Cu o populație de doar 1.300 de locuitori, comuna a ajuns să arate acum ca un orăşel cochet din Germania.

Autorităţile locale din Petrești au înţeles importanţa fondurilor europene nerambursabile şi au realizat proiecte prin care au reuşit să le atragă.  

Astfel, s-au construit reţele de canalizare şi apă potabilă, o şcoală nouă, o zonă de agrement specială şi un cămin pentru persoanele în vârstă. În plus, drumurile din zonă au fost asfaltate, iar de curând a fost realizat chiar şi un mic parc industrial pentru investitor, scrie Digi24.ro.  

Primarul Csaba Karadi spune, pentru Digi 24, că investiţiile au ajuns la 7 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene.

„Acum 10-15 ani, ne-am dat seama că din surse proprii nu prea avem ce să facem multe şi frumoase în comuna noastră şi ne-am axat pe proiecte de finanţare europene. În jur de 7 milioane de euro, deci o sumă destul de mare”, a explicat Karadi.  

Însă autorităţile din Petreşti nu s-au mulţumit doar să acceseze fonduri nerambrusabile comunitare. Pentru a se asigura asigura locuri de muncă bine plătite pentru locuitorii comunei, a fost realizat şi un parc industrial, iar investitorii beneficiază de numeroase facilităţi.   

„Nu se plăteşte impozit pe teren, pe construcţie, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construcţie, plus ca în zona exista forţă de muncă calificată”, a declarat viceprimarul  Otto Marchio, pentru Digi24.ro.   

Petreştiul a fost declarat în ultimii trei ani cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţ, iar pentru asta a fost premiat de Consiliul Judeţean.

În primul an, premiul a constat într-un autoturism nou, iar în următorii doi ani a primit câte 10.000 de euro, bani care au fost folosiţi cu cap. Din aceşti bani, autorităţile locale au achiziţionat un tractor de tuns iarba, pentru a aranja spaţiile verzi din localitate.