euro cercetătorilor care vor dezvolta un test cu ajutorul căruia medicii vor deosebi pacienții ce au nevoie de un tratament cu antibiotice de cei care pot fi tratați fără folosirea acestora.
Concursul a fost lansat la finalul lunii februarie, anul curent, și se va încheia la finalul anului 2016. Participanții vor putea să-și înregistreze proiectele în concurs în perioada 10 martie 2015 – 17 martie 2016.
Scopul principal al acestui concurs este evitarea abuzului de antibiotice, fenomen ce a dus la înmulțirea cazurilor de rezistență anti-microbiană. Premiul va fi acordat unui test de identificare, în timp real, a pacienților ce pot fi tratați în siguranță fără antibiotice în cazul afecțiunilor tractului respirator superior. Acest test va trebui să fie ieftin, rapid, ușor de folosit de către medici și sigur pentru pacienți.
Regulile concursului specifică standardele ce trebuie îndeplinite de acest test rapid, însă nu prestabilesc metodologia de obținere sau detaliile tehnice. Astfel, participanții la concurs se bucură de libertate totală în ce privește elaborarea unor soluții inovatoare, indiferent dacă ele sunt venite din partea unor oameni de știință consacrați sau a unor cercetători debutanți.
Prin reducerea consumului nejustificat de antibiotice, vor fi prevenite efectele secundare asupra pacienților, reducerea dramatică a costurilor de medicație și, cel mai important, se va reduce rezistența microbiană la acest tratament.
De la inventarea lor, acum 70 de ani, antibioticele au redus considerabil numărul deceselor cauzate de infecții. Folosirea lor abuzivă sau greșită generează însă rezistența micro-organismelor. Se estimează că anual, "rezistența anti-microbiană" este responsabilă pentru moartea a 25.000 de oameni și cheltuirea a peste 1,5 miliarde de euro, numai în Europa. Afecțiunile tractului respirator superior (răceli, bronșite și infecții ale sinusurilor, gâtului sau urechii interne) sunt principalul generator de prescripții medicale bazate pe antibiotice, deși multe dintre aceste afecțiuni sunt cauzate de viruși, total imuni la acest tip de medicație.